Они су слободни: Јаја, Афелај, Кабај, Мбија, Роси, Ђуру…

Али и Петковић, Красић, Антонов, Качар, Бркић…! Играчи који и даље могу да потпишу за нове клубове.

Фудбал 02.02.2019 | 23:50
Они су слободни: Јаја, Афелај, Кабај, Мбија, Роси, Ђуру…
1. фебруара, тачно у поноћ, је одсвиран крај прелазног рока у већем делу Европе. Последњи дан јануара је био и последња прилика за трансфере у Енглеској, Шпанији, Италији, Немачкој, Француској, Холандији, Белгији, Португалији, Турској… Затворена су и тржишта у УАЕ и Катару.  

Фудбалска пијаца у Европи траје још у Русији (до 22. фебруара), Аустрији (још пет дана), Израелу (четири дана), Швајцарској (14 дана), Украјини (28 дана), Пољској (27 дана), Румунији (још 24 дана), али и у Азербејџану, Бугарској, Хрватској, Мађарској, Чешкој, Словачкој, Белорусији, Казахстану… И у Србији где се завршава 8. фебруара. Отворена су још и тржишта у Кини, Саудијској Арабији, Јапану, Мексику, САД и Бразилу. Од познатијих фудбалских средина.

Ипак, за неке играче ове границе не важе. Неки могу да потпишу када хоће и где хоће. Слободни агенти.

Фудбалери којима су истекли уговор или су их раскинули у претходним клубовима сада могу да на миру чекају и бирају понуде клубова који немају друга решења осим да доводе слободне играче. А међу њима иима неких баш звучних имена и још неистрошених. Углавном су то искусни фудбалери, али има и неких који још нису загазили у четврту деценију живота.

Најзвучније име је свакако Јаја Туре који је раскинуо уговор са Олимпијакосом, незадовољан третманом код тренера Мартинса. Током јануара су се као заинтересовани за Туреа помињали Селтик и Нотингем Форест. Али искусни везиста има високе финансијске апетите које ретко ко може да испрати.

Од пре два дана на списку слободних играча је и холандско крило ИбрахимАфелај. Некада један од највећих талената холандског и европског фудбала је прекјуче раскинуо уговор са Стоуком у којем је одиграо само шест утакмица за годину и по дана. Још нема конкретних понуда за 32-годишњег Афелаја мада се нешто шушка о интересовању Андерлехта.

Слободан играч је од пре неколико недеља и Јоан Кабај. Некадашњи фудбалер Лила, Њукасла, Пари Сен Жермена и Кристал Паласа је недавно раскинуо уговор са Ал Насром из УАЕ. Има 33 године, није још за старо гвожђе иако му је зенит каријере прошао. Узео је велики новац у Енглеској, ПСЖ-а и Емиратима, тако да би могао негде да одигра и за душу. Мада, помињу се Саутемптон и Сент Етјен као заинтересовани, а чак не треба искључити ни повратак у ПСЖ који је у финишу прелазног рока доживео фијаско у потрази за појачањем на позицији коју покрива управо Кабај.

Камерунски задњи везни/штопер Стефан Мбија је годину дана млађи од Кабаја и такође тражи клуб. Недавно је раскинуо уговор са Тулузом. Ниједан клуб се тренутно не помиње као нешто озбиљније заинтересован за некадашњег члана Севиље, Марсеља, Трабзона, Хебеја…

Већ дуго неки позив чека и Ђузепе Роси. Малерозни Пепито недељама тренира са Манчестер Јунајтедом, а како рече Оле Гунар Солскјер, Италијан је у одличној форми. Солскјер и Алекс Фергсуон су се чудили неким головимаРосија на тренинзима. Слободан је од летос када је напустио Ђенову, има 31 годину и ако га здравље послужи, могао би да одиграојош коју сезону на озбиљном нивоу. Проблем је што нико не верује у његова исечена колена која су му уништила каријеру.

Корпулентни нападач Ласина Траоре је био хит када се појавио у Клужу, а касније је са успехом играо у Кубању и Анжију одакле је отишао у Монако за 10.000.000 евра. И тада креће стрмоглави пад на позајмицама у Евертону, ЦСКА, Хихону и Амијену који је напустио летос. Тада му је и истекао уговор са Монаком и од тада тражи клуб. Има 28 година, а помињали су се турски Ахисар и марокански Видад као могуће дестинације.

Слободан играч је и дугогодишњи швајцарски репрезентативац Јохан Ђуру. Некадашњи штопер Арсенала је недавно напустио СПАЛ после споразумног раскида уговора. И не тражи одмах клуб, већ је искористио паузу да уради две ситније операције на левој нози и да залечи повреде које га дуго муче. Искусни Швајцарац ће чекати до лета на нови ангажман. Већ шест месеци на тржишту слободних играча је и искусни енглески нападач Дарен Бент који је летос завршио сарадњу са Бартоном и од тада тражи клуб. Има 34 године, каријера му је у великом паду и питање је ко ће бити спреман да ризикује са њим.

Слободан је Погба. Флорентин, старији Полов брат. Није прошао на проби у шпанском друголигашу Елчеу али се помиње да би могао да добије милион долара вредан годишњи уговор у МЛС шампиону Атланти. Чини се да га Американци више гледају као на маркетиншки експеримент него као озбиљног фудбалера. Један од занимљивијих слободних играча је и Џордон Мач, који је почетком јануара раскинуо уговор са Кристал Паласом. Има 27 година, богато искуство и могао би да буде солидно појачање за неког енглеског друголигаша.

Слободни су и двојица некадашњих репрезентативних нападача Нигерије –Емануел Еменике (31) и Виктор Аничебе. Еменике већ годину и кусур дана није одиграо утакмицу, а Аничебе је слободан од прошлог јануара када га је отерао кинески Пекинг.

Од неких занимљивијих слободних играча можемо поменути и мароканско крило Јонеса Моктара (27), немачког дефанзивца Филипа Волшајда (29), уругвајског шопера Дијега Поленту(26), бразилског нападача Дијега Тарделија (33), шпанског бека Хесуса Гамеза (33), француског бекаБеноу Тремулиноа (33), шпанског везисту Хосеа Хурада (32), турског штопера Ерсана Гулума (31), ирског везисте Стивена Ајрленда (32), аргентинско крило Себастијана Лета (32)…

Међу слободним играчима се воде и звучна имена попут Патриса Евре (37), Алберта Аквиланија (34),Едуарда да Силве (35), Луис Фабијана (38), Антонија Ноћерина (33), Мајкла Есијена (36), Димитра Бербатова(38), Мишела Бастоса (35), Габријела Агбонлахора (32), Марка Боријела (36)… Али питање је да ли неки од њих попут Евре, Фабијана, Есијена, Бербатова или Едуарда уопште имају намере да опут обују копачке. Неки попут Едуарда нису ни у стању за озбиљан фудбал због честих повреда. Тако да их пре треба посматрати као фудбалске пензионере него као прилике за трансфере. Може би евентуално Боријело могао да потпише за неки нови клуб после одласка из Ибице. Мада, што кажу у Италији: “Може Боријело са Ибицие, али не може Ибица из Боријела”. Аквилани је купио мали клуб Спес Монтесакро 1908 у којем је почео каријеру и сада га то више занима него играње фудбала.

А међу слободним играчима је и неколико Срба за које сте сви чули. Најзвучније име је свакако МилошКрасић који је пре неколико месеци раскинуо уговор са пољском Лехијом и још није донео одлуку да ли наставља каријеру или је у пензији. Међу слободним играчима је већ годину дана и голман Жељко Бркић. Затим, још један бивши фудбалер Војводине тренутно чека позив као незапсолен – Гојко Качар. Он је недавно раскинуо уговор са кипарским Анортозисом.

Међу слободним играчима је и десни бек Марко Петковић. Спартак је недавно раскинуо уговор са некадашњим капитеном Црвене звезде који од тада тражи ангажман. А сличну судбину је доживео и Партизанов бивши леви бек Немања Антонов. Он је на распусту откако је завршио сарадњу са швајцарским Грасхоперсом. Клуб немају ни Ален Стевановић који преговара са Вождовцем, затим Драган Мрђа, Жарко Марковић, Петар Бојић, Бојан Матић, Никола Трујић, Небојша Маринковић, Александар Станисављевић, Новица Максимовић… Већина њих ће вероватно завршити у осредњим суперлигашким клубовима у Србији када понестане осталих опција.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар