Oni su slobodni: Jaja, Afelaj, Kabaj, Mbija, Rosi, Đuru…

Ali i Petković, Krasić, Antonov, Kačar, Brkić…! Igrači koji i dalje mogu da potpišu za nove klubove.

Fudbal 02.02.2019 | 23:50
Oni su slobodni: Jaja, Afelaj, Kabaj, Mbija, Rosi, Đuru…
1. februara, tačno u ponoć, je odsviran kraj prelaznog roka u većem delu Evrope. Poslednji dan januara je bio i poslednja prilika za transfere u Engleskoj, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Portugaliji, Turskoj… Zatvorena su i tržišta u UAE i Kataru.  

Fudbalska pijaca u Evropi traje još u Rusiji (do 22. februara), Austriji (još pet dana), Izraelu (četiri dana), Švajcarskoj (14 dana), Ukrajini (28 dana), Poljskoj (27 dana), Rumuniji (još 24 dana), ali i u Azerbejdžanu, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Belorusiji, Kazahstanu… I u Srbiji gde se završava 8. februara. Otvorena su još i tržišta u Kini, Saudijskoj Arabiji, Japanu, Meksiku, SAD i Brazilu. Od poznatijih fudbalskih sredina.

Ipak, za neke igrače ove granice ne važe. Neki mogu da potpišu kada hoće i gde hoće. Slobodni agenti.

Fudbaleri kojima su istekli ugovor ili su ih raskinuli u prethodnim klubovima sada mogu da na miru čekaju i biraju ponude klubova koji nemaju druga rešenja osim da dovode slobodne igrače. A među njima iima nekih baš zvučnih imena i još neistrošenih. Uglavnom su to iskusni fudbaleri, ali ima i nekih koji još nisu zagazili u četvrtu deceniju života.

Najzvučnije ime je svakako Jaja Ture koji je raskinuo ugovor sa Olimpijakosom, nezadovoljan tretmanom kod trenera Martinsa. Tokom januara su se kao zainteresovani za Turea pominjali Seltik i Notingem Forest. Ali iskusni vezista ima visoke finansijske apetite koje retko ko može da isprati.

Od pre dva dana na spisku slobodnih igrača je i holandsko krilo IbrahimAfelaj. Nekada jedan od najvećih talenata holandskog i evropskog fudbala je prekjuče raskinuo ugovor sa Stoukom u kojem je odigrao samo šest utakmica za godinu i po dana. Još nema konkretnih ponuda za 32-godišnjeg Afelaja mada se nešto šuška o interesovanju Anderlehta.

Slobodan igrač je od pre nekoliko nedelja i Joan Kabaj. Nekadašnji fudbaler Lila, Njukasla, Pari Sen Žermena i Kristal Palasa je nedavno raskinuo ugovor sa Al Nasrom iz UAE. Ima 33 godine, nije još za staro gvožđe iako mu je zenit karijere prošao. Uzeo je veliki novac u Engleskoj, PSŽ-a i Emiratima, tako da bi mogao negde da odigra i za dušu. Mada, pominju se Sautempton i Sent Etjen kao zainteresovani, a čak ne treba isključiti ni povratak u PSŽ koji je u finišu prelaznog roka doživeo fijasko u potrazi za pojačanjem na poziciji koju pokriva upravo Kabaj.

Kamerunski zadnji vezni/štoper Stefan Mbija je godinu dana mlađi od Kabaja i takođe traži klub. Nedavno je raskinuo ugovor sa Tuluzom. Nijedan klub se trenutno ne pominje kao nešto ozbiljnije zainteresovan za nekadašnjeg člana Sevilje, Marselja, Trabzona, Hebeja…

Već dugo neki poziv čeka i Đuzepe Rosi. Malerozni Pepito nedeljama trenira sa Mančester Junajtedom, a kako reče Ole Gunar Solskjer, Italijan je u odličnoj formi. Solskjer i Aleks Fergsuon su se čudili nekim golovimaRosija na treninzima. Slobodan je od letos kada je napustio Đenovu, ima 31 godinu i ako ga zdravlje posluži, mogao bi da odigraojoš koju sezonu na ozbiljnom nivou. Problem je što niko ne veruje u njegova isečena kolena koja su mu uništila karijeru.

Korpulentni napadač Lasina Traore je bio hit kada se pojavio u Klužu, a kasnije je sa uspehom igrao u Kubanju i Anžiju odakle je otišao u Monako za 10.000.000 evra. I tada kreće strmoglavi pad na pozajmicama u Evertonu, CSKA, Hihonu i Amijenu koji je napustio letos. Tada mu je i istekao ugovor sa Monakom i od tada traži klub. Ima 28 godina, a pominjali su se turski Ahisar i marokanski Vidad kao moguće destinacije.

Slobodan igrač je i dugogodišnji švajcarski reprezentativac Johan Đuru. Nekadašnji štoper Arsenala je nedavno napustio SPAL posle sporazumnog raskida ugovora. I ne traži odmah klub, već je iskoristio pauzu da uradi dve sitnije operacije na levoj nozi i da zaleči povrede koje ga dugo muče. Iskusni Švajcarac će čekati do leta na novi angažman. Već šest meseci na tržištu slobodnih igrača je i iskusni engleski napadač Daren Bent koji je letos završio saradnju sa Bartonom i od tada traži klub. Ima 34 godine, karijera mu je u velikom padu i pitanje je ko će biti spreman da rizikuje sa njim.

Slobodan je Pogba. Florentin, stariji Polov brat. Nije prošao na probi u španskom drugoligašu Elčeu ali se pominje da bi mogao da dobije milion dolara vredan godišnji ugovor u MLS šampionu Atlanti. Čini se da ga Amerikanci više gledaju kao na marketinški eksperiment nego kao ozbiljnog fudbalera. Jedan od zanimljivijih slobodnih igrača je i Džordon Mač, koji je početkom januara raskinuo ugovor sa Kristal Palasom. Ima 27 godina, bogato iskustvo i mogao bi da bude solidno pojačanje za nekog engleskog drugoligaša.

Slobodni su i dvojica nekadašnjih reprezentativnih napadača Nigerije –Emanuel Emenike (31) i Viktor Aničebe. Emenike već godinu i kusur dana nije odigrao utakmicu, a Aničebe je slobodan od prošlog januara kada ga je oterao kineski Peking.

Od nekih zanimljivijih slobodnih igrača možemo pomenuti i marokansko krilo Jonesa Moktara (27), nemačkog defanzivca Filipa Volšajda (29), urugvajskog šopera Dijega Polentu(26), brazilskog napadača Dijega Tardelija (33), španskog beka Hesusa Gameza (33), francuskog bekaBenou Tremulinoa (33), španskog vezistu Hosea Hurada (32), turskog štopera Ersana Guluma (31), irskog veziste Stivena Ajrlenda (32), argentinsko krilo Sebastijana Leta (32)…

Među slobodnim igračima se vode i zvučna imena poput Patrisa Evre (37), Alberta Akvilanija (34),Eduarda da Silve (35), Luis Fabijana (38), Antonija Noćerina (33), Majkla Esijena (36), Dimitra Berbatova(38), Mišela Bastosa (35), Gabrijela Agbonlahora (32), Marka Borijela (36)… Ali pitanje je da li neki od njih poput Evre, Fabijana, Esijena, Berbatova ili Eduarda uopšte imaju namere da oput obuju kopačke. Neki poput Eduarda nisu ni u stanju za ozbiljan fudbal zbog čestih povreda. Tako da ih pre treba posmatrati kao fudbalske penzionere nego kao prilike za transfere. Može bi eventualno Borijelo mogao da potpiše za neki novi klub posle odlaska iz Ibice. Mada, što kažu u Italiji: “Može Borijelo sa Ibicie, ali ne može Ibica iz Borijela”. Akvilani je kupio mali klub Spes Montesakro 1908 u kojem je počeo karijeru i sada ga to više zanima nego igranje fudbala.

A među slobodnim igračima je i nekoliko Srba za koje ste svi čuli. Najzvučnije ime je svakako MilošKrasić koji je pre nekoliko meseci raskinuo ugovor sa poljskom Lehijom i još nije doneo odluku da li nastavlja karijeru ili je u penziji. Među slobodnim igračima je već godinu dana i golman Željko Brkić. Zatim, još jedan bivši fudbaler Vojvodine trenutno čeka poziv kao nezapsolen – Gojko Kačar. On je nedavno raskinuo ugovor sa kiparskim Anortozisom.

Među slobodnim igračima je i desni bek Marko Petković. Spartak je nedavno raskinuo ugovor sa nekadašnjim kapitenom Crvene zvezde koji od tada traži angažman. A sličnu sudbinu je doživeo i Partizanov bivši levi bek Nemanja Antonov. On je na raspustu otkako je završio saradnju sa švajcarskim Grashopersom. Klub nemaju ni Alen Stevanović koji pregovara sa Voždovcem, zatim Dragan Mrđa, Žarko Marković, Petar Bojić, Bojan Matić, Nikola Trujić, Nebojša Marinković, Aleksandar Stanisavljević, Novica Maksimović… Većina njih će verovatno završiti u osrednjim superligaškim klubovima u Srbiji kada ponestane ostalih opcija.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar