Партизан мало добио, а више изгубио одласком Јанковића!

Утисак је да је Марко Јанковић с обзиром на то какав потенцијал поседује остао недоречен у Партизану, али, је, ипак, доста помогао црно-белима у освајању трофеја и Лиги Европе.

Фудбал 03.02.2019 | 00:00
Партизан мало добио, а више изгубио одласком Јанковића!
Партизан даље наставља без Марка Јанковић, једног од најбољих фудбалера "парног ваљка" у протекле две сезоне.

Епилог стресне завршнице зимског прелазног рока је трансфер који ће црно-белима донекле попунити испражњену касу (наводно око милион евра, јер друга половина припада Олимпијакосу по раније потписаном уговору), али и поприлично ослабити тим за други део сезоне.

Јанковић ће каријеру наставити у италијанској Серији А, у СПАЛ-у, клубу с којим је договорен посао неколико сати пре затварања трансфер пијаце у већем делу Европе.

И пре почетка прелазног рока било је јасно да ће Партизан због лоше финансијске ситуације, која се потенцира као последица ране елиминације из Европе, бити принуђен да размишља о продаји својих најбољих фудбалера, односно да неће бити "недодирљивих". Спортски директор Партизана Ивица Илиев, говорећи о прелазном року и продаји популарног "Меска", оставио је чак могућност и да Рикардо, први стрелац и најбољи нападач црно-белих, оде из клуба у наредним данима...

Отом потом...

Иако је Јанковић пропустио други део јесењег дела сезоне због операције трбушног зида, његовим одласком Партизан је дефинитивно ослабљен. Свестан је тога и тренер Зоран Мирковић, који је сат времена пре званичне продаје Црногорца, најавио јачи "ваљак" повратком Јанковића у екипу после опоравка од операције. Међутим, Марко је само преспавао у хотелу "Суено", поздравио се са саиграчима и стручним штабом и већ наредног јутра продужио за Италију, где ће се прикључити новим саиграчима.

Двадесеттрогодишњи Цетињанин вратио се пре две и по сезоне као фудбалер Олимпијакоса на позајмицу у Партизан. Након шест месеци у Хумској, на наговор тадашњег шефа стручног штаба Марка Николића, црно-бели су откупили уговор од Грка, уз договор да два клуба поделе новац од наредне продаје на једнаке делове.

И поред променљивих партија, које често нису биле по вољи навијача, Јанковићев допринос у освајању трофеја ("дупле круне" претпрошле сезоне и Купа Србије прошле, односно успеха у Лиги Европе), није био мали. Као крилни нападач најбоље је деловао по левој страни Партизановог напада, што је уједно и његова омиљена позиција. Код тренера Мирослава Ђукића више времена је проводио по десном крилу, где се, ипак, није осећао тако комотно.

Партизан је остао без креативног играча и фантастичног техничара, за кога је капитен Саша Илић, чија се реч поштује и цени, још прошле зиме рекао да је најбољи фудбалер "парног ваљка". Истина је да су црно-бели са Јанковићем у екипи увек бележили боље резултате, али исто тако, црногорски репрезентативац је могао и морао још боље. Једноставно, остао је недоречен на терену.

Суочен са политиком да се од продаје најбољих играча живи, Партизанов офанзивни везни ред изненада је ослабљен, а адекватна замена није доведена.

Муса Нџаји је тек стигао и питање је да ли има квалитет да надомести одлазак Јанковића. Радивој Босић нема довољно искуства, тек га очекује каљење у првом тиму и не било било поштено очекивати од њега да "закрпи рупу".

Партизан недавно није успео да заврши трансфер Токмака Нгуена из Норвешке, с којим је практично већ све било договорено. Црно-бели нису имали новац да плате обештећење (око 400.000 евра), тако да је Ференцварош био бржи. Управо би Токмак, према тврдњама људи који су га пратили и гледали, био идеална замена за Марка Јанковића.

Овако...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар