Partizan malo dobio, a više izgubio odlaskom Jankovića!

Utisak je da je Marko Janković s obzirom na to kakav potencijal poseduje ostao nedorečen u Partizanu, ali, je, ipak, dosta pomogao crno-belima u osvajanju trofeja i Ligi Evrope.

Fudbal 03.02.2019 | 00:00
Partizan malo dobio, a više izgubio odlaskom Jankovića!
Partizan dalje nastavlja bez Marka Janković, jednog od najboljih fudbalera "parnog valjka" u protekle dve sezone.

Epilog stresne završnice zimskog prelaznog roka je transfer koji će crno-belima donekle popuniti ispražnjenu kasu (navodno oko milion evra, jer druga polovina pripada Olimpijakosu po ranije potpisanom ugovoru), ali i poprilično oslabiti tim za drugi deo sezone.

Janković će karijeru nastaviti u italijanskoj Seriji A, u SPAL-u, klubu s kojim je dogovoren posao nekoliko sati pre zatvaranja transfer pijace u većem delu Evrope.

I pre početka prelaznog roka bilo je jasno da će Partizan zbog loše finansijske situacije, koja se potencira kao posledica rane eliminacije iz Evrope, biti prinuđen da razmišlja o prodaji svojih najboljih fudbalera, odnosno da neće biti "nedodirljivih". Sportski direktor Partizana Ivica Iliev, govoreći o prelaznom roku i prodaji popularnog "Meska", ostavio je čak mogućnost i da Rikardo, prvi strelac i najbolji napadač crno-belih, ode iz kluba u narednim danima...

Otom potom...

Iako je Janković propustio drugi deo jesenjeg dela sezone zbog operacije trbušnog zida, njegovim odlaskom Partizan je definitivno oslabljen. Svestan je toga i trener Zoran Mirković, koji je sat vremena pre zvanične prodaje Crnogorca, najavio jači "valjak" povratkom Jankovića u ekipu posle oporavka od operacije. Međutim, Marko je samo prespavao u hotelu "Sueno", pozdravio se sa saigračima i stručnim štabom i već narednog jutra produžio za Italiju, gde će se priključiti novim saigračima.

Dvadesettrogodišnji Cetinjanin vratio se pre dve i po sezone kao fudbaler Olimpijakosa na pozajmicu u Partizan. Nakon šest meseci u Humskoj, na nagovor tadašnjeg šefa stručnog štaba Marka Nikolića, crno-beli su otkupili ugovor od Grka, uz dogovor da dva kluba podele novac od naredne prodaje na jednake delove.

I pored promenljivih partija, koje često nisu bile po volji navijača, Jankovićev doprinos u osvajanju trofeja ("duple krune" pretprošle sezone i Kupa Srbije prošle, odnosno uspeha u Ligi Evrope), nije bio mali. Kao krilni napadač najbolje je delovao po levoj strani Partizanovog napada, što je ujedno i njegova omiljena pozicija. Kod trenera Miroslava Đukića više vremena je provodio po desnom krilu, gde se, ipak, nije osećao tako komotno.

Partizan je ostao bez kreativnog igrača i fantastičnog tehničara, za koga je kapiten Saša Ilić, čija se reč poštuje i ceni, još prošle zime rekao da je najbolji fudbaler "parnog valjka". Istina je da su crno-beli sa Jankovićem u ekipi uvek beležili bolje rezultate, ali isto tako, crnogorski reprezentativac je mogao i morao još bolje. Jednostavno, ostao je nedorečen na terenu.

Suočen sa politikom da se od prodaje najboljih igrača živi, Partizanov ofanzivni vezni red iznenada je oslabljen, a adekvatna zamena nije dovedena.

Musa Ndžaji je tek stigao i pitanje je da li ima kvalitet da nadomesti odlazak Jankovića. Radivoj Bosić nema dovoljno iskustva, tek ga očekuje kaljenje u prvom timu i ne bilo bilo pošteno očekivati od njega da "zakrpi rupu".

Partizan nedavno nije uspeo da završi transfer Tokmaka Nguena iz Norveške, s kojim je praktično već sve bilo dogovoreno. Crno-beli nisu imali novac da plate obeštećenje (oko 400.000 evra), tako da je Ferencvaroš bio brži. Upravo bi Tokmak, prema tvrdnjama ljudi koji su ga pratili i gledali, bio idealna zamena za Marka Jankovića.

Ovako...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar