Хрвати хоће федерализацију БиХ

Драган Човић, предсједник Хрватског народног сабора БиХ и ХДЗ-а БиХ рекао је у четвртак да ће се хрватске странке у БиХ наставити залагати за федерализацију Босне и Херцеговине што сматра јединим исправним путем ''који ову земљу може усмјерити према евроатлантским интеграцијама, насупрот сепаратизму и унитаризму што заговарају српска, односно бошњачка страна''.

Босна и Херцеговина 01.02.2019 | 09:34
Хрвати хоће федерализацију БиХ
"Хрвати стоје између два антагонизма, унитаризма и сепаратизма у Босни и Херцеговини. Због тога је средњи пут федерализам којим се гради БиХ и усмјерава је према чланству у Еуропској унији и НАТО савезу“, рекао је синоћ Човић у емисији Наше ТВ из Мостара.

По њему је грешка била то што Босна и Херцеговина није већ добила статус кандидата за чланство у ЕУ-у, што би, како каже, убрзало и друге политичке процесе у земљи.

"БиХ је морала добити статус кандидата иако нисмо измијенили изборни закон по пресуди Уставнога суда по апелацији Боже Љубића“, оцијенио је Човић.

"Хрватске ће странке због тога управо инсистирати да се прије успоставе власти у Федерацији БиХ промијени изборни закон у договору с бошњачким странкама како се више не би могла поновити ситуација ''да Бошњаци прегласају Хрвате'', као што је то било ''у случају избора Жељка Комшића за хрватског члана БиХ Предсједништва'' или пак ''покушају бошњачких странака да с избором нелегитимних представника у Дом народа избаце Хрвате из власти у федералном ентитету'', најавио је Човић.

"Ми ћемо инсистирати да Хрвати бирају легитимне представнике у власти, јер сада имамо фарсу с два бошњачка члана БиХ Предсједништва који су тамо бирани гласовима Бошњака. Све то дио је покушаја стварања унитарне земље у којој ће један народ доминирати“, устврдио је, како преноси Н1, Човић.

БН ТВ

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Гергелy

01.02.2019 08:47

А ко бира представнике Хрвата у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

01.02.2019 08:53

Лопов до лопова

Name

Ре

01.02.2019 09:02

СНСД

Name

Конститутивност СРБА не помињеш у ХДЗ кантонима

01.02.2019 09:06

Бирају га Хрвати на изборима и то поштено онај који добије највише гласова из хрватског народа буде подпредседник РС и подпредседник скупштине РС и подпредседник владе РС поред неколико министара који некад јесу из хрватске странке а некад нису-али друже у твојим хрватским кантонима срби нису ни конститутивни па је ово превише што имаш у РС.

Name

Б

01.02.2019 10:01

Босна је једина у Европи где кладионице не плаћају порез.

Name

Ми Сами

01.02.2019 10:12

Могао би овај Цовиц мало да смањи дозивљај.Све сто хоцес договори у федерацији од РС одби.

Name

Нострадамус

01.02.2019 10:21

Па и Додик добија изборе уз помоц босњака и хрвата у Републици Српској. Засто постоје избори ако не смијес гласато по свом убједјењу.Засто се не изврси попис Хрвата Срба и Босњака који могу да гласају тако да Цовиц има гласове свих Хрвата Додик свих Срба и Бакир свих босњака.Тако би се устедјело доста новца не би требала предизборна кампања и избори тиме би вас тројица могли да повецате свој лицни будзет.

Name

па да

01.02.2019 12:14

Свако има право да гласа по својој савјеати, проблем је у томе сто се пљацка воља гласаца,сто је и ту опаки криминал и корупција.Избори су намјестwни много прије ивмwго сто поцну

Name

РОМАНИЈА

01.02.2019 19:43

Мозес Цовицу ал у Грудама и Сироком ста год оцес. Гдје су срби у Рватској?? Нема их, засто?? Побијени, протјерани, авионима у колонама цивили гадјани, а ти би у српском Дрвару сахару да окацис, мастај , није забрањено, ал Цовицу ви рвати сте мањина у БиХ. Неце ти ни ДОДИГ помоци.

Name

Доо

01.02.2019 08:48

Нецес ниста добити него само сарену пидзаму то је за тебе и твиг пријатеља Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Доо

02.02.2019 02:19

Какав пријатељ,па видиш да га назива сепаратистом...

Name

Реално

01.02.2019 08:50

Проблем ове државе је што сви узимају само дио који им одговара, ево ова пресуда Љубиц, ХДЗ се ухватио ње и тумачи је и ван оквира саме пресуде и тражи изборни Закон да буде по тој пресуди али и да обухвати оно што није пресуда по захтјеву и жељи ХДЗа, а не тражи да се испоштују пресуде Европског суда за људска права типа Сејдиц Финци или Пилав... ОХР сам једе говна кад каже хај ба сад ову Љубиц, а ове пресуде европског суда за људска права могу и касније за 50 година... Срамота шта раде од народа сви укључујући и ова назови међународна заједница... Само нам набили оволику администрацију са купљеним дипломама да нас лакше опљацкају док нам на дневној бази сервирају националистичке реторике минимално 100 вијести/дан... Буди се народе и схвати није обичан народ један другом непријатељ, већина је на ивици сиромаштва или испод те... Проблем су ове гузоње које папрено узимају паре за свој нерад, а вама сервирају да немате шта јести јер су друга 2 народа крива, а не он који штити ваше право да пребирете по контејнерима... Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

01.02.2019 10:23

Прилично РЕАЛНО (речено)!!!

Name

Два Бошњачка

01.02.2019 09:05

Е мој Човићу, ти и твоја странка би да дајете СТАВ о томе ко је Хрват а ко није... ви у Херцеговини за почетак уопште нисте Хрвати него остатак Српске Католичке заједнице у Босни који сте заједноса Патаренима и Паганима живјели.. никакве везе са Хрватима, па Човићу смије вам се Читав Загреб, знају људи да ви нисте Хрвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wалтер

01.02.2019 09:22

Само нови РАТ , па ко побиједи нека и влада , то би било најпоштеније стоко одвратна, сад ми је све јадно зашто је постојао голи оток.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

01.02.2019 09:51

НЕЗНАМ САМО КО БИ ПАМЕТАН ПОНОВО РАТОВАО А РАТНИ ПРОФИТЕРИ НА ВЛАСТИ ЈЕДНОМ СУ ЗАЈЕБАЛИ НАРОД ВИСЕ НЕЦЕ АКО ИМ СЕ РАТУЈЕ СЛОБОДНО САМО БЕЗ НАРОДА АКО ХОЦЕ НЕКА СЕ И ПОУБИЈАЈУ ИЗМЕДЈУ СЕБЕ ПО СКУПСТИНСКИМ САЛАМА ПОСТО ОНИ САМО ТУ РАТУЈУ А ВАН САЛА ЗДЕРУ И ЛОЦУ КО ПСИ

Name

Ух

01.02.2019 10:05

Ко помено рат и пожелио дабогда му у кући био

Name

ВЛАДАР

01.02.2019 10:09

Јел то битно ко влада нека буде поштен и нек овај народ живи нормално и да нам дјеца остају дјесу родјена макар то био и странац

Name

@владар

01.02.2019 12:08

Мислис постен као нас Бурле!?

Name

Дора.

01.02.2019 17:27

Најпаметнији би било да будете што сте били на почетку један Братски Народ и да живите у Љубави и слоги.

Name

Борис

01.02.2019 09:32

Што се баби снило...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тразили сте, добили сте

01.02.2019 09:35

Прије би се могло реци да Хрвати не знају ста ста хоце. Приликом распада СФРЈа, било им је као прво највазније да буду против Срба и да се растури тадасња дрзава. Кокерирање са Муслиманима имало је за циљ да се БиХ по сваку цијену спријеци да не би остала у крњој Југославији, и тако стите ледја стварање независности за Хрватску. Данас конацно виде да су сви понесто добили, а да су они само губитници. Истине ради јесу. Зато Хрвате у БиХ треба оставити сами да се боре за оно сто су пропустили. Уосталом, и у зивоту је увијек тако да се неискреност кад тад освети. Надрод би рекао "тразили сте добили сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се враћа, све се плаћа

01.02.2019 10:25

па тако и константна неискреност, лажно залагање за ЕУ и НАТО. Али враћа се по обичном човјеку, а политичари ХДЗ-а профитирају и није их брига за стагнацију и бјежанију из БиХ. Мостар десетак година без избора, не проводе се пресуде и одлуке међународних судова, нпр. Сејдић-Финци, Пилав и друге, а инсистира се на једној пресуди уставног суда у предмету Љубић која одговара само ХДЗ'у и ником другом. Политичари су антисоцијалне особе без имало емпатије за обичне људе који поред њих могу умирати од глади а да не подузму било шта да их се спаси од глади.

Name

сарајлија

01.02.2019 11:12

Ко још за било шта пита овог усташу? Нећеш више никад бити ни члан Предсједништва нити какав битан фактор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштено

01.02.2019 11:34

је након оволико година признати да смо глуп и примитиван народ (БиХ). Не препознати да су патриоте, домољуби и браниоци "свога" народа најобичнији лопови, преваранти и муфљатори, потврђује ту констатацију. Све сукобе и тензије користе искључиво за лично богаћење. Овај некада заклети комуниста а сада велики националиста нема ни зрно стида . Када си био неискрен? Како имаш кућу (као и други такви) од неколико милиона € када цијела породица није имала толика примања? Докажи да си европејац и космополита подршком закону о поријеклу имовине. Зар није супротно цивилизованим достигнућима (којима наводно припадаш) одређивати како ће ко гласати? Хоћу да гласам за поштену и коректну особу (ако таквих више има у политици јер сте је укаљали и згадили сваком ко мисли својом главом) без обзира како се изјашњава. Само вама, ловцима у мутном, је стало до тих тема. Од земље са тако пуно ресурса направили сте јад и биједу. Морали су отићи, а ићи ће и убудуће, и они који се у другим државама интегрирају без већих проблема а овдје нису могли опстати. Стварно вас је више доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СвеСкупа

01.02.2019 11:46

Драган Цовиц звани "изборни закон" , мозе само да слуса ону пјесму од Злате Петровиц, " Плаци, моли".Само цвили посљедних мјесеци и ако овако настави за цетири године це се истопити од муке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

01.02.2019 12:03

"Хрвати стоје између два антагонизма, унитаризма и сепаратизма у Босни и Херцеговини." А они су цвећке (на добро нађубреном терену) дакле између двије ватре, које знају да је федерализација рјешење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧОВО:::

01.02.2019 12:21

Посети ПСИХИЈАТРИЈУ што прије по твом никад неће бити изборни закон донешен.Хоћемо само ДЕМОКРАТСКЕ изборе а не НАЦОНАЛИСТИЧКЕ због тога и јесмо таоци у сопственој домовини.Удри чово по психијатрији да не закасниш!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може Ми Се

01.02.2019 23:31

Де ти је додо