Hrvati hoće federalizaciju BiH

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH rekao je u četvrtak da će se hrvatske stranke u BiH nastaviti zalagati za federalizaciju Bosne i Hercegovine što smatra jedinim ispravnim putem ''koji ovu zemlju može usmjeriti prema evroatlantskim integracijama, nasuprot separatizmu i unitarizmu što zagovaraju srpska, odnosno bošnjačka strana''.

Bosna i Hercegovina 01.02.2019 | 09:34
Hrvati hoće federalizaciju BiH
"Hrvati stoje između dva antagonizma, unitarizma i separatizma u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je srednji put federalizam kojim se gradi BiH i usmjerava je prema članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu“, rekao je sinoć Čović u emisiji Naše TV iz Mostara.

Po njemu je greška bila to što Bosna i Hercegovina nije već dobila status kandidata za članstvo u EU-u, što bi, kako kaže, ubrzalo i druge političke procese u zemlji.

"BiH je morala dobiti status kandidata iako nismo izmijenili izborni zakon po presudi Ustavnoga suda po apelaciji Bože Ljubića“, ocijenio je Čović.

"Hrvatske će stranke zbog toga upravo insistirati da se prije uspostave vlasti u Federaciji BiH promijeni izborni zakon u dogovoru s bošnjačkim strankama kako se više ne bi mogla ponoviti situacija ''da Bošnjaci preglasaju Hrvate'', kao što je to bilo ''u slučaju izbora Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva'' ili pak ''pokušaju bošnjačkih stranaka da s izborom nelegitimnih predstavnika u Dom naroda izbace Hrvate iz vlasti u federalnom entitetu'', najavio je Čović.

"Mi ćemo insistirati da Hrvati biraju legitimne predstavnike u vlasti, jer sada imamo farsu s dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva koji su tamo birani glasovima Bošnjaka. Sve to dio je pokušaja stvaranja unitarne zemlje u kojoj će jedan narod dominirati“, ustvrdio je, kako prenosi N1, Čović.

BN TV

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Gergely

01.02.2019 08:47

A ko bira predstavnike Hrvata u RS.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

01.02.2019 08:53

Lopov do lopova

Name

Re

01.02.2019 09:02

SNSD

Name

Konstitutivnost SRBA ne pominješ u HDZ kantonima

01.02.2019 09:06

Biraju ga Hrvati na izborima i to pošteno onaj koji dobije najviše glasova iz hrvatskog naroda bude podpredsednik RS i podpredsednik skupštine RS i podpredsednik vlade RS pored nekoliko ministara koji nekad jesu iz hrvatske stranke a nekad nisu-ali druže u tvojim hrvatskim kantonima srbi nisu ni konstitutivni pa je ovo previše što imaš u RS.

Name

B

01.02.2019 10:01

Bosna je jedina u Evropi gde kladionice ne plaćaju porez.

Name

Mi Sami

01.02.2019 10:12

Mogao bi ovaj Covic malo da smanji dozivljaj.Sve sto hoces dogovori u federaciji od RS odbi.

Name

Nostradamus

01.02.2019 10:21

Pa i Dodik dobija izbore uz pomoc bosnjaka i hrvata u Republici Srpskoj. Zasto postoje izbori ako ne smijes glasato po svom ubjedjenju.Zasto se ne izvrsi popis Hrvata Srba i Bosnjaka koji mogu da glasaju tako da Covic ima glasove svih Hrvata Dodik svih Srba i Bakir svih bosnjaka.Tako bi se ustedjelo dosta novca ne bi trebala predizborna kampanja i izbori time bi vas trojica mogli da povecate svoj licni budzet.

Name

pa da

01.02.2019 12:14

Svako ima pravo da glasa po svojoj savjeati, problem je u tome sto se pljacka volja glasaca,sto je i tu opaki kriminal i korupcija.Izbori su namjestwni mnogo prije ivmwgo sto pocnu

Name

ROMANIJA

01.02.2019 19:43

Mozes Covicu al u Grudama i Sirokom sta god oces. Gdje su srbi u Rvatskoj?? Nema ih, zasto?? Pobijeni, protjerani, avionima u kolonama civili gadjani, a ti bi u srpskom Drvaru saharu da okacis, mastaj , nije zabranjeno, al Covicu vi rvati ste manjina u BiH. Nece ti ni DODIG pomoci.

Name

Doo

01.02.2019 08:48

Neces nista dobiti nego samo sarenu pidzamu to je za tebe i tvig prijatelja Dodika.

ODGOVORITE
Name

Re Doo

02.02.2019 02:19

Kakav prijatelj,pa vidiš da ga naziva separatistom...

Name

Realno

01.02.2019 08:50

Problem ove države je što svi uzimaju samo dio koji im odgovara, evo ova presuda Ljubic, HDZ se uhvatio nje i tumači je i van okvira same presude i traži izborni Zakon da bude po toj presudi ali i da obuhvati ono što nije presuda po zahtjevu i želji HDZa, a ne traži da se ispoštuju presude Evropskog suda za ljudska prava tipa Sejdic Finci ili Pilav... OHR sam jede govna kad kaže haj ba sad ovu Ljubic, a ove presude evropskog suda za ljudska prava mogu i kasnije za 50 godina... Sramota šta rade od naroda svi uključujući i ova nazovi međunarodna zajednica... Samo nam nabili ovoliku administraciju sa kupljenim diplomama da nas lakše opljackaju dok nam na dnevnoj bazi serviraju nacionalističke retorike minimalno 100 vijesti/dan... Budi se narode i shvati nije običan narod jedan drugom neprijatelj, većina je na ivici siromaštva ili ispod te... Problem su ove guzonje koje papreno uzimaju pare za svoj nerad, a vama serviraju da nemate šta jesti jer su druga 2 naroda kriva, a ne on koji štiti vaše pravo da prebirete po kontejnerima... Sramota!

ODGOVORITE
Name

I

01.02.2019 10:23

Prilično REALNO (rečeno)!!!

Name

Dva Bošnjačka

01.02.2019 09:05

E moj Čoviću, ti i tvoja stranka bi da dajete STAV o tome ko je Hrvat a ko nije... vi u Hercegovini za početak uopšte niste Hrvati nego ostatak Srpske Katoličke zajednice u Bosni koji ste zajednosa Patarenima i Paganima živjeli.. nikakve veze sa Hrvatima, pa Čoviću smije vam se Čitav Zagreb, znaju ljudi da vi niste Hrvati.

ODGOVORITE
Name

Walter

01.02.2019 09:22

Samo novi RAT , pa ko pobijedi neka i vlada , to bi bilo najpoštenije stoko odvratna, sad mi je sve jadno zašto je postojao goli otok.

ODGOVORITE
Name

MK

01.02.2019 09:51

NEZNAM SAMO KO BI PAMETAN PONOVO RATOVAO A RATNI PROFITERI NA VLASTI JEDNOM SU ZAJEBALI NAROD VISE NECE AKO IM SE RATUJE SLOBODNO SAMO BEZ NARODA AKO HOCE NEKA SE I POUBIJAJU IZMEDJU SEBE PO SKUPSTINSKIM SALAMA POSTO ONI SAMO TU RATUJU A VAN SALA ZDERU I LOCU KO PSI

Name

Uh

01.02.2019 10:05

Ko pomeno rat i poželio dabogda mu u kući bio

Name

VLADAR

01.02.2019 10:09

Jel to bitno ko vlada neka bude pošten i nek ovaj narod živi normalno i da nam djeca ostaju djesu rodjena makar to bio i stranac

Name

@vladar

01.02.2019 12:08

Mislis posten kao nas Burle!?

Name

Dora.

01.02.2019 17:27

Najpametniji bi bilo da budete što ste bili na početku jedan Bratski Narod i da živite u Ljubavi i slogi.

Name

Борис

01.02.2019 09:32

Што се баби снило...

ODGOVORITE
Name

Trazili ste, dobili ste

01.02.2019 09:35

Prije bi se moglo reci da Hrvati ne znaju sta sta hoce. Prilikom raspada SFRJa, bilo im je kao prvo najvaznije da budu protiv Srba i da se rasturi tadasnja drzava. Kokeriranje sa Muslimanima imalo je za cilj da se BiH po svaku cijenu sprijeci da ne bi ostala u krnjoj Jugoslaviji, i tako stite ledja stvaranje nezavisnosti za Hrvatsku. Danas konacno vide da su svi ponesto dobili, a da su oni samo gubitnici. Istine radi jesu. Zato Hrvate u BiH treba ostaviti sami da se bore za ono sto su propustili. Uostalom, i u zivotu je uvijek tako da se neiskrenost kad tad osveti. Nadrod bi rekao "trazili ste dobili ste.

ODGOVORITE
Name

Sve se vraća, sve se plaća

01.02.2019 10:25

pa tako i konstantna neiskrenost, lažno zalaganje za EU i NATO. Ali vraća se po običnom čovjeku, a političari HDZ-a profitiraju i nije ih briga za stagnaciju i bježaniju iz BiH. Mostar desetak godina bez izbora, ne provode se presude i odluke međunarodnih sudova, npr. Sejdić-Finci, Pilav i druge, a insistira se na jednoj presudi ustavnog suda u predmetu Ljubić koja odgovara samo HDZ'u i nikom drugom. Političari su antisocijalne osobe bez imalo empatije za obične ljude koji pored njih mogu umirati od gladi a da ne poduzmu bilo šta da ih se spasi od gladi.

Name

sarajlija

01.02.2019 11:12

Ko još za bilo šta pita ovog ustašu? Nećeš više nikad biti ni član Predsjedništva niti kakav bitan faktor.

ODGOVORITE
Name

Pošteno

01.02.2019 11:34

je nakon ovoliko godina priznati da smo glup i primitivan narod (BiH). Ne prepoznati da su patriote, domoljubi i branioci "svoga" naroda najobičniji lopovi, prevaranti i mufljatori, potvrđuje tu konstataciju. Sve sukobe i tenzije koriste isključivo za lično bogaćenje. Ovaj nekada zakleti komunista a sada veliki nacionalista nema ni zrno stida . Kada si bio neiskren? Kako imaš kuću (kao i drugi takvi) od nekoliko miliona € kada cijela porodica nije imala tolika primanja? Dokaži da si evropejac i kosmopolita podrškom zakonu o porijeklu imovine. Zar nije suprotno civilizovanim dostignućima (kojima navodno pripadaš) određivati kako će ko glasati? Hoću da glasam za poštenu i korektnu osobu (ako takvih više ima u politici jer ste je ukaljali i zgadili svakom ko misli svojom glavom) bez obzira kako se izjašnjava. Samo vama, lovcima u mutnom, je stalo do tih tema. Od zemlje sa tako puno resursa napravili ste jad i bijedu. Morali su otići, a ići će i ubuduće, i oni koji se u drugim državama integriraju bez većih problema a ovdje nisu mogli opstati. Stvarno vas je više dosta.

ODGOVORITE
Name

SveSkupa

01.02.2019 11:46

Dragan Covic zvani "izborni zakon" , moze samo da slusa onu pjesmu od Zlate Petrovic, " Placi, moli".Samo cvili posljednih mjeseci i ako ovako nastavi za cetiri godine ce se istopiti od muke.

ODGOVORITE
Name

Taksirat

01.02.2019 12:03

"Hrvati stoje između dva antagonizma, unitarizma i separatizma u Bosni i Hercegovini." A oni su cvećke (na dobro nađubrenom terenu) dakle između dvije vatre, koje znaju da je federalizacija rješenje.

ODGOVORITE
Name

ČOVO:::

01.02.2019 12:21

Poseti PSIHIJATRIJU što prije po tvom nikad neće biti izborni zakon donešen.Hoćemo samo DEMOKRATSKE izbore a ne NACONALISTIČKE zbog toga i jesmo taoci u sopstvenoj domovini.Udri čovo po psihijatriji da ne zakasniš!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Može Mi Se

01.02.2019 23:31

De ti je dodo