Због непотизма иде са функције?

Немачко министарство одбране је на плану софтвера и информационих технологија годинама нерегуларно ангажовало и плаћало одређене консалтинг-фирме. За једну ради син министарке одбране Урсуле фон дер Лајен.

Свијет 01.02.2019 | 07:41
Због непотизма иде са функције?
Према информацијама магазина Шпигел, немачка Савезна ревизорска служба је открила да је Министарство одбране у најмање једном случају нерегуларно ангажовало једну консултантску фирму. Њен хонорар је износио осам милиона евра. Ради се о консалтингу повезаним са ИТ-пројектом Министарства који има интерну ознаку „ЦИТ квадрат“ и представља модернизацију ИТ-система који не учествују у војним операцијама.

На челу Министарства се од децембра 2013. налази Урсула фон дер Лајен (политичарка ЦДУ). Ревизори наводе да је Министарство посегло за новцем из државне касе који уопште није био предвиђен за те сврхе: шифра коју је оно навело односи се искључиво на инсталирање и одржавање софтвера фирме ИБМ које користи. Зато у ревизорском извештају стоји да „Министарство није било овлашћено да при ангажовању консултаната користи“ тај новац.

Нема конкурса

Пошавши од овог случаја, Ревизорска служба је детаљно приступила проучавању начина на који Министарство одбране ангажује консултантске фирме. Испоставило се најпре да је оно на многим пољима, а највише на пољу модернизације ИТ-система, готово зависно од таквих фирми. А у једном другом извештају се примећује да се оне ангажују без икаквог конкурса, дакле, простим интерним договором.



Шпигел, позивајући се на инсајдере из Министарства одбране, преноси да се у тој институцији формирала „права армија консултаната“ која је тамо била „чврсто инсталирана“ и понашала се као део те институције. На то указује и интерна инструкција Министарства која је почела да циркулише почетком септембра 2018, према којој се „екстерним консултантима“ наређује да више не наступају „као инстанце Министарства“, и да у складу с тим исправе и „наводе у заглављима својих писама и на вратима канцеларија“.

Уговори са фирмама за консалтинг склопљени откако је на чело Министарства одбране ступила Урсула фон дер Лајен вреде око 70 милиона евра. Она ће због тога морати да одговара на питања Анкетног одбора Бундестага који је формиран због читавог случаја.

Непотизам?

Оно што је у „консталтинг-афери“ најпикантније јесте да је међу фирмама које су саветовале министарство посебно фаворизована фирма Мекинзи (МцКинсеy) са седиштем у Диселдорфу. А за њу ради Давид фон дер Лајен – један од синова министарке (која иначе има седморо деце). Што ствара сумњу да је посреди непотизам.

Иначе, из фирме Мекензи је 2014. у Министарство Фон дер Лајенове прешла извесна Катрин Зудер, која је постала државна секретарка за одбрану. На тој функцији је остала до 2018. године да би се са ње сама повукла и постала председавајућа новооснованог Дигиталног савета Немачке владе. Катрин Зудер се сматра особом која је у посао консалтинга са Министарством одбране увела и фирму Аксенчер (Аццентуре). Према писању магазина Билд ам зонтаг, та фирма је у последње две године за свој ИТ-консалтинг у Министарству добила милионе из немачког државног буџета.

Због свих ових података, опозиција у Бундестагу је затражила да се формира анкетни одбор који би се поближе позабавио темом и на чија питања би требало да одговара министарка Фон дер Лајен. Та мера је и изгласана (посланици владајуће коалиције ЦДУ-ЦСУ/СПД су се уздражли од гласања). У самом министарству је наређена и интерна истрага, односно, провера свих додељених уговора о консталтингу. Ако се испостави да су о додељивању уговора, уместо редовне процедуре, главну улогу имале породичне и пријатељске везе, то би могло да значи и присилни одлазак министарке Урсуле фон дер Лајен са функције министарке одбране Немачке.

(Б92/ДW)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ТАКО СЕ ТО РАДИ

01.02.2019 06:52

ГДЈЕ ЈЕ ВЛАДАВИНА ПРАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

западна крајина

01.02.2019 07:19

ПРИМЈЕР: У ШУМСКОМ ГАЗДИНСТВУ У ИСТОЧНОМ ДРВАРУ ОД 100 ЗАПОСЛЕНИХ РАДНИКА , 11 РАДНИКА СЕ ПРЕЗИВА БОСНИЋ И ДОЛАЗЕ ИЗ 2 УЖЕ ПОРОДИЦЕ ИЗ ДРВАРА! А И НАЧЕЛНИЦА ОПШТИНЕ ЈЕ ДЈЕВОЈАЧКИ БОСНИЋ!

Name

Нема дрвосјеца

03.02.2019 14:27

Не знам да ли је ово поредјење добро. Дрвосјеца данац нема "ни за лијака" и свака фирма која добије дровсјецу "срецна је". Имам познаника који има фирми за дрвосјецу. Казе да нигдје не мозе наци раднике. Најстари радник са стазој ме 6 мјесеци. Он казе, "нови радника који додје, заради једну плату и оде". Плата није тако слаба, казе да их плаца 1000 КМ, наравно с пријавом.

Name

Маки

01.02.2019 06:53

Код нас би примјеном оваквих прописа остало 5% запослених у дрзавним органима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема правде

01.02.2019 08:26

Код нас нема ко примјенити овакве законе, јер су сви дубоко уплетени у ову мрежу. Непотизам и корупција су краљеви запошљавања и тендера на овим просторима, а креатори су познати, закони постоје а не вриједе, одговорност појединца је непознаница,.., зато млади "бјеже".

Name

Тоби

01.02.2019 06:55

Правна дрзава за све једнака, унд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

01.02.2019 07:18

Исто као код нас само сто код њих кад се то установи одмах се реагује а код нас вази правило дај да додјем на власт да то радим јер због тога се код нас и долази на власт да бих се врсиле злоупотребе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

01.02.2019 07:26

Ето сви иду у ЕУ а она да зиви и ради овдје небих имала никаквих проблема посто је то код нас и постало нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

01.02.2019 07:29

Оваква је владавуна права и код браце Руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

01.02.2019 07:48

НЊемачка је одувјек била земља у којој се поштујw ред, етика ,мора и поштење кад је у питању посао. Штета што њих не слиједимо, већ британски либерални капитализам који је био погодно тло у Босни и Херцеговини.

Name

Бијељинка

01.02.2019 08:45

Их непотизам.У опстини Бијељина у Пио Бијељина у суду Бијељина у болници у дому здравља..треба ми доста простора да набројим презимена..а тек ако је тата био нацелник опстине драго цедо је сада нацелник одјељења..ресора..па воодовод..па министарство пољопривреде...све само у узем дијелу Бијељине...

ОДГОВОРИТЕ