Zbog nepotizma ide sa funkcije?

Nemačko ministarstvo odbrane je na planu softvera i informacionih tehnologija godinama neregularno angažovalo i plaćalo određene konsalting-firme. Za jednu radi sin ministarke odbrane Ursule fon der Lajen.

Svijet 01.02.2019 | 07:41
Zbog nepotizma ide sa funkcije?
Prema informacijama magazina Špigel, nemačka Savezna revizorska služba je otkrila da je Ministarstvo odbrane u najmanje jednom slučaju neregularno angažovalo jednu konsultantsku firmu. Njen honorar je iznosio osam miliona evra. Radi se o konsaltingu povezanim sa IT-projektom Ministarstva koji ima internu oznaku „CIT kvadrat“ i predstavlja modernizaciju IT-sistema koji ne učestvuju u vojnim operacijama.

Na čelu Ministarstva se od decembra 2013. nalazi Ursula fon der Lajen (političarka CDU). Revizori navode da je Ministarstvo poseglo za novcem iz državne kase koji uopšte nije bio predviđen za te svrhe: šifra koju je ono navelo odnosi se isključivo na instaliranje i održavanje softvera firme IBM koje koristi. Zato u revizorskom izveštaju stoji da „Ministarstvo nije bilo ovlašćeno da pri angažovanju konsultanata koristi“ taj novac.

Nema konkursa

Pošavši od ovog slučaja, Revizorska služba je detaljno pristupila proučavanju načina na koji Ministarstvo odbrane angažuje konsultantske firme. Ispostavilo se najpre da je ono na mnogim poljima, a najviše na polju modernizacije IT-sistema, gotovo zavisno od takvih firmi. A u jednom drugom izveštaju se primećuje da se one angažuju bez ikakvog konkursa, dakle, prostim internim dogovorom.



Špigel, pozivajući se na insajdere iz Ministarstva odbrane, prenosi da se u toj instituciji formirala „prava armija konsultanata“ koja je tamo bila „čvrsto instalirana“ i ponašala se kao deo te institucije. Na to ukazuje i interna instrukcija Ministarstva koja je počela da cirkuliše početkom septembra 2018, prema kojoj se „eksternim konsultantima“ naređuje da više ne nastupaju „kao instance Ministarstva“, i da u skladu s tim isprave i „navode u zaglavljima svojih pisama i na vratima kancelarija“.

Ugovori sa firmama za konsalting sklopljeni otkako je na čelo Ministarstva odbrane stupila Ursula fon der Lajen vrede oko 70 miliona evra. Ona će zbog toga morati da odgovara na pitanja Anketnog odbora Bundestaga koji je formiran zbog čitavog slučaja.

Nepotizam?

Ono što je u „konstalting-aferi“ najpikantnije jeste da je među firmama koje su savetovale ministarstvo posebno favorizovana firma Mekinzi (McKinsey) sa sedištem u Diseldorfu. A za nju radi David fon der Lajen – jedan od sinova ministarke (koja inače ima sedmoro dece). Što stvara sumnju da je posredi nepotizam.

Inače, iz firme Mekenzi je 2014. u Ministarstvo Fon der Lajenove prešla izvesna Katrin Zuder, koja je postala državna sekretarka za odbranu. Na toj funkciji je ostala do 2018. godine da bi se sa nje sama povukla i postala predsedavajuća novoosnovanog Digitalnog saveta Nemačke vlade. Katrin Zuder se smatra osobom koja je u posao konsaltinga sa Ministarstvom odbrane uvela i firmu Aksenčer (Accenture). Prema pisanju magazina Bild am zontag, ta firma je u poslednje dve godine za svoj IT-konsalting u Ministarstvu dobila milione iz nemačkog državnog budžeta.

Zbog svih ovih podataka, opozicija u Bundestagu je zatražila da se formira anketni odbor koji bi se pobliže pozabavio temom i na čija pitanja bi trebalo da odgovara ministarka Fon der Lajen. Ta mera je i izglasana (poslanici vladajuće koalicije CDU-CSU/SPD su se uzdražli od glasanja). U samom ministarstvu je naređena i interna istraga, odnosno, provera svih dodeljenih ugovora o konstaltingu. Ako se ispostavi da su o dodeljivanju ugovora, umesto redovne procedure, glavnu ulogu imale porodične i prijateljske veze, to bi moglo da znači i prisilni odlazak ministarke Ursule fon der Lajen sa funkcije ministarke odbrane Nemačke.

(B92/DW)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

TAKO SE TO RADI

01.02.2019 06:52

GDJE JE VLADAVINA PRAVA.

ODGOVORITE
Name

zapadna krajina

01.02.2019 07:19

PRIMJER: U ŠUMSKOM GAZDINSTVU U ISTOČNOM DRVARU OD 100 ZAPOSLENIH RADNIKA , 11 RADNIKA SE PREZIVA BOSNIĆ I DOLAZE IZ 2 UŽE PORODICE IZ DRVARA! A I NAČELNICA OPŠTINE JE DJEVOJAČKI BOSNIĆ!

Name

Nema drvosjeca

03.02.2019 14:27

Ne znam da li je ovo poredjenje dobro. Drvosjeca danac nema "ni za lijaka" i svaka firma koja dobije drovsjecu "srecna je". Imam poznanika koji ima firmi za drvosjecu. Kaze da nigdje ne moze naci radnike. Najstari radnik sa stazoj me 6 mjeseci. On kaze, "novi radnika koji dodje, zaradi jednu platu i ode". Plata nije tako slaba, kaze da ih placa 1000 KM, naravno s prijavom.

Name

Maki

01.02.2019 06:53

Kod nas bi primjenom ovakvih propisa ostalo 5% zaposlenih u drzavnim organima.

ODGOVORITE
Name

Nema pravde

01.02.2019 08:26

Kod nas nema ko primjeniti ovakve zakone, jer su svi duboko upleteni u ovu mrežu. Nepotizam i korupcija su kraljevi zapošljavanja i tendera na ovim prostorima, a kreatori su poznati, zakoni postoje a ne vrijede, odgovornost pojedinca je nepoznanica,.., zato mladi "bježe".

Name

Tobi

01.02.2019 06:55

Pravna drzava za sve jednaka, und

ODGOVORITE
Name

Dare

01.02.2019 07:18

Isto kao kod nas samo sto kod njih kad se to ustanovi odmah se reaguje a kod nas vazi pravilo daj da dodjem na vlast da to radim jer zbog toga se kod nas i dolazi na vlast da bih se vrsile zloupotrebe.

ODGOVORITE
Name

Kum

01.02.2019 07:26

Eto svi idu u EU a ona da zivi i radi ovdje nebih imala nikakvih problema posto je to kod nas i postalo normalno.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

01.02.2019 07:29

Ovakva je vladavuna prava i kod brace Rusa.

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

01.02.2019 07:48

NNjemačka je oduvjek bila zemlja u kojoj se poštujw red, etika ,mora i poštenje kad je u pitanju posao. Šteta što njih ne slijedimo, već britanski liberalni kapitalizam koji je bio pogodno tlo u Bosni i Hercegovini.

Name

Bijeljinka

01.02.2019 08:45

Ih nepotizam.U opstini Bijeljina u Pio Bijeljina u sudu Bijeljina u bolnici u domu zdravlja..treba mi dosta prostora da nabrojim prezimena..a tek ako je tata bio nacelnik opstine drago cedo je sada nacelnik odjeljenja..resora..pa voodovod..pa ministarstvo poljoprivrede...sve samo u uzem dijelu Bijeljine...

ODGOVORITE