Америка тражи суспензију такси

Амбасадор САД на Косову Филип Коснет изјавио је да САД траже суспензију, а не укидање такси.

Свијет 01.02.2019 | 07:29
Америка тражи суспензију такси
Коснет је навео и да нису поставили ултиматум косовској влади и да неће бити санкција уколико се тај захтев не прихвати.

Учествујући у емисији приштинске телевизије КТВ, Коснет је оценио да ће, ако се то не догоди, то штетити односима две земље. 

Искључио је могућност економских санкција према Косову и поручио да остаје на косовским лидерима да оцене желе ли да сачувају пријатељство са САД. 

"Ми (САД) не желимо да диктирамо рад Владе Косова. Ми снажно верујемо да ће привремена суспензија такси, што је брже могуће помоћи напретку процеса (дијалога). Ако се то не догоди постоји опасност потпуног губљења моментума, што ће бити изузетно штетно и за САД и ЕУ. Није питање да ли Косово има право да уводи таксу, али је питање да ли је то добро за Косово и САД", казао је Коснет. 

Он је рекао да је прочитао извештаје да ће САД успоставити привредне санкције Косову. 

"Желим да уверим грађане Косова да то није тачно. То није начин на који се ми понашамо са пријатељском државом као што је Косово. Оно што захтевамо од Косова је да има смеле лидере, који доносе одлуке", рекао је Коснет. 

Према његовим речима, у случају да Косово води политику која отежава или чини немогућим напредак у изградњи мира, просперитет и правду на Балкану, "САД ће због тога бити узнемирене и до краја разочаране". 

Он је додао да је чуо да неки званичници говоре да САД нису више потребне Косову. 

"Ја не сматрам да тако мисле грађани Косова. Мислим да се народ Косова не слаже са тим. Народ Косова жели да задржи блиске односе са САД. Ако Косово одлучи да то није значајно, видећемо шта ће се догодити у будућности", поручио је Коснет.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар