Amerika traži suspenziju taksi

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da SAD traže suspenziju, a ne ukidanje taksi.

Svijet 01.02.2019 | 07:29
Amerika traži suspenziju taksi
Kosnet je naveo i da nisu postavili ultimatum kosovskoj vladi i da neće biti sankcija ukoliko se taj zahtev ne prihvati.

Učestvujući u emisiji prištinske televizije KTV, Kosnet je ocenio da će, ako se to ne dogodi, to štetiti odnosima dve zemlje. 

Isključio je mogućnost ekonomskih sankcija prema Kosovu i poručio da ostaje na kosovskim liderima da ocene žele li da sačuvaju prijateljstvo sa SAD. 

"Mi (SAD) ne želimo da diktiramo rad Vlade Kosova. Mi snažno verujemo da će privremena suspenzija taksi, što je brže moguće pomoći napretku procesa (dijaloga). Ako se to ne dogodi postoji opasnost potpunog gubljenja momentuma, što će biti izuzetno štetno i za SAD i EU. Nije pitanje da li Kosovo ima pravo da uvodi taksu, ali je pitanje da li je to dobro za Kosovo i SAD", kazao je Kosnet. 

On je rekao da je pročitao izveštaje da će SAD uspostaviti privredne sankcije Kosovu. 

"Želim da uverim građane Kosova da to nije tačno. To nije način na koji se mi ponašamo sa prijateljskom državom kao što je Kosovo. Ono što zahtevamo od Kosova je da ima smele lidere, koji donose odluke", rekao je Kosnet. 

Prema njegovim rečima, u slučaju da Kosovo vodi politiku koja otežava ili čini nemogućim napredak u izgradnji mira, prosperitet i pravdu na Balkanu, "SAD će zbog toga biti uznemirene i do kraja razočarane". 

On je dodao da je čuo da neki zvaničnici govore da SAD nisu više potrebne Kosovu. 

"Ja ne smatram da tako misle građani Kosova. Mislim da se narod Kosova ne slaže sa tim. Narod Kosova želi da zadrži bliske odnose sa SAD. Ako Kosovo odluči da to nije značajno, videćemo šta će se dogoditi u budućnosti", poručio je Kosnet.

(Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar