Преминуо творац ибупрофена

Стјуарт Адамс, човјек који је у борби против свог мамурлука открио лијек против болова ибупрофрен, преминуо је у 95. години, јавља ББЦ.

Свијет 31.01.2019 | 22:46
Преминуо творац ибупрофена
Адамс је више од десет година учествовао у испитивању тог лијека и чекао још седам како би био прихваћен. Истраживачком одјелу корпорације "Боотс" прикључио се након студирања фармације на Универзитету у Нотингему.

Адамс је 2015. открио ББЦ-ју да му је прва конзумација лијека разбистрила главу како би могао одржати говор.

Професор Кевин Шејксхеф са Универзитета у Нотингему истакао је како је Адамсова каријера и допринос пацијентима "инспиративан".

"Остаће упамћен по својим успјесима у стварању једног од најважнијих средстава против болова у свијету, али и по томе што се враћао након низа неуспјеха у ранијим клиничким тестирањима прије него што је са својим тимом створио ибупрофен", рекао је Шејксхеф.

Навео је да је његов живот подсјетник за све у Нотингему да се кроз посао који неко обавља у локалним фирмама, болницама и универзитетима може промијенити свијет .

Адамс је рођен 1923. у Бифилду у Енглеској.

(Клиx)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тетак Мата

01.02.2019 11:08

Ето сад се види колико траје да се одобри лијек а не ови производи што се масовно рекламирају на биљној бази а добију одобрење преко ал добра ствар је код њих да ти не могу ни помоћи ни одмоћи а све је у психи човјека као Изету кад су дали аспирин а рекли му да је таблета за добро плесање.

ОДГОВОРИТЕ