Preminuo tvorac ibuprofena

Stjuart Adams, čovjek koji je u borbi protiv svog mamurluka otkrio lijek protiv bolova ibuprofren, preminuo je u 95. godini, javlja BBC.

Svijet 31.01.2019 | 22:46
Preminuo tvorac ibuprofena
Adams je više od deset godina učestvovao u ispitivanju tog lijeka i čekao još sedam kako bi bio prihvaćen. Istraživačkom odjelu korporacije "Boots" priključio se nakon studiranja farmacije na Univerzitetu u Notingemu.

Adams je 2015. otkrio BBC-ju da mu je prva konzumacija lijeka razbistrila glavu kako bi mogao održati govor.

Profesor Kevin Šejkshef sa Univerziteta u Notingemu istakao je kako je Adamsova karijera i doprinos pacijentima "inspirativan".

"Ostaće upamćen po svojim uspjesima u stvaranju jednog od najvažnijih sredstava protiv bolova u svijetu, ali i po tome što se vraćao nakon niza neuspjeha u ranijim kliničkim testiranjima prije nego što je sa svojim timom stvorio ibuprofen", rekao je Šejkshef.

Naveo je da je njegov život podsjetnik za sve u Notingemu da se kroz posao koji neko obavlja u lokalnim firmama, bolnicama i univerzitetima može promijeniti svijet .

Adams je rođen 1923. u Bifildu u Engleskoj.

(Klix)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tetak Mata

01.02.2019 11:08

Eto sad se vidi koliko traje da se odobri lijek a ne ovi proizvodi što se masovno reklamiraju na biljnoj bazi a dobiju odobrenje preko al dobra stvar je kod njih da ti ne mogu ni pomoći ni odmoći a sve je u psihi čovjeka kao Izetu kad su dali aspirin a rekli mu da je tableta za dobro plesanje.

ODGOVORITE