Нема значајнијих промјена у БиХ

Професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја сматра да посјета чланова Предсједништва БиХ Бриселу неће донијети значајније промјене у нашој земљи, нарочито када је у питању њен пут ка чланству у Европској унији и НАТО савезу.  

Република Српска 31.01.2019 | 21:28
Нема значајнијих промјена у БиХ
Посјету Милорада Додика, Жељка Комшића и Шефика Џаферовића административном центру ЕУ окарактерисао је једном уобичајеном, рутинском и формалном дипломатском активношћу.

-Није проблем да се на том нивоу на такав начин обављају дипломатске активности, али је проблем што већ годинама изостаје суштина онога што треба да буде садржај те активности- каже Шолаја у разговору за Вијести.ба.

Ово јесте нови сазив Предсједништва БиХ, али начин на који су они започели своју сарадњу не даје нам за право да се надамо како ће у некој скоријој будућности донијети промјене неопходне за приближавање ЕУ.

-Јер, то је питање стандарда, суштинских реформи и промјена којима би се створило друштво слично онима у државама ЕУ. Дакле, тога нема и ми се у ствари, ако ћемо искрено, само удаљавамо- сматра Шолаја.



Није то ствар само Предсједништва, додаје, већ мора да буде ствар и опште политичке воље и сагласности у једном друштву- и политичких представника, али и институција.

-Само Предсједништво може декларативно да изрази ту вољу, али у суштини не може да преокрене процесе- ако они нису израз и одраз заиста суштинских интереса и жеља да се на томе и ради- поручује Шолаја.

Оцијенио је преоптимистичнима поруке из Европске комисије, одакле су исказали жељу да наша држава кандидатски статус добије до 1. новембра ове године. 

-Ако ћемо гледати суштинске процесе и трансформације, то је и превише оптимистично. А кад би мене неко питао да ли БиХ заслужује кандидатски статус, у овом тренутку ја бих рекао не- изричит је Шолаја.

Иако се, како каже, у нашој земљи све може очекивати, па и то да Додик, Комшић и Џаферовић добру атмосферу са неформалне вечере у Бриселу пренесу и на будући рад Предсједништва, Шолаја истиче како оно што се дешава у политичким процесима у БиХ не обећава да ћемо ускоро имати неку стабилнију ситуацију.

-То ни не зависи само од чланова Предсједништва, они су ипак представници оних политичких опција које су грађанима на изборима прије четири мјесеца обећале шта ће да раде, и они се у складу с тим морају и понашати, уколико мисле да опстану на политичкој сцени. На страну то шта они лично желе, али мислим да процеси у БиХ не иду у том правцу -констатује Шолаја.

Наглашава како су посебно велике разлике када је у питању однос БиХ према чланству у НАТО-у.

-Ја не видим да ће то ускоро бити промијењено. А, између осталог, и све оно што се тражи за ЕУ, итекако се тиче тих декларативних приступа НАТО-у- мишљења је Шолаја.

Додаје како је чињеница да су чланови Предсједништва били на лијепом излету у Бриселу, гдје су их примили Федерика Могерини и Јоханес Хан, којима ускоро истиче мандат.

-Ближе се нови избори за Европски парламент, а то значи да ће ускоро бити формирана и нова Европска комисија. Према томе, ја не видим да ће ту, осим тих финих, реторичких и декларативно изражених порука, бити неких суштинских промјена – закључује Шолаја у разговору за Вијести.ба.

(Вијести)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ре

31.01.2019 20:32

Једине промјене су у будзету.Тросе паре дзаба ходајуци по свијету и јос нас срамоте.Осталих промјена нисмо ни оцекивали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

01.02.2019 05:54

Систем је осмишљен тако, 95% народа и 5% елите.

Name

економиста

01.02.2019 06:15

Развоја неце јос дуго бити. И даље цемо да копамо руду из рудника који стоји на продају!

Name

реално

31.01.2019 20:37

Нема наса влада сустинског рада, сем оног формално дневно-политицког. Главна њена активност су мутни послови, прање пара и корупција. Залосно али истинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.01.2019 20:45

Песимиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шупљак

31.01.2019 22:10

Режимски (скривени) гласноговорник. Бајаги професор нечега. Аналитичар у покушају. А ваљда се зна зашто је режимски. Син му се удао за посланицу Снсд-а и отида тајна љубав према Бајиној камарили. А замислите да неко уопсте мозе бити професор на ФПН а да није Бајин играч. Изузетак једини је Ђорђе Вуковиц. Зато узмите све с резервим сто овај годинама претаче из празног у шупље нарочито на Биг радију из Бањалуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гергелy

01.02.2019 08:01

Ја сам то давно примијетио,естрадни аналитицар СНСДа.

Name

хм

01.02.2019 08:10

Не понасају се они у складу са вољом градјана,него у складу са лицним интересима, избори су покрадени и на превари воље градјана формирана власт у ентитету, сва саткана од криминала и корупције. Такви це то и заступати. Послw форморања је свакоме јасно у ком правцу иде таква власт и ста раде.... Опста економска и свака друга пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо у пропаст

01.02.2019 15:45

Ради се о тројици људи који договорно "раде" да не ураде,и којима одговара оваква "каубојстина"за своје мутне радње ,иза којих стоје нај веци пљацкаски лобии који су "приватизацију"направили по свом моделу.Игра јос траје,и ускоро це за врло мале паре исти постати власници Бираца ,Зељезаре ,Ал.комбината,и свих других знацајних фирми у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ