Nema značajnijih promjena u BiH

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja smatra da posjeta članova Predsjedništva BiH Briselu neće donijeti značajnije promjene u našoj zemlji, naročito kada je u pitanju njen put ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu.  

Republika Srpska 31.01.2019 | 21:28
Nema značajnijih promjena u BiH
Posjetu Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića administrativnom centru EU okarakterisao je jednom uobičajenom, rutinskom i formalnom diplomatskom aktivnošću.

-Nije problem da se na tom nivou na takav način obavljaju diplomatske aktivnosti, ali je problem što već godinama izostaje suština onoga što treba da bude sadržaj te aktivnosti- kaže Šolaja u razgovoru za Vijesti.ba.

Ovo jeste novi saziv Predsjedništva BiH, ali način na koji su oni započeli svoju saradnju ne daje nam za pravo da se nadamo kako će u nekoj skorijoj budućnosti donijeti promjene neophodne za približavanje EU.

-Jer, to je pitanje standarda, suštinskih reformi i promjena kojima bi se stvorilo društvo slično onima u državama EU. Dakle, toga nema i mi se u stvari, ako ćemo iskreno, samo udaljavamo- smatra Šolaja.



Nije to stvar samo Predsjedništva, dodaje, već mora da bude stvar i opšte političke volje i saglasnosti u jednom društvu- i političkih predstavnika, ali i institucija.

-Samo Predsjedništvo može deklarativno da izrazi tu volju, ali u suštini ne može da preokrene procese- ako oni nisu izraz i odraz zaista suštinskih interesa i želja da se na tome i radi- poručuje Šolaja.

Ocijenio je preoptimističnima poruke iz Evropske komisije, odakle su iskazali želju da naša država kandidatski status dobije do 1. novembra ove godine. 

-Ako ćemo gledati suštinske procese i transformacije, to je i previše optimistično. A kad bi mene neko pitao da li BiH zaslužuje kandidatski status, u ovom trenutku ja bih rekao ne- izričit je Šolaja.

Iako se, kako kaže, u našoj zemlji sve može očekivati, pa i to da Dodik, Komšić i Džaferović dobru atmosferu sa neformalne večere u Briselu prenesu i na budući rad Predsjedništva, Šolaja ističe kako ono što se dešava u političkim procesima u BiH ne obećava da ćemo uskoro imati neku stabilniju situaciju.

-To ni ne zavisi samo od članova Predsjedništva, oni su ipak predstavnici onih političkih opcija koje su građanima na izborima prije četiri mjeseca obećale šta će da rade, i oni se u skladu s tim moraju i ponašati, ukoliko misle da opstanu na političkoj sceni. Na stranu to šta oni lično žele, ali mislim da procesi u BiH ne idu u tom pravcu -konstatuje Šolaja.

Naglašava kako su posebno velike razlike kada je u pitanju odnos BiH prema članstvu u NATO-u.

-Ja ne vidim da će to uskoro biti promijenjeno. A, između ostalog, i sve ono što se traži za EU, itekako se tiče tih deklarativnih pristupa NATO-u- mišljenja je Šolaja.

Dodaje kako je činjenica da su članovi Predsjedništva bili na lijepom izletu u Briselu, gdje su ih primili Federika Mogerini i Johanes Han, kojima uskoro ističe mandat.

-Bliže se novi izbori za Evropski parlament, a to znači da će uskoro biti formirana i nova Evropska komisija. Prema tome, ja ne vidim da će tu, osim tih finih, retoričkih i deklarativno izraženih poruka, biti nekih suštinskih promjena – zaključuje Šolaja u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Re

31.01.2019 20:32

Jedine promjene su u budzetu.Trose pare dzaba hodajuci po svijetu i jos nas sramote.Ostalih promjena nismo ni ocekivali.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

01.02.2019 05:54

Sistem je osmišljen tako, 95% naroda i 5% elite.

Name

ekonomista

01.02.2019 06:15

Razvoja nece jos dugo biti. I dalje cemo da kopamo rudu iz rudnika koji stoji na prodaju!

Name

realno

31.01.2019 20:37

Nema nasa vlada sustinskog rada, sem onog formalno dnevno-politickog. Glavna njena aktivnost su mutni poslovi, pranje para i korupcija. Zalosno ali istinito.

ODGOVORITE
Name

Re

31.01.2019 20:45

Pesimista.

ODGOVORITE
Name

šupljak

31.01.2019 22:10

Režimski (skriveni) glasnogovornik. Bajagi profesor nečega. Analitičar u pokušaju. A valjda se zna zašto je režimski. Sin mu se udao za poslanicu Snsd-a i otida tajna ljubav prema Bajinoj kamarili. A zamislite da neko uopste moze biti profesor na FPN a da nije Bajin igrač. Izuzetak jedini je Đorđe Vukovic. Zato uzmite sve s rezervim sto ovaj godinama pretače iz praznog u šuplje naročito na Big radiju iz Banjaluke

ODGOVORITE
Name

Gergely

01.02.2019 08:01

Ja sam to davno primijetio,estradni analiticar SNSDa.

Name

hm

01.02.2019 08:10

Ne ponasaju se oni u skladu sa voljom gradjana,nego u skladu sa licnim interesima, izbori su pokradeni i na prevari volje gradjana formirana vlast u entitetu, sva satkana od kriminala i korupcije. Takvi ce to i zastupati. Poslw formoranja je svakome jasno u kom pravcu ide takva vlast i sta rade.... Opsta ekonomska i svaka druga propast

ODGOVORITE
Name

Idemo u propast

01.02.2019 15:45

Radi se o trojici ljudi koji dogovorno "rade" da ne urade,i kojima odgovara ovakva "kaubojstina"za svoje mutne radnje ,iza kojih stoje naj veci pljackaski lobii koji su "privatizaciju"napravili po svom modelu.Igra jos traje,i uskoro ce za vrlo male pare isti postati vlasnici Biraca ,Zeljezare ,Al.kombinata,i svih drugih znacajnih firmi u BIH.

ODGOVORITE