СДА за реформу правосуђа у БиХ

Странка демократске акције (СДА) тражиће темељну реформу правосудног система БиХ, као и трансформацију Високог судског и тужилачког савјета и његових надлежности, да би било враћено повјерење грађана у цјелокупни правосудни систем, изјавио је вечерас новинарима потпредсједник ове странке Един Рамић.

Босна и Херцеговина 31.01.2019 | 21:01
СДА за реформу правосуђа у БиХ
Рамић је, представљајући закључке Предсједништва СДА, рекао да ова странка сматра да је именовањем Гордане Тадић на позицију главног тужиоца Тужилаштва БиХ довршен процес противуставног одстрањивања Бошњака са челних позиција у правосуђу.

Он изражава незадовољство због чињенице да је у вријеме када је Тадићева вршила функцију в.д. главног тужиоца заустављен процес санкционисања одговорних за референдум поводом обиљежавања 9. јануара као Дана Републике Српске и почео процес масовног хапшења и процесуирања команданата тзв. Армије БиХ.

Он је поновио раније ставове СДА о положају Бошњака и Хрвата у Репубилци Српској, у складу са уставном одредбом о конститутивности свих народа у сваком дијелу БиХ.

-Уколико се не промијени однос власти у Републици Српској према Уставом загарантованим правима Бошњака и Хрвата, овлаштени предлагачи из СДА ће поднијети апелацију Уставном суду БиХ или ће бити покренут поступак пред Европским судом за људска права у Стразбуру, да би у назив Република Српска била унесена имена друга два конститутивна народа у БиХ- рекао је Рамић.

Он је напоменуо да се Предсједништво СДА осврнуло и на реаговање ОХР-а и Савјета за спровођење мира на најаву подношења апелације којом се тражи отклањање дискриминације у Републици Српској у којем се, како је рекао, одговорност вјештачки распоређује по “неправедној матрици `трију страна`”.

Рамић је рекао да СДА поздравља нормализацију процеса преговарања о дефинисању постизборних коалиција. 

-Процесе преговарања је потребно убрзати да бисмо што прије формирали власти на свим нивоима. Власти треба да предводе странке које су побиједиле на изборима и које представљају претежну вољу бирача- рекао је Рамић.

Он је истакао примјер Кантона Сарајево гдје је могуће видјети какву штету може “произвести коалиција збира изборних губитника”.

-Након одлуке Уставног суда којом се проглашава ненадлежним у вези са апелацијом Клуба делегата СДА по питању Упутства ЦИК-а, СДА ће наставити да учествује у избору делегата за Дом народа Парламента Федерације БиХ у складу са оспореним упутством које је привременог карактера-, рекао је Рамић.

Он је напоменуо да ће код усвајања измјена Изборног закона у вези са избором делегата, СДА инсистирати искључиво на измјенама које су у складу са одредбама Устава ФБиХ.

Упитан о евентуалном финансијском колапсу ФБиХ јер није окончан процес конститусања власти и усвојен буџет за 2019. годину, Рамић је истакао да се то неће десити, те да би у наредних десетак дана могао бити конституисан нови сазив Дома народа Парламента ФБиХ.

Уколико се то не догоди предсједавајућа Дома народа Лидија Брадара морала би поступити у складу да Пословником и сазвати сједницу старог сазива Дома на захтјев Клуба бошњачог народа.

“Финансијски колапс се неће десити, али ће ФБиХ трпјети овај проблем”, додао је Рамић.

 (Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Нако

31.01.2019 20:06

Јесте ли питали Бакета, смијете ли реформисати судство? Могао би вам сеф бити први гост у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фифи

31.01.2019 20:24

Вратимо се на устав,судство није на нивоу државе већ ентитета по Дејтонском споразуму.Како је могуће да у подијељеном друштву гдје нико у никога нема повјерење Срби,Бошњаци и Хрвати суде једни другима,то је немогућа мисија.

Name

само

31.01.2019 20:38

Мијењати изборни закон.

Name

Аха

31.01.2019 20:28

Сад би реформисати кад њихов ТУЖИЛАЦ није изабран.Да је њихов изабран било би то исто судство супер.Одбити ово.Ни говора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамицу

01.02.2019 06:55

јел се тако онда избјегава затвор за сда лопове...и ко те нахуско да то прицас.

Name

Докле висе.

31.01.2019 21:19

Докле људи моји .Зар вам циркуса није доста. Уредите ви у Федерацију као ви зелите а то исто препустите другом ентитету . Свима смо висе досадили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

01.02.2019 07:20

Несвиђа се нама Србима ни БИХ па шутимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

01.02.2019 08:41

Сви народи који су постали одд Срба највише мрзе своје претке. И овај то доказује, а још није заборавио како се некада презивао и која му је Крсна слава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

01.02.2019 17:50

А кад је Мектиц јос прије неколило година о томе прицао, био је нападнут да врси притисак на рад и независност правосудја на нивоу БиХ. Само се питам од цега су независни?

ОДГОВОРИТЕ