SDA za reformu pravosuđa u BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) tražiće temeljnu reformu pravosudnog sistema BiH, kao i transformaciju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i njegovih nadležnosti, da bi bilo vraćeno povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sistem, izjavio je večeras novinarima potpredsjednik ove stranke Edin Ramić.

Bosna i Hercegovina 31.01.2019 | 21:01
SDA za reformu pravosuđa u BiH
Ramić je, predstavljajući zaključke Predsjedništva SDA, rekao da ova stranka smatra da je imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH dovršen proces protivustavnog odstranjivanja Bošnjaka sa čelnih pozicija u pravosuđu.

On izražava nezadovoljstvo zbog činjenice da je u vrijeme kada je Tadićeva vršila funkciju v.d. glavnog tužioca zaustavljen proces sankcionisanja odgovornih za referendum povodom obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske i počeo proces masovnog hapšenja i procesuiranja komandanata tzv. Armije BiH.

On je ponovio ranije stavove SDA o položaju Bošnjaka i Hrvata u Repubilci Srpskoj, u skladu sa ustavnom odredbom o konstitutivnosti svih naroda u svakom dijelu BiH.

-Ukoliko se ne promijeni odnos vlasti u Republici Srpskoj prema Ustavom zagarantovanim pravima Bošnjaka i Hrvata, ovlašteni predlagači iz SDA će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ili će biti pokrenut postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, da bi u naziv Republika Srpska bila unesena imena druga dva konstitutivna naroda u BiH- rekao je Ramić.

On je napomenuo da se Predsjedništvo SDA osvrnulo i na reagovanje OHR-a i Savjeta za sprovođenje mira na najavu podnošenja apelacije kojom se traži otklanjanje diskriminacije u Republici Srpskoj u kojem se, kako je rekao, odgovornost vještački raspoređuje po “nepravednoj matrici `triju strana`”.

Ramić je rekao da SDA pozdravlja normalizaciju procesa pregovaranja o definisanju postizbornih koalicija. 

-Procese pregovaranja je potrebno ubrzati da bismo što prije formirali vlasti na svim nivoima. Vlasti treba da predvode stranke koje su pobijedile na izborima i koje predstavljaju pretežnu volju birača- rekao je Ramić.

On je istakao primjer Kantona Sarajevo gdje je moguće vidjeti kakvu štetu može “proizvesti koalicija zbira izbornih gubitnika”.

-Nakon odluke Ustavnog suda kojom se proglašava nenadležnim u vezi sa apelacijom Kluba delegata SDA po pitanju Uputstva CIK-a, SDA će nastaviti da učestvuje u izboru delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u skladu sa osporenim uputstvom koje je privremenog karaktera-, rekao je Ramić.

On je napomenuo da će kod usvajanja izmjena Izbornog zakona u vezi sa izborom delegata, SDA insistirati isključivo na izmjenama koje su u skladu sa odredbama Ustava FBiH.

Upitan o eventualnom finansijskom kolapsu FBiH jer nije okončan proces konstitusanja vlasti i usvojen budžet za 2019. godinu, Ramić je istakao da se to neće desiti, te da bi u narednih desetak dana mogao biti konstituisan novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ukoliko se to ne dogodi predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara morala bi postupiti u skladu da Poslovnikom i sazvati sjednicu starog saziva Doma na zahtjev Kluba bošnjačog naroda.

“Finansijski kolaps se neće desiti, ali će FBiH trpjeti ovaj problem”, dodao je Ramić.

 (Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Nako

31.01.2019 21:06

Jeste li pitali Baketa, smijete li reformisati sudstvo? Mogao bi vam sef biti prvi gost u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

fifi

31.01.2019 21:24

Vratimo se na ustav,sudstvo nije na nivou države već entiteta po Dejtonskom sporazumu.Kako je moguće da u podijeljenom društvu gdje niko u nikoga nema povjerenje Srbi,Bošnjaci i Hrvati sude jedni drugima,to je nemoguća misija.

Name

samo

31.01.2019 21:38

Mijenjati izborni zakon.

Name

Aha

31.01.2019 21:28

Sad bi reformisati kad njihov TUŽILAC nije izabran.Da je njihov izabran bilo bi to isto sudstvo super.Odbiti ovo.Ni govora.

ODGOVORITE
Name

Ramicu

01.02.2019 07:55

jel se tako onda izbjegava zatvor za sda lopove...i ko te nahusko da to pricas.

Name

Dokle vise.

31.01.2019 22:19

Dokle ljudi moji .Zar vam cirkusa nije dosta. Uredite vi u Federaciju kao vi zelite a to isto prepustite drugom entitetu . Svima smo vise dosadili .

ODGOVORITE
Name

Мирослав

01.02.2019 08:20

Несвиђа се нама Србима ни БИХ па шутимо.

ODGOVORITE
Name

Istina

01.02.2019 09:41

Svi narodi koji su postali odd Srba najviše mrze svoje pretke. I ovaj to dokazuje, a još nije zaboravio kako se nekada prezivao i koja mu je Krsna slava.

ODGOVORITE
Name

Direkt

01.02.2019 18:50

A kad je Mektic jos prije nekolilo godina o tome pricao, bio je napadnut da vrsi pritisak na rad i nezavisnost pravosudja na nivou BiH. Samo se pitam od cega su nezavisni?

ODGOVORITE