Српски син из Базела: Ако би се Звезда јавила...

. . . добро бих размислио. . . ! Остајем до лета у Пољској! „У овом тренутку бих волео да одем у неку од најјачих пет лига, међу њих сврставам и Турску, која је по мени врло близу Француске по квалитету, да видим на чему сам и напредујем као играч“, каже везиста Леха.

Фудбал 05.02.2019 | 23:45
Српски син из Базела: Ако би се Звезда јавила...
Српски син Дарко Јевтић често се враћа у први план када су у питању овдашњи медији. Играчу који је прошао омладинску школу Базела предвиђана је лепа будућност у великом швајцарском клубу, али су га повреде, а потом и жестока конкуренција, практично приморали да срећу потражи у некој другој средини. Пронашао ју је у пољском Леху, где је добио главну улогу и успео да искаже сав свој потенцијал.

У Познању је започео своју пету годину, тако да је вероватно дошло и до неке врсте засићења. У идеалним је годинама да већ на лето покуша да оствари трансфер у неку од јачих европских лига.

"Задовољан сам, све је како треба, овде сам дуго, знам како функционише клуб, то доста олакшава играчу. Видећемо шта ће бити, имам још годину и по дана уговора, до лета ћу сигурно бити овде, а после тога ћемо видети“, рекао је Дарко Јевтић, који се са пољским тимом налази на припремама у Анталији.

За некадашњу жељу Партизана и Црвене звезде стигла је понуда турског Сиваса, али 26-годишњи момак, рођен у Базелу, на питање МОЗЗАРТ Спорта одговара да од одласка у Турску ове зиме по свему судећи неће бити ништа.

„За ту понуду сам чуо пре два дана. У питању је била позајмица, био сам заинтересован, чак сам разговарао и са тренером, рекао сам му је добра понуда и да бих можда желео и да се то оствари, међутим, са тим се стало, чуо сам да не жели да одем. Остаћу до лета сигурно овде и надам се да ћу играти све утакмце, па да видимо шта ће бити на лето“.

Као велики навијач Црвене звезде у једном тренутку пре две и по године одрично је одговорио на интересовање Партизана.

„Ја сам само имао контакт са менаџером, он ме је питао да ли бих желео, рекао сам му да ми то није у плану и на томе је остало, не знам шта се после тога издешавало. Менаџер је вероватно имао контакт са људима из Партизана, ја о томе нисам ништа желео да знам, јер је све то он завршавао“.

Приоритет му је увек било играње у иностранству, сада је амбиција одлазак у неко квалитетније такмичење. Ипак, евентуална понуда из Љутице Богдана би га натерала на озбиљно размишљање.

„Па јесте, ја сам одрастао у Швајцарској. Није ми повратак у првом плану, али добро, када би се појавила Црвена звезда или рецимо Базел размисио бих, то су клубови за које навијам од малена. У овом тренутку бих волео да одем у неку од најјачих пет лига, да видим на чему сам и напредујем као играч“.

Шта би се догодило када би представници Црвене звезде, која је само неколико километара далеко од хотела у ком је смештен Лех, дошли са конкретном понудом пред Дарка Јевтића?

„Глупо ми је да причам сада о томе, ако нема понуде. Али наравно, рекао сам да треба размислити, Звезда је направила то што је направила, гледао сам све утакмице, навијам за њих. Имам и пар пријатеља тамо, мислим да бих врло добро размислио када је у питању долазак у Црвену звезду“.

Прошле зиме је постојало озбиљно интересовање најтрофејнијег српског клуба.

„Биле је прича, баш тако, прошле године. Међутим, то је све стало када се појавила нека опција за мене око преласка у Бирмингем. Не знам да ли је стигла нека понуда за мене у клуб, али се помињало обештећење од око 2.500.000 евра и ту је све стало. После тога ништа нисам чуо за Црвену звезду, био сам константно у контакту са једним менаџером, који ми је то завршавао, међутим то је после стало и ништа се није догодило“.

Прича око уласка у репрезентацију Србије била ја акутелна када је селектор био Радован Ћурчић, након тога више није било контаката, али играч српског порекла и даље има исту жељу.

„Ја јесам одрастао у Швајцарској и играо сам за све генерације Швајцарске до селекције од 21 године, али знам одакле су моји родитељи, коју крв носим у себи. Са татине стране су ми у Љубовији, са мамине у Панчеву, брат од стрица ми је у Београду. Од малена желим да играм за Србију и то се неће променити. Али, ја сам једино имао контакт са Ћурчићем, после тога ништа нисам чуо и нико ме није контактирао. На мени је да радим и играм добро утакмице, па ћемо видети шта ће бити. У добрим сам годинама, имам још довољно времена, отворен сам за позив српске репрезентације“.

Да ли ти је жао што ниси добио можда већу шансу у Базелу?

„Јесте, био сам млад играч, борио сам се са повредом на почетку, после сам одрадио добре припреме, тада смо играли и са Звездом у Швајцарској. Тренер је био Мурат Јакин, видео сам да нећу играти, чак су тада довели и Делгада, видео сам да су ми мале шансе. Била је велика конкуренција, ту је био Марсело Дијаз у стредини, који је играо Светско првенство, Сере Дије, који је такође био на Светском првенству, било је тешко да уђем поред њих у тим, али можда је требало и да имам мало првенства, да сачекам мало да видим шта ће се дешавати, али сам отишао у Инсбрук. Не жалим због тог корака, већину утакмица сам одиграо тамо и кроз добре игре сам се понудио Леху. Период у Познању је доста добар, наравно било је и лошијих, али мислим да сам доста научио овде, физички је доста јача лига, што ми је одговарало да напредујем. Ја сам технички играч, али ми је то помогло да постанем чвршћи“.

Базел је изгубио примат у швајцарском првенству.

„Мислим да је Јанг Бојс стварно доста напредовао, сада имају врхунску екипу, Базел се мало изгубио, дошла је нова управа. Кренули су филозофијом да гурају младе играче, чак је и тренер из другог тима преузео први, то је Рафаел Вик који је годинама играо у Хамбургеру. Нису успели у првенсву, али су се пробили у Европи, јесте у овом тренутку велика разлика између Јанг Бојса и Базела, али није то баш претерано“.

Да ли пратите мечеве Црвене звезде?

„Не гледам те првенствене утакмице, гледали смо Звезду у Лиги шампиона, заједно са Николом Вујадиновићем“.

Да ли задиркујте спортског директора Жонсу око Партизана? Јел он гледао Лигу шампиона?

„Жонса? Не знам да ли је гледао, али није био са нама“, уз осмех каже Јевтић.

Да ли сте испратили можда неки вечити дерби?

„Нисмо гледали дерби са Жонсом, рекао је Никола да ће га звати следећи пут да гледамо заједно. Жонса воли Партизан и играо је тамо баш добро, мислим да га тамо људи баш воле. Он је мало повучен, нема задиркивања. Био ми је помоћни тренер у првој години, када смо освојили титулу. Имам баш добар однос са њим, увек је насмејан и позитиван. Феноменалан човек, може са њим увек да се поразговара“.

Да ли сте можда посетили Црвену звезду, која је ту у непосредној близини?

„Нисмо још стигли, причао сам са Николом да бисмо могли да одемо до Звездиног хотела. Ја сам баш добар за Жулетом (Филип Стојковић, прим.аут), упознао сам и Чаушића, који је добар пријатељ са Николом Вујадиновићем“, закључио је Јевтић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар