Све их је више: Црвено-бијели "универзални војници"!

"Има нас пар који играмо на више позиција, тамо где нас шеф стави. . . За полувреме сам променио три-четири позиције. . . ", причају Филип Стојковић и Марко Гобељић.

Фудбал 01.02.2019 | 21:40
Све их је више: Црвено-бијели "универзални војници"!
Одавно се у фудбалу не поштује правило по ком се тачно знало коју позицију неко игра по броју који носи на дресу. Шпицеви су уместо 9 почели да носе 2, 18, 19, 99, па и 1+8...

Уместо ранијих "1 до 18", сада су у оптицају сви двоцифрени бројеви, али то није све. 

У модерном фудбалу, како би заварали противника, тренери су почели да праве играче који могу да покривају више позиција. 

О тој теми смо после освојене титуле првака Србије разговарали са помоћним тренером Црвене звезде, Миланом Косановићем, који нам је пре него што се упустио у детаљнију причу, рекао:"То ваше питање ће доћи на ред тек за три-четири године... Фудбал иде ка томе да за пар година неће бити устаљених позиција, осим голманове".

Имала је Звезда већ тада неколико играча који су покривали више различитих места у тиму, а ове сезоне је број и увећан. 

Међу првим "универзалцима" код Владана Милојевића и његовог стручног штаба наметнуо сеМарко Гобељић, који сада чак и током једне утакмице, па и полувремена, промени неколико позиција на терену.

Видели смо то ове среде у Анталији, где су црвено-бели против Аустрије из Беча имали још једну успешну проверу пред пролећни део сезоне. Гобељић је у победи 3:0 играо као леви и десни бек, па чак и дефанзивни везиста. Све то за само једно полувреме. 

"Озбиљно смо схватили ову утакмицу и одлично одиграли. За полувреме сам променио три-четири позиције, али то мени није страно. Имамо доста играча који могу да одиграју на више позиција - Хајдин, Стојковић, Јирка, ја... - и шеф то максимално користи. Каже нам пре утакмице ко шта ради и то поштујемо", изјавио је 26-годишњи Краљевчанин који је по доласку у Звезду из Напретка играо чак и на крилу.

Од ове сезоне, али принудно због повреда саиграча, са десног бека на штопера неколико пута померан јеФилип Стојковић. Тако је било и у првој провери у Турској, против Вакер Нордхаузена (2:0), али је против Аустрије враћен на своје примарно место.

"Моја позиција је у уз десну аут линију, али има нас пар који играмо на више позиција, тамо где нас шеф стави", каже Стојковић који за репрезентацију Црне Горе игра и по левој страни.

Међу онима који су у среду мењали место је и Ел Фарду Бен. Најбољи стрелац црвено-белих ове сезоне почео је утакмицу на десном крилу, а потом се пребацио на централног везисту, иза нападача.

"На свакој утакмици дајем све од себе и чиним све што могу да помогнем екипи. Срећан сам што сам сада то успео голом и асистенцијом и тако допринео победи", изјавио је репрезентативац Комора.

НЕМА "ШЕФЕ, НЕ ЗНАМ ТО": ЈИРКА, ХАЈДИН, МАРИН, ЕБИСИЛИО, ЈОВЕЉИЋ...

И новајлија Ерик Јирка је ишао са једне на другу страну. Против Вакер Нордхаузена био је на десном крилу, а против Бечлија на левом. Исто је са Стефаном Хајдином, који може да покрије обе бековске позиције. Марко Марин, такође, по доласку у Звезду углавном је играо истурено уз леву аут линију, али је све чешће у улозу централног везисте који креира нападе.

Те позиције мења и Лоренцо Ебисилио, док перспективни Дејан Јовељић некада напада по боку, некада је најближи противничком голу, а придошлице из крушевачког Напретка - Алекса Вукановић и Милош Вулић - тек улазе у ритам, па ћемо видети шта им је Милојевић наменио, али и један и други су у свом претходном клубу показали да могу да се снађу на више позиција.

Јасно је да се у Црвеној звезди труде да иду у корак са модерним фудбалом. Ове сезоне кроз утакмице Лиге шампиона видело се да је 26 година одсуства са велике сцене оставило значајан траг и зато би искуство из шест утакмица са Ливерпулом, Пари Сен Жерменом и Наполијем, као и две против Салцбурга, требало да буде од великог значаја за овај стручни штаб и играче.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар