Sve ih je više: Crveno-bijeli "univerzalni vojnici"!

"Ima nas par koji igramo na više pozicija, tamo gde nas šef stavi. . . Za poluvreme sam promenio tri-četiri pozicije. . . ", pričaju Filip Stojković i Marko Gobeljić.

Fudbal 01.02.2019 | 21:40
Sve ih je više: Crveno-bijeli "univerzalni vojnici"!
Odavno se u fudbalu ne poštuje pravilo po kom se tačno znalo koju poziciju neko igra po broju koji nosi na dresu. Špicevi su umesto 9 počeli da nose 2, 18, 19, 99, pa i 1+8...

Umesto ranijih "1 do 18", sada su u opticaju svi dvocifreni brojevi, ali to nije sve. 

U modernom fudbalu, kako bi zavarali protivnika, treneri su počeli da prave igrače koji mogu da pokrivaju više pozicija. 

O toj temi smo posle osvojene titule prvaka Srbije razgovarali sa pomoćnim trenerom Crvene zvezde, Milanom Kosanovićem, koji nam je pre nego što se upustio u detaljniju priču, rekao:"To vaše pitanje će doći na red tek za tri-četiri godine... Fudbal ide ka tome da za par godina neće biti ustaljenih pozicija, osim golmanove".

Imala je Zvezda već tada nekoliko igrača koji su pokrivali više različitih mesta u timu, a ove sezone je broj i uvećan. 

Među prvim "univerzalcima" kod Vladana Milojevića i njegovog stručnog štaba nametnuo seMarko Gobeljić, koji sada čak i tokom jedne utakmice, pa i poluvremena, promeni nekoliko pozicija na terenu.

Videli smo to ove srede u Antaliji, gde su crveno-beli protiv Austrije iz Beča imali još jednu uspešnu proveru pred prolećni deo sezone. Gobeljić je u pobedi 3:0 igrao kao levi i desni bek, pa čak i defanzivni vezista. Sve to za samo jedno poluvreme. 

"Ozbiljno smo shvatili ovu utakmicu i odlično odigrali. Za poluvreme sam promenio tri-četiri pozicije, ali to meni nije strano. Imamo dosta igrača koji mogu da odigraju na više pozicija - Hajdin, Stojković, Jirka, ja... - i šef to maksimalno koristi. Kaže nam pre utakmice ko šta radi i to poštujemo", izjavio je 26-godišnji Kraljevčanin koji je po dolasku u Zvezdu iz Napretka igrao čak i na krilu.

Od ove sezone, ali prinudno zbog povreda saigrača, sa desnog beka na štopera nekoliko puta pomeran jeFilip Stojković. Tako je bilo i u prvoj proveri u Turskoj, protiv Vaker Nordhauzena (2:0), ali je protiv Austrije vraćen na svoje primarno mesto.

"Moja pozicija je u uz desnu aut liniju, ali ima nas par koji igramo na više pozicija, tamo gde nas šef stavi", kaže Stojković koji za reprezentaciju Crne Gore igra i po levoj strani.

Među onima koji su u sredu menjali mesto je i El Fardu Ben. Najbolji strelac crveno-belih ove sezone počeo je utakmicu na desnom krilu, a potom se prebacio na centralnog vezistu, iza napadača.

"Na svakoj utakmici dajem sve od sebe i činim sve što mogu da pomognem ekipi. Srećan sam što sam sada to uspeo golom i asistencijom i tako doprineo pobedi", izjavio je reprezentativac Komora.

NEMA "ŠEFE, NE ZNAM TO": JIRKA, HAJDIN, MARIN, EBISILIO, JOVELJIĆ...

I novajlija Erik Jirka je išao sa jedne na drugu stranu. Protiv Vaker Nordhauzena bio je na desnom krilu, a protiv Bečlija na levom. Isto je sa Stefanom Hajdinom, koji može da pokrije obe bekovske pozicije. Marko Marin, takođe, po dolasku u Zvezdu uglavnom je igrao istureno uz levu aut liniju, ali je sve češće u ulozu centralnog veziste koji kreira napade.

Te pozicije menja i Lorenco Ebisilio, dok perspektivni Dejan Joveljić nekada napada po boku, nekada je najbliži protivničkom golu, a pridošlice iz kruševačkog Napretka - Aleksa Vukanović i Miloš Vulić - tek ulaze u ritam, pa ćemo videti šta im je Milojević namenio, ali i jedan i drugi su u svom prethodnom klubu pokazali da mogu da se snađu na više pozicija.

Jasno je da se u Crvenoj zvezdi trude da idu u korak sa modernim fudbalom. Ove sezone kroz utakmice Lige šampiona videlo se da je 26 godina odsustva sa velike scene ostavilo značajan trag i zato bi iskustvo iz šest utakmica sa Liverpulom, Pari Sen Žermenom i Napolijem, kao i dve protiv Salcburga, trebalo da bude od velikog značaja za ovaj stručni štab i igrače.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar