Уставни суд БиХ није надлежан

Уставни суд Босне и Херцеговине се на данашњој сједници прогласио ненадлежним за оцјену уставности Упутства Централне изборне комисије Босне и Херцеговине (ЦИКБиХ) о начину расподјеле мандата/попуне Дома народа Парламента Федерације БиХ по захтјеву 27 посланика СДА, казао је Златко Кнежевић, предсједник Уставног суда БиХ, јавља Н1.

Босна и Херцеговина 31.01.2019 | 17:14
Уставни суд БиХ није надлежан
У дневни ред пленарног засједања Уставног суда у чевртак уврштен је предмет У-24-18, односно захтјев 27 посланика Представничког дома Парламента Федерације БиХ за оцјену уставности Упутства о измјени и допунама Упутства о поступку проведбе посредних избора за тијела власти у Босни и Херцеговини обухваћених Изборним законом БиХ („Службени гласник БиХ број 91/18).

Тим захтјевом оспорен је акт који је ЦИКБиХ усвојио 18. децембра прошле године, а којим је предвиђено да се приликом попуне Дома народа Федералног парламента користи попис становништва из 2013. године и принцип 1/1/1 што подразумијева да ће у том дому бити најмање један Бошњак, један Србин и један Хрват из сваког кантона, уколико буду изабрани.

Споменуто ЦИК-ово упутство изазвало је бурне реакције представника одређеног броја политичких странака у БиХ које наводе како у Уставу Федерације БиХ јасно стоји да се у споменутом процесу (попуни Дома народа) може користити само попис из 1991. године те сматрају како оспорени акт (Упутство ЦИК-а БиХ) води подјели државе на три етничке јединице.

Кнежевић је појаснио да Упутство ЦИК-а остаје на стази све док га неко надлежно тијело не оспори.

- Уставни суд има одређене надлежности по Уставу и труди се да нагласи да све институције раде свој посао. Ми смо рекли да то није наш надлежност што значи да је ЦИК одрадио свој посао, ко ће оспорававати даље то није на нама. Као грађанин могу рећи да кантони требају довршити процедуру и да поступак формирања власти треба привести крају - поручио је Кнежевић.

Додао је како ће Уставни суд Босне и Херцеговине на сљедећој сједници разматрати захтјев предсједавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Борјане Кришто за оцјену уставности ЦИК-овог упутства.

- Тај ће предмет бити у марту - казао је Кнежевић.

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

народ

31.01.2019 17:52

Зали Бозе плата који ви примате а ниста не радите.код нас све неки органи,институције а нико ни о цему не одлучује и није надлезан а примате толике плате.али за криминал јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

31.01.2019 20:12

ТРЕБАЈУ ИНСТИТУЦИЈЕ ДА РАДЕ СВОЈ ПОСАО А КОЈЕ ТО РАДЕ .И ШТА ВИ РАДИТЕ ДА ЛИ СТЕ ВИ ЈЕДНА ОД ИНСТИТУЦИЈА.НИКО НИКАКВЕ ОДГОВОРНОСТИ НЕМА НИТИ ЈЕ КО КРИВ.ПА ЗАТО НАМ ЦВИЈЕТАЈУ РУЖЕ.НЕКА СТЕ ВИ ЖИВИ И ЗДРАВИ У СВОЈИМ НЕ ВИЂЕНИМ ГЛУПОСТИМА КОЈЕ ВАЉАТЕ ИЗ ДАНА У ДАН.ПАРЕ СЕ ВРТЕ КАО НА ТРАЦИ БИТНО ЈЕ ДА СУ УНИФОРМЕ ПО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА А ШТО СЕ ТИЧЕ ДРУГИХ СТВАРИ НИЂЕ ВЕЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ