Ustavni sud BiH nije nadležan

Ustavni sud Bosne i Hercegovine se na današnjoj sjednici proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) o načinu raspodjele mandata/popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH po zahtjevu 27 poslanika SDA, kazao je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, javlja N1.

Bosna i Hercegovina 31.01.2019 | 17:14
Ustavni sud BiH nije nadležan
U dnevni red plenarnog zasjedanja Ustavnog suda u čevrtak uvršten je predmet U-24-18, odnosno zahtjev 27 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH („Službeni glasnik BiH broj 91/18).

Tim zahtjevom osporen je akt koji je CIKBiH usvojio 18. decembra prošle godine, a kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1 što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko budu izabrani.

Spomenuto CIK-ovo uputstvo izazvalo je burne reakcije predstavnika određenog broja političkih stranaka u BiH koje navode kako u Ustavu Federacije BiH jasno stoji da se u spomenutom procesu (popuni Doma naroda) može koristiti samo popis iz 1991. godine te smatraju kako osporeni akt (Uputstvo CIK-a BiH) vodi podjeli države na tri etničke jedinice.

Knežević je pojasnio da Uputstvo CIK-a ostaje na stazi sve dok ga neko nadležno tijelo ne ospori.

- Ustavni sud ima određene nadležnosti po Ustavu i trudi se da naglasi da sve institucije rade svoj posao. Mi smo rekli da to nije naš nadležnost što znači da je CIK odradio svoj posao, ko će osporavavati dalje to nije na nama. Kao građanin mogu reći da kantoni trebaju dovršiti proceduru i da postupak formiranja vlasti treba privesti kraju - poručio je Knežević.

Dodao je kako će Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sljedećoj sjednici razmatrati zahtjev predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti CIK-ovog uputstva.

- Taj će predmet biti u martu - kazao je Knežević.

(Fena)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

narod

31.01.2019 16:52

Zali Boze plata koji vi primate a nista ne radite.kod nas sve neki organi,institucije a niko ni o cemu ne odlučuje i nije nadlezan a primate tolike plate.ali za kriminal jeste.

ODGOVORITE
Name

BOBA

31.01.2019 19:12

TREBAJU INSTITUCIJE DA RADE SVOJ POSAO A KOJE TO RADE .I ŠTA VI RADITE DA LI STE VI JEDNA OD INSTITUCIJA.NIKO NIKAKVE ODGOVORNOSTI NEMA NITI JE KO KRIV.PA ZATO NAM CVIJETAJU RUŽE.NEKA STE VI ŽIVI I ZDRAVI U SVOJIM NE VIĐENIM GLUPOSTIMA KOJE VALJATE IZ DANA U DAN.PARE SE VRTE KAO NA TRACI BITNO JE DA SU UNIFORME PO EVROPSKIM STANDARDIMA A ŠTO SE TIČE DRUGIH STVARI NIĐE VEZE.

ODGOVORITE