"Сањам да будемо сви заједно"

"Ми на подручју бивше Југославије смо братски народи. Ја то поштујем. Ја сам волио Југославију и сањам да будемо сви заједно. То ћемо бити у Европској унији", рекао је за Н1 у Прессингу македонски премијер Зоран Заев.

Регион 31.01.2019 | 09:17
"Сањам да будемо сви заједно"
Да ли сте југоносталгичар?

"Ми на подручју бивше Југославије смо братски народи. Ја то поштујем. Ја сам волио Југославију и сањам да будемо сви заједно. То ћемо бити у Европској унији", рекао је за Н1.

Упитан да ли је југоносталгичар, одговорио је:

"Ја сам добро живио. Били смо сви једнаки. Сви смо се поштовали. Када одеш на пут у Сарајево или Бегорад, могао си да спаваш гдје желиш. Нико те не дира - само братство и јединство. Имамо један живот. Немамо резервни".

Односи у регији

Тема разговора са Заевом у Прессингу Н1 телевизије је био и приједлог Хашима Тачија, предсједника Косова да се размјеном територија са Србијом осигура трајни мир.

"Наш званични став је да желимо позитивно рјешење између Београда и Приштине, али рјешење које нуди трајан мир, развој и напредак ка Европској унији. Не знамо шта они договарају, само слушамо. Прошао сам тежак процес у преговорима са Грчком. Није лако предсједнику Вучићу, као ни Тачију. Охрабрујем их да нађу рјешење", нагласио је.

Као три кључна питања западног Балкана је навео име Македоније, Косово и Босна и Херцеговина, те казао да вјерује да ће се наћи рјешења за ова питања.

Дотакнуо се и односа Србијом, па је тако изразио тврдњу да се Никола Груевски, некадашњи премијер Македоније и предсједник опозиционог ВМРО-ДПМНЕ, прије бијега у Мађарску састао са Вучићем и Виктором Орбаном, мађарским премијером.

Сматра да је Груевски побјегао у Мађарску из разлога што је "добар друг са Орбаном". Ипак, увјерен је да ће Груевски одслужити своју казну за злоупотребу положаја у Македонији.

(БН ТВ/Н1)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Прочитао сам само наслов

31.01.2019 08:26

За више немам живаца, а мој одговор Зокију је - ако мислиш на шиптаре, сан ти се остварио - заједно сте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.01.2019 08:50

Е јеси му одбрусио.

Name

Рр Прочитао сам

31.01.2019 08:56

Е, и нека си му рекао!

Name

ДЈУРО

31.01.2019 09:39

Зоки је паметан цовјек и гледа у будуцност а не стално о прослости, Десиле су се промјене и сад треба гледати како да повецамо стандард и да добро зивимо а ми овдје се само сладимо ако оном другом није добро и подмецемо једни другима

Name

РЕ прочитао наслов

31.01.2019 09:53

а које је по теби рјешење? на који начин мислиш интегрират у Србију преко 2 милиона Албанаца? шта подразумијеваш под термином "заједно"? ти мислиш вратити Косово а да не живиш "заједно" са Албанцима, је ли стварно мислиш да је то могуће? Заев је велики визионар и велики политичар.

Name

Ђорђе

31.01.2019 09:53

Најбоље је послушати човјека: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=8п22Удтр5Qс . Без обзира на све, када оваки људи, као гос. Заев, буду престављали остале народе на Бакану. Тада можемо рачунати на биљу будућност, браво Зоран Заев, треба нам такав...

Name

сањалица

31.01.2019 08:28

Да си Њемацка и ми би смо сањали..Овако мани се братске љубави..и овдје се Срби измедју себе глодју .јос нам само ви требате

ОДГОВОРИТЕ
Name

За сањалицу

31.01.2019 10:48

Какво год да је твоје мишљење убијеђен сам да је много више оних који су за љубав и узајамно поштовање свих народа.Они који су за подјеле по националним шавовима су у ових задњих скоро 30 година показали како нам је свима добро и лијепо.Постали смо чмар васионе и предмет за осуду.Не због ових првих које сам навео него управо због вас који би хтјели националне торове.Надам се да ће здрав разум превладати и да ћете завршити на сметљишту историје, гдје вам је и мјесто...

Name

Зворник

31.01.2019 08:38

Гледо сам синоц интервију како цовјек реално прица и позитивно а једну ствар стоје реко људи имамо један зивот нејмамо резервни истог сам мисљења зато народе мој савјет волите се постујте се немрзите се зивот је тако лијеп само га треба знати зивити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улт

31.01.2019 09:15

Свака цаст за тако паметан коментар

Name

Оља

31.01.2019 09:17

Ко је зелио братство и јединство имао га је у бивсој дрзави. Али, само ко је то истински зелио. Показало се да многима то никада није ни био сан па ни "браци" Македонцима, инаце, не би се онако брзо одлијепили од Југославије, која јесте у то вријеме постала "крња", али је ипак јос увијек у великој мјери била "разнолика". И ја сам вољела ту дрзаву, и то много. У могуцност распада нисам никако могла да повјерујем. Цак и када је до тога досло, мој ум је у томе видио несто краткороцно, лудо, као оно кад се дјеца посвадјају па опет послије наставе игру. Данас, послије трагицних догадјања, не вјерујем у неко ново братство и јединство. Ни по коју цијену, јер ме нико не би могао убиједити да би било искрено и трајно, док сарадњу, економску, културну и сваку другу, сматрам позељном и цивилизацијским достигнуцем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Оља

31.01.2019 10:03

Братство и Јединство отрцана флоскула.Видим цовјек у интервју нигдје није поменуо ту фразу.Цовјек говори о једнаким правима и обавезама за све .Зивот је кратак и ми га креирамо.Не дозволимо да мрзња побједи.

Name

Ре За Ре Оља

31.01.2019 15:10

Није тацно. Нисте текст процитали како ваља. У њему, не само да је споменуто "братство и јединство", него је сустина Заеве изјаве.

Name

Меине Меинунг

31.01.2019 14:26

Кад је требало ван из Југе, једва дочекали. Кад сте добили независност са браћом Албанцима, е, онда би било пожељно опет у заједницу са Србима и осталим, јер, брате, ту ћете бити ускоро мањина. А и држава вам климава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

01.02.2019 17:05

Сјеверна Македонија је за братство-јединство, јако занимљиво. Дали тако мисле Албанци ?

ОДГОВОРИТЕ