"Sanjam da budemo svi zajedno"

"Mi na području bivše Jugoslavije smo bratski narodi. Ja to poštujem. Ja sam volio Jugoslaviju i sanjam da budemo svi zajedno. To ćemo biti u Evropskoj uniji", rekao je za N1 u Pressingu makedonski premijer Zoran Zaev.

Region 31.01.2019 | 09:17
"Sanjam da budemo svi zajedno"
Da li ste jugonostalgičar?

"Mi na području bivše Jugoslavije smo bratski narodi. Ja to poštujem. Ja sam volio Jugoslaviju i sanjam da budemo svi zajedno. To ćemo biti u Evropskoj uniji", rekao je za N1.

Upitan da li je jugonostalgičar, odgovorio je:

"Ja sam dobro živio. Bili smo svi jednaki. Svi smo se poštovali. Kada odeš na put u Sarajevo ili Begorad, mogao si da spavaš gdje želiš. Niko te ne dira - samo bratstvo i jedinstvo. Imamo jedan život. Nemamo rezervni".

Odnosi u regiji

Tema razgovora sa Zaevom u Pressingu N1 televizije je bio i prijedlog Hašima Tačija, predsjednika Kosova da se razmjenom teritorija sa Srbijom osigura trajni mir.

"Naš zvanični stav je da želimo pozitivno rješenje između Beograda i Prištine, ali rješenje koje nudi trajan mir, razvoj i napredak ka Evropskoj uniji. Ne znamo šta oni dogovaraju, samo slušamo. Prošao sam težak proces u pregovorima sa Grčkom. Nije lako predsjedniku Vučiću, kao ni Tačiju. Ohrabrujem ih da nađu rješenje", naglasio je.

Kao tri ključna pitanja zapadnog Balkana je naveo ime Makedonije, Kosovo i Bosna i Hercegovina, te kazao da vjeruje da će se naći rješenja za ova pitanja.

Dotaknuo se i odnosa Srbijom, pa je tako izrazio tvrdnju da se Nikola Gruevski, nekadašnji premijer Makedonije i predsjednik opozicionog VMRO-DPMNE, prije bijega u Mađarsku sastao sa Vučićem i Viktorom Orbanom, mađarskim premijerom.

Smatra da je Gruevski pobjegao u Mađarsku iz razloga što je "dobar drug sa Orbanom". Ipak, uvjeren je da će Gruevski odslužiti svoju kaznu za zloupotrebu položaja u Makedoniji.

(BN TV/N1)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pročitao sam samo naslov

31.01.2019 08:26

Za više nemam živaca, a moj odgovor Zokiju je - ako misliš na šiptare, san ti se ostvario - zajedno ste!

ODGOVORITE
Name

Re

31.01.2019 08:50

E jesi mu odbrusio.

Name

Rr Pročitao sam

31.01.2019 08:56

E, i neka si mu rekao!

Name

DJURO

31.01.2019 09:39

Zoki je pametan covjek i gleda u buducnost a ne stalno o proslosti, Desile su se promjene i sad treba gledati kako da povecamo standard i da dobro zivimo a mi ovdje se samo sladimo ako onom drugom nije dobro i podmecemo jedni drugima

Name

RE pročitao naslov

31.01.2019 09:53

a koje je po tebi rješenje? na koji način misliš integrirat u Srbiju preko 2 miliona Albanaca? šta podrazumijevaš pod terminom "zajedno"? ti misliš vratiti Kosovo a da ne živiš "zajedno" sa Albancima, je li stvarno misliš da je to moguće? Zaev je veliki vizionar i veliki političar.

Name

Đorđe

31.01.2019 09:53

Najbolje je poslušati čovjeka: https://www.youtube.com/watch?v=8p22Udtr5Qs . Bez obzira na sve, kada ovaki ljudi, kao gos. Zaev, budu prestavljali ostale narode na Bakanu. Tada možemo računati na bilju budućnost, bravo Zoran Zaev, treba nam takav...

Name

sanjalica

31.01.2019 08:28

Da si Njemacka i mi bi smo sanjali..Ovako mani se bratske ljubavi..i ovdje se Srbi izmedju sebe glodju .jos nam samo vi trebate

ODGOVORITE
Name

Za sanjalicu

31.01.2019 10:48

Kakvo god da je tvoje mišljenje ubijeđen sam da je mnogo više onih koji su za ljubav i uzajamno poštovanje svih naroda.Oni koji su za podjele po nacionalnim šavovima su u ovih zadnjih skoro 30 godina pokazali kako nam je svima dobro i lijepo.Postali smo čmar vasione i predmet za osudu.Ne zbog ovih prvih koje sam naveo nego upravo zbog vas koji bi htjeli nacionalne torove.Nadam se da će zdrav razum prevladati i da ćete završiti na smetljištu istorije, gdje vam je i mjesto...

Name

Zvornik

31.01.2019 08:38

Gledo sam sinoc interviju kako covjek realno prica i pozitivno a jednu stvar stoje reko ljudi imamo jedan zivot nejmamo rezervni istog sam misljenja zato narode moj savjet volite se postujte se nemrzite se zivot je tako lijep samo ga treba znati ziviti.

ODGOVORITE
Name

Ult

31.01.2019 09:15

Svaka cast za tako pametan komentar

Name

Olja

31.01.2019 09:17

Ko je zelio bratstvo i jedinstvo imao ga je u bivsoj drzavi. Ali, samo ko je to istinski zelio. Pokazalo se da mnogima to nikada nije ni bio san pa ni "braci" Makedoncima, inace, ne bi se onako brzo odlijepili od Jugoslavije, koja jeste u to vrijeme postala "krnja", ali je ipak jos uvijek u velikoj mjeri bila "raznolika". I ja sam voljela tu drzavu, i to mnogo. U mogucnost raspada nisam nikako mogla da povjerujem. Cak i kada je do toga doslo, moj um je u tome vidio nesto kratkorocno, ludo, kao ono kad se djeca posvadjaju pa opet poslije nastave igru. Danas, poslije tragicnih dogadjanja, ne vjerujem u neko novo bratstvo i jedinstvo. Ni po koju cijenu, jer me niko ne bi mogao ubijediti da bi bilo iskreno i trajno, dok saradnju, ekonomsku, kulturnu i svaku drugu, smatram pozeljnom i civilizacijskim dostignucem.

ODGOVORITE
Name

Re Olja

31.01.2019 10:03

Bratstvo i Jedinstvo otrcana floskula.Vidim covjek u intervju nigdje nije pomenuo tu frazu.Covjek govori o jednakim pravima i obavezama za sve .Zivot je kratak i mi ga kreiramo.Ne dozvolimo da mrznja pobjedi.

Name

Re Za Re Olja

31.01.2019 15:10

Nije tacno. Niste tekst procitali kako valja. U njemu, ne samo da je spomenuto "bratstvo i jedinstvo", nego je sustina Zaeve izjave.

Name

Meine Meinung

31.01.2019 14:26

Kad je trebalo van iz Juge, jedva dočekali. Kad ste dobili nezavisnost sa braćom Albancima, e, onda bi bilo poželjno opet u zajednicu sa Srbima i ostalim, jer, brate, tu ćete biti uskoro manjina. A i država vam klimava.

ODGOVORITE
Name

Znaci

01.02.2019 17:05

Sjeverna Makedonija je za bratstvo-jedinstvo, jako zanimljivo. Dali tako misle Albanci ?

ODGOVORITE