"Sanjam da budemo svi zajedno"

"Mi na području bivše Jugoslavije smo bratski narodi. Ja to poštujem. Ja sam volio Jugoslaviju i sanjam da budemo svi zajedno. To ćemo biti u Evropskoj uniji", rekao je za N1 u Pressingu makedonski premijer Zoran Zaev.

  • Vijesti
  • Region


Da li ste jugonostalgičar?

"Mi na području bivše Jugoslavije smo bratski narodi. Ja to poštujem. Ja sam volio Jugoslaviju i sanjam da budemo svi zajedno. To ćemo biti u Evropskoj uniji", rekao je za N1.

Upitan da li je jugonostalgičar, odgovorio je:

"Ja sam dobro živio. Bili smo svi jednaki. Svi smo se poštovali. Kada odeš na put u Sarajevo ili Begorad, mogao si da spavaš gdje želiš. Niko te ne dira - samo bratstvo i jedinstvo. Imamo jedan život. Nemamo rezervni".

Odnosi u regiji

Tema razgovora sa Zaevom u Pressingu N1 televizije je bio i prijedlog Hašima Tačija, predsjednika Kosova da se razmjenom teritorija sa Srbijom osigura trajni mir.

"Naš zvanični stav je da želimo pozitivno rješenje između Beograda i Prištine, ali rješenje koje nudi trajan mir, razvoj i napredak ka Evropskoj uniji. Ne znamo šta oni dogovaraju, samo slušamo. Prošao sam težak proces u pregovorima sa Grčkom. Nije lako predsjedniku Vučiću, kao ni Tačiju. Ohrabrujem ih da nađu rješenje", naglasio je.

Kao tri ključna pitanja zapadnog Balkana je naveo ime Makedonije, Kosovo i Bosna i Hercegovina, te kazao da vjeruje da će se naći rješenja za ova pitanja.

Dotaknuo se i odnosa Srbijom, pa je tako izrazio tvrdnju da se Nikola Gruevski, nekadašnji premijer Makedonije i predsjednik opozicionog VMRO-DPMNE, prije bijega u Mađarsku sastao sa Vučićem i Viktorom Orbanom, mađarskim premijerom.

Smatra da je Gruevski pobjegao u Mađarsku iz razloga što je "dobar drug sa Orbanom". Ipak, uvjeren je da će Gruevski odslužiti svoju kaznu za zloupotrebu položaja u Makedoniji.

(BN TV/N1)

KOMENTARI15
POŠALJITE PORUKU

Pročitao sam samo naslov

31.01.2019 09:26

Za više nemam živaca, a moj odgovor Zokiju je - ako misliš na šiptare, san ti se ostvario - zajedno ste!

E jesi mu odbrusio.

Re

31.01.2019 09:50

E, i neka si mu rekao!

Rr Pročitao sam

31.01.2019 09:56

Zoki je pametan covjek i gleda u buducnost a ne stalno o proslosti, Desile su se promjene i sad treba gledati kako da povecamo standard i da dobro zivimo a mi ovdje se samo sladimo ako onom drugom nije dobro i podmecemo jedni drugima

DJURO

31.01.2019 10:39

a koje je po tebi rješenje? na koji način misliš integrirat u Srbiju preko 2 miliona Albanaca? šta podrazumijevaš pod terminom "zajedno"? ti misliš vratiti Kosovo a da ne živiš "zajedno" sa Albancima, je li stvarno misliš da je to moguće? Zaev je veliki vizionar i veliki političar.

RE pročitao naslov

31.01.2019 10:53

Najbolje je poslušati čovjeka: https://www.youtube.com/watch?v=8p22Udtr5Qs . Bez obzira na sve, kada ovaki ljudi, kao gos. Zaev, budu prestavljali ostale narode na Bakanu. Tada možemo računati na bilju budućnost, bravo Zoran Zaev, treba nam takav...

Đorđe

31.01.2019 10:53

sanjalica

31.01.2019 09:28

Da si Njemacka i mi bi smo sanjali..Ovako mani se bratske ljubavi..i ovdje se Srbi izmedju sebe glodju .jos nam samo vi trebate

Kakvo god da je tvoje mišljenje ubijeđen sam da je mnogo više onih koji su za ljubav i uzajamno poštovanje svih naroda.Oni koji su za podjele po nacionalnim šavovima su u ovih zadnjih skoro 30 godina pokazali kako nam je svima dobro i lijepo.Postali smo čmar vasione i predmet za osudu.Ne zbog ovih prvih koje sam naveo nego upravo zbog vas koji bi htjeli nacionalne torove.Nadam se da će zdrav razum prevladati i da ćete završiti na smetljištu istorije, gdje vam je i mjesto...

Za sanjalicu

31.01.2019 11:48

Zvornik

31.01.2019 09:38

Gledo sam sinoc interviju kako covjek realno prica i pozitivno a jednu stvar stoje reko ljudi imamo jedan zivot nejmamo rezervni istog sam misljenja zato narode moj savjet volite se postujte se nemrzite se zivot je tako lijep samo ga treba znati ziviti.

Svaka cast za tako pametan komentar

Ult

31.01.2019 10:15

Olja

31.01.2019 10:17

Ko je zelio bratstvo i jedinstvo imao ga je u bivsoj drzavi. Ali, samo ko je to istinski zelio. Pokazalo se da mnogima to nikada nije ni bio san pa ni "braci" Makedoncima, inace, ne bi se onako brzo odlijepili od Jugoslavije, koja jeste u to vrijeme postala "krnja", ali je ipak jos uvijek u velikoj mjeri bila "raznolika". I ja sam voljela tu drzavu, i to mnogo. U mogucnost raspada nisam nikako mogla da povjerujem. Cak i kada je do toga doslo, moj um je u tome vidio nesto kratkorocno, ludo, kao ono kad se djeca posvadjaju pa opet poslije nastave igru. Danas, poslije tragicnih dogadjanja, ne vjerujem u neko novo bratstvo i jedinstvo. Ni po koju cijenu, jer me niko ne bi mogao ubijediti da bi bilo iskreno i trajno, dok saradnju, ekonomsku, kulturnu i svaku drugu, smatram pozeljnom i civilizacijskim dostignucem.

Bratstvo i Jedinstvo otrcana floskula.Vidim covjek u intervju nigdje nije pomenuo tu frazu.Covjek govori o jednakim pravima i obavezama za sve .Zivot je kratak i mi ga kreiramo.Ne dozvolimo da mrznja pobjedi.

Re Olja

31.01.2019 11:03

Nije tacno. Niste tekst procitali kako valja. U njemu, ne samo da je spomenuto "bratstvo i jedinstvo", nego je sustina Zaeve izjave.

Re Za Re Olja

31.01.2019 16:10

Meine Meinung

31.01.2019 15:26

Kad je trebalo van iz Juge, jedva dočekali. Kad ste dobili nezavisnost sa braćom Albancima, e, onda bi bilo poželjno opet u zajednicu sa Srbima i ostalim, jer, brate, tu ćete biti uskoro manjina. A i država vam klimava.

Znaci

01.02.2019 18:05

Sjeverna Makedonija je za bratstvo-jedinstvo, jako zanimljivo. Dali tako misle Albanci ?

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.