ПЛ: Дебакл Челсија, након Ситија, кикснуо и Ливерпул!

Дебакл фаворита се наставио: Борнмут "згазио" Челси! Фудбалери Борнмута приредили су ново изненађење у Премијер лиги победивши Челси са 4:0 у 24. колу Премијер лиге.  Сари "гурнуо" Игуаина у стартних 11, Челси "пук'о" 4:0! Италијан је решио да зарати са "змијама" у свлачионици, које су изуједале и Муриња и Контеа. Не слути на добро. . .  Сити задовољно гледао кикс Ливерпула на Енфилду! Фудбалери Ливерпула нису успели да победе Лестер и одиграли су нерешено (1:1) пред домаћим навијачима.  Тако ливерпулски! Сити им нуди титулу, Црвени беже од ње! Разочаравајућих 1:1 на Енфилду против Лестера за пулене Јиргена Клопа! Бенитез поклонио, уплашени Ливерпул одбио! После гола Мегвајера за 1:1 у последњем нападу првог полувремена, на завејани терен "Енфилда" вратио се преплашени Клопов тим, који је потврдио да ће психолошка баријера после скоро три деценије чекања бити највећи ривал у наставку.

Фудбал 30.01.2019 | 23:24
ПЛ: Дебакл Челсија, након Ситија, кикснуо и Ливерпул!
Борнмут је катастрофалну серију прекинуо у прошлом колу победом над Вест Хемом, а сада су, поново на домаћем терену, нанели најтежи пораз Челсију у досадашњем делу сезоне.

Мреже су мировале после првих 45 минута, а шок за "плавце" почео је у 47. минуту када је Џошуа Кинг донео предност домаћину.

Челси је кренуо у напад, добру прилику пропустио је Н'Голо Канте, а онда је уследио нови шок, када је у 63. минуту Дејвид Брукс искористио Кингову асистенцију и дуплирао предност ривала.

Ту није био крај проблемима за тим Мауриција Сарија, јер је Кинг још једанпут био стрелац. У 74. минуту повисио је на 3:0 на опште одушевљење домаћих навијача. Челси је до краја утакмице успевао да створа шансе, али не и да дође барем до почасног гола.

Борнмут је у петом минуту надокнаде "додао со на рану" гостима и постигао и четврти гол. Чарли Денијелс, који је ушао само три минута раније, повисио је на огромних 4:0 и уз навијаче и саиграче прославио једну од највећих победа Борнмута, рекло би се у историји клуба.

Тако се наставила "сеча фаворита", с обзиром да су у истом колу кикснули и тимови из Манчестера. Сити је у уторак поражен од Њукасла, док је Јунајтед, некако, ремизирао са Барнлијем.

Чувене "змије" из Челсијеве свлачионице нанеле су "смртоносне" ране и Жозеу Мурињу и Антонију Контеу.

У јеку јануарске кризе, свестан да стартних 18 утакмица без пораза у Енглеској нису говориле реално о озбиљности посла ког се прихватио у првом "изласку" из Италије, Маурицио Сари решио је да зарати са "отровницама" и укаже да је овај састав екстремно тешко мотивисати.

Чак је отишао и корак даље, оценом да први фудбалер клуба, Еден Азар, није лидер.

Када је мини-пауза завршена, а Премијер лига се вратила на стадионе на Острву и мале екране широм света:

Борнмут - Челси 4:0 (0:0) на дебију Гонзала Игуаина у Енглеској, који је трајао 65. минута.

После 18 утакмица без пораза, "Сарибал" је ове среде увече забележио шести пораз у наредних 19 мечева уз онај 0:0 реми са Саутемптоном на "Стамфорд бриџу".

Борнмут је на свом терену у сјајном другом полувремену декласирао "плавце" и забележио тек трећу победу у последњих 15 утакмица, односно од 30. октобра. Домаћин је повео голом Џошуе Кинга у 47. минуту, да би сјајни Дејвид Брукс после асистенције забележио и погодак у 63. минуту за 2:0.

Сари је тада почео са "тумбањем" поставе, Игуаина је заменио Оливије Жиру, Рубен Лофтус-Чик је поново заменио Матеа Ковачића (који није завршио ниједну утакмицу у којој се нашао међу стартерима), али није вредело. Момци Едија Хаува су изгледали као тим којем се игра фудбал, за разлику од групе фудбалера на другој страни терена.

Кинг је другим голом у 75. обезбедио "трешњицама" победу, а коначан резултат у последњим секундама меча поставио је Чарли Денијелс.

ПОНИЖЕЊЕ!!! Борнмут поцепао Челсијеву одбрану од папира! Плавци доживели катастрофу не дебију Игуаина – 4:0!

Сари Бол можда некад функционише, али одбрана Челсије чешће закаже! Дефанзивна линија Плаваца распала се на гостовању Борнмуту и допринела да тим Мауриција Сарија доћживи пети ппрвенствени пораз у сезони. ДебиГонзала Игуаина се неће дуго памтити, макар га неће меморисати навијачи клуба из Лондона. Просто и једноставно: Борнмут их је искидао – 4:0.

Превише лако је домаћин постизао голове, казнивши поигравања Давида Луиза. Али грех би био да Маурицијо Сари прст кривице упери ка једном човеку. Његова екипа је изгледала трагично.

Оно што су могли Плавци да промаше – промашили су. Ништа није полазило за ногом Азару и Педро. ПопуларниПипита је остао без употребљивих лопти, а после сат времена игре и без места на тереу. Земенио га је Оливије Жиру, ли без успеха.

Челси је у првом полувремену – ако ништа друго – био дефанзивно стабилан. У наставку ни то. Све је почело да слути на пораз фаворита после одличне колективне акције Борнмута. На крају је Брукс одиграо савршен пас ка Кингу који је лако саладао Кепу.

А онда је свој шоу имао Давид Луиз. У том 63. минуту Бразилац је имао помрачење ума. Прво је на центру лошим додавањем отворио капију и пружио могућност Борнмуту да контром реши питање победника. Тако је и било. Трчао је Давид Луиз назад да исправи сопствену грешку. Није вредело. Брукс га је изломио и удвостручио предност домаћина.

И после тога је одбрана Челсија била тотално деконцентрисана. Нису имали решење Плавци за утрчавање из другог плана играча Борнмута. Тако је пао и трећи гол , поново у режији Кинга за тотални потоп гостију. Понижење је потврдио Данијелс у четвртом минуту судијске надоканде.

У другом мечу од 20.45 Саутемптон и Кристал Палас постигли су по гол и поделили бодове.

Палас је повео у 41. минуту преко најбољег офанзивног играча екипе Вилфрида Захе. Гости су чували предност све до 77. минута, када је на сцену ступио Џејмс Ворд-Праус и изједначио на 1:1, те поставио и, испоставиће се, коначан резултат.

Заха је ставио "мрљу" на добру партију, јер је у 87. минуту добио два жута картона заредом, те завршио меч пре времена и највероватније зарадио суспензију.

Српски везиста Лука Миливојевић за госте је провео свих 90 минута на терену, "одрадио посао" који захтева његова позиција, добио жути картон, али није имао значајнији учинак.

У 24. колу Премијер лиге тренутно лидер на табели није успео да савлада "лисице" на Енфилду, иако је имао предност од самог почетка утакмице.

Овај резултат са доста радости прихватиће други главни кандидат за титулу Манчестер сити, који је дан раније изгубио од Њукасла, па је после овог меча разлика између првопласираног и другопласираног "само" пет бодова.

"Редси" су повели већ у 3. минуту када је Садио Мане искористио лопту која је уз доста среће дошла до њега, после центаршута Ендрјуа Робертсона. Ливерпул је добро контролисао меч, али је поменути Робертсон направио несмотрен фаул, и после тога је Лестер дошао до гола у надокнади првог полувремена голом штопера Харија Мегвајера.

У другом полувремену Лестер је кренуо да игра јако добро понесен успешним завршетком првог дела игре. Прилике су пропустили Мегвајер и Медисон, а Ливерпул је тек у трећој четвртини меча успео да дође до иницијативе. Најбољу прилику је имао Роберто Фирмино, који је 15 минута пре краја дошао до добре позиције, али је није искористио.

Претило је опасно да већ вечерас видимо фактички крај шампионске трке у Премијер лиги, да се Ливерпул отцепио на великих седам бодова предности, али је Лестер удахнуо живот Манчестер Ситију и оставио у животу екипу Пепа Гвардиоле.

Има још доста до краја сезоне, чак 14 утакмица, а реми на Енфилду (1:1) који су Лисице избориле учиниће да и даље сваког викенда с пажњом пратимо утакмице Црвених и Грађана.

Ништа није наговештавало овакав исход у првих десетак минута. Домаћин, осокољен киксом Ситија синоћ у Њукаслу кренуо је муњевито ка голу Каспера Шмајхела, а после само три минута Садио Мане је пронашао пут до мреже и донео брзо вођство лидеру. Почетак из снова.

Вероватно би све било готово на овом мечу да у шестом минуту Каспер Шмајхел није спречио Роберта Фирмина да из близине повећа предност на 2:0.

Лестер се потом ослободио почетног притиска, а средином првог полувремена имао је и прву изгледну шансу преко Медисона који је очајно шутирао главом из близине. У том тренутку показали су гости да се неће лако предати, а Ливерпул као да је престао да игра озбиљан фудбал.

Утихнули су напади домаћина, доста се компликовало и претеривало с пасовима, а Лестерова компактна формација отерала је пулене Јиргена Клопа далеко од гола Каспера Шмајхела. До изједначења гости су стигли у надоканди првог дела, после гужве и смушене реакције домаће одбране Чилвел је главом проиграоХарија Мегвајера, а овај туширао хладном водом навијаче Црвених, ту баш испред њиховог чувеног Копа.  

Доста је и среће имао Ливерпул вечерас што је на крају завршио меч са једном бодом. Невероватни Алисонуспео је чудесно да спречи Медисона да донесе вођство гостима почетком другог дела. Одмах после њега и Мегвајер је могао да донесе вођство лукавим Лисицама, али је изблокиран. Били су тренуци немоћи Ливерпула који је тешко долазио до гола и успевао да створи шансе.

Два су разлога за то. Први Џордан Хендерсон је ужасно решење као принудни десни бек, а другиМохамед Салах није ни дошао вечерас на утакмицу. У таквој ситуацији и не чуди што су у другом полувремену домаћини имали само једну шансу и то преко Фирмина у 75. минуту када је Шмајхел одбранио.

Тако су Црвени пропустили велику прилику да се одлепе на фантастичну разлику (+7) поготово што за два кола иде тежи распоред и дерби са Манчестер Јунајтедом на Олд Трафорду.

У потери за првом титулом првака Енглеске од 1990. године, фудбалери Ливерпула добили су поклон од свог легендарног менаџера Рафаела Бенитеза који је у уторак увече вођство шампиона у 24. секунди, некако, претворио у пораз Манчестер ситија и потенцијалних "седам разлике" за свој бивши клуб.

Неких 24 сата касније, по суснежици на "Енфилду", показало се колико ће психолошка баријера бити најозбиљнији противник најбољем саставу Премијер лиге у последњих годину и по дана.

Из себи знаних разлога, први прихваћени менаџер "редса" од Бенитезовог одласка, Јирген Клоп, извео је вечерас претумбану поставу у формацији 3-4-3, која је повела у 3. минуту преко Садија Манеа и потом, у стилу екипе Пепа Гвардиоле, све просула у наставку.

Добро, не све, остао је бод: Ливерпул - Лестер сити 1:1 (1:1).

Штопер "лисица" Хари Мегвајер послао је лопту испод Алисона Бекера после повратне коју му је са ивице шеснаестерца главом послао Бенџамин Чилвел. Било је то у последњим секундама пред одлазак у свлачионицу, из које се на терен није вратио разгоропађени Ливерпул – напротив!

Ближи голу у наставку били су гости са "Кинг Поwер" стадиона, чији се менаџер Клод Пуел обрукао пред почетак меча тако што је чачкао мобилни телефон током минута ћутања због сада већ извесне трагичне смрти аргентинског фудбалера, Емилијана Сале.

ПОБЕДИЛИ САМО АРСЕНАЛ И ТОТЕНХЕМ

У истом термину, пред око 25.000 навијача на "Вембиљу", повредама искасапљени Тотенхем направио је чудесан преокрет у финишу и головима Хјунг-мин Сона у 80. и Фернанда Љорентеа у 87. минуту постао тек други тим из "велике шесторке" који је забележио победу у овом ванредном и тешко докучивом, 24. колу Премијер лиге.

Завршено је Тотенхем - Вотфорд 2:1 (0:1), тако да су "певци" пришли Манчестер ситију на два бода заостатка и, иако без Деле Алија, Харија Кејна и Бена Дејвиса, постали кандидати за титулу првака право ни од куд.

До пре неколико дана расправљало се о томе како ће Маурисио Покетино без Кејна одбити налет захукталих Арсенала и Манчестер јунајтеда…

Ето и то је Премијер лига.

У последњем мечу кола Тотенхем, који је ослабљен неиграњем Харија Кејна и Делеа Алија, успео је да преокрене на Велмблију и савлада Вотфорд са 2:1.

Вотфорд, који је у првом делу сезоне савладао "певце", повео је голом Крега Кетхарта у 38. минуту.

Гости су се добро држали, бранили су се свим силама и Тотенхем је пропустио неке велике прилике. Ипак, Вотфорд није успео да издржи до краја. После пропуштене шансе Саксеса Спурси су дошли до гола повратника у тим Хјеон-Мина Сона у 80. минуту, да би само седам минута касније дошли и до преокрета поготком Фернанда Љорентеа.

Тотенхем се до краја меча повукао и сачувао предност, те уписао другу победу заредом.

Резултати 24. кола:

среда

Борнмут - Челси 4:0 (0:0)
/Кинг 47, 74, Брукс 63, Данијелс 90+4/

Саутемптон - Кристал Палас 1:1 (0:1)
/Вард-Проуз 77 - Заха 41/

Ливерпул - Лестер 1:1 (1:0)
/Мане 3 - Мегвајер 45+2/

Тотенхем - Вотфорд 2:1 (0:1)
/Сон 80, Љоренте 87 - Кеткарт 38/

уторак

Арсенал - Кардиф 2:1 (0:0)
/Обамејанг пен 66, Лаказет 83 - Мендез-Ленг 90+3/

Фулам - Брајтон 4:2 (0:2)
/Чејмберс 47, Митровић 58, 73, Вијето 79 - Мареј 3, 17/

Хадерсфилд - Евертон 0:1 (0:1)
/Ришарлисон 3/

Вулверхемптон - Вест Хем 3:0 (0:0)
/Саис 66, Хименез 80, 86/

Манчестер јунајтед - Барнли 2:2 (0:0)
/Погба пен 87, Линделоф 90+2 - Барнс 51, Вуд 81/

Њукасл - Манчестер сити 2:1 (0:1)
/Рондон 66, Ричи пен 80 - Агуеро 1/

Табела: Ливерпул 61, Манчестер сити 56, Тотенхем 54, Арсенал 47, Челси 47, Манчестер јунајтед 45, Вулверхемптон 35, Евертон 33, Вотфорд 33, Борнмут 33, Лестер 32, Вест Хем 31, Брајтон 26, Њукасл 24, Кристал Палас 23, Саутемптон 23, Барнли 23, Кардиф 19, Фулам 17, Хадерсфилд 11.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар