PL: Debakl Čelsija, nakon Sitija, kiksnuo i Liverpul!

Debakl favorita se nastavio: Bornmut "zgazio" Čelsi! Fudbaleri Bornmuta priredili su novo iznenađenje u Premijer ligi pobedivši Čelsi sa 4:0 u 24. kolu Premijer lige.  Sari "gurnuo" Iguaina u startnih 11, Čelsi "puk'o" 4:0! Italijan je rešio da zarati sa "zmijama" u svlačionici, koje su izujedale i Murinja i Kontea. Ne sluti na dobro. . .  Siti zadovoljno gledao kiks Liverpula na Enfildu! Fudbaleri Liverpula nisu uspeli da pobede Lester i odigrali su nerešeno (1:1) pred domaćim navijačima.  Tako liverpulski! Siti im nudi titulu, Crveni beže od nje! Razočaravajućih 1:1 na Enfildu protiv Lestera za pulene Jirgena Klopa! Benitez poklonio, uplašeni Liverpul odbio! Posle gola Megvajera za 1:1 u poslednjem napadu prvog poluvremena, na zavejani teren "Enfilda" vratio se preplašeni Klopov tim, koji je potvrdio da će psihološka barijera posle skoro tri decenije čekanja biti najveći rival u nastavku.

Fudbal 30.01.2019 | 23:24
PL: Debakl Čelsija, nakon Sitija, kiksnuo i Liverpul!
Bornmut je katastrofalnu seriju prekinuo u prošlom kolu pobedom nad Vest Hemom, a sada su, ponovo na domaćem terenu, naneli najteži poraz Čelsiju u dosadašnjem delu sezone.

Mreže su mirovale posle prvih 45 minuta, a šok za "plavce" počeo je u 47. minutu kada je Džošua King doneo prednost domaćinu.

Čelsi je krenuo u napad, dobru priliku propustio je N'Golo Kante, a onda je usledio novi šok, kada je u 63. minutu Dejvid Bruks iskoristio Kingovu asistenciju i duplirao prednost rivala.

Tu nije bio kraj problemima za tim Mauricija Sarija, jer je King još jedanput bio strelac. U 74. minutu povisio je na 3:0 na opšte oduševljenje domaćih navijača. Čelsi je do kraja utakmice uspevao da stvora šanse, ali ne i da dođe barem do počasnog gola.

Bornmut je u petom minutu nadoknade "dodao so na ranu" gostima i postigao i četvrti gol. Čarli Denijels, koji je ušao samo tri minuta ranije, povisio je na ogromnih 4:0 i uz navijače i saigrače proslavio jednu od najvećih pobeda Bornmuta, reklo bi se u istoriji kluba.

Tako se nastavila "seča favorita", s obzirom da su u istom kolu kiksnuli i timovi iz Mančestera. Siti je u utorak poražen od Njukasla, dok je Junajted, nekako, remizirao sa Barnlijem.

Čuvene "zmije" iz Čelsijeve svlačionice nanele su "smrtonosne" rane i Žozeu Murinju i Antoniju Konteu.

U jeku januarske krize, svestan da startnih 18 utakmica bez poraza u Engleskoj nisu govorile realno o ozbiljnosti posla kog se prihvatio u prvom "izlasku" iz Italije, Mauricio Sari rešio je da zarati sa "otrovnicama" i ukaže da je ovaj sastav ekstremno teško motivisati.

Čak je otišao i korak dalje, ocenom da prvi fudbaler kluba, Eden Azar, nije lider.

Kada je mini-pauza završena, a Premijer liga se vratila na stadione na Ostrvu i male ekrane širom sveta:

Bornmut - Čelsi 4:0 (0:0) na debiju Gonzala Iguaina u Engleskoj, koji je trajao 65. minuta.

Posle 18 utakmica bez poraza, "Saribal" je ove srede uveče zabeležio šesti poraz u narednih 19 mečeva uz onaj 0:0 remi sa Sautemptonom na "Stamford bridžu".

Bornmut je na svom terenu u sjajnom drugom poluvremenu deklasirao "plavce" i zabeležio tek treću pobedu u poslednjih 15 utakmica, odnosno od 30. oktobra. Domaćin je poveo golom Džošue Kinga u 47. minutu, da bi sjajni Dejvid Bruks posle asistencije zabeležio i pogodak u 63. minutu za 2:0.

Sari je tada počeo sa "tumbanjem" postave, Iguaina je zamenio Olivije Žiru, Ruben Loftus-Čik je ponovo zamenio Matea Kovačića (koji nije završio nijednu utakmicu u kojoj se našao među starterima), ali nije vredelo. Momci Edija Hauva su izgledali kao tim kojem se igra fudbal, za razliku od grupe fudbalera na drugoj strani terena.

King je drugim golom u 75. obezbedio "trešnjicama" pobedu, a konačan rezultat u poslednjim sekundama meča postavio je Čarli Denijels.

PONIŽENJE!!! Bornmut pocepao Čelsijevu odbranu od papira! Plavci doživeli katastrofu ne debiju Iguaina – 4:0!

Sari Bol možda nekad funkcioniše, ali odbrana Čelsije češće zakaže! Defanzivna linija Plavaca raspala se na gostovanju Bornmutu i doprinela da tim Mauricija Sarija doćživi peti pprvenstveni poraz u sezoni. DebiGonzala Iguaina se neće dugo pamtiti, makar ga neće memorisati navijači kluba iz Londona. Prosto i jednostavno: Bornmut ih je iskidao – 4:0.

Previše lako je domaćin postizao golove, kaznivši poigravanja Davida Luiza. Ali greh bi bio da Mauricijo Sari prst krivice uperi ka jednom čoveku. Njegova ekipa je izgledala tragično.

Ono što su mogli Plavci da promaše – promašili su. Ništa nije polazilo za nogom Azaru i Pedro. PopularniPipita je ostao bez upotrebljivih lopti, a posle sat vremena igre i bez mesta na tereu. Zemenio ga je Olivije Žiru, li bez uspeha.

Čelsi je u prvom poluvremenu – ako ništa drugo – bio defanzivno stabilan. U nastavku ni to. Sve je počelo da sluti na poraz favorita posle odlične kolektivne akcije Bornmuta. Na kraju je Bruks odigrao savršen pas ka Kingu koji je lako saladao Kepu.

A onda je svoj šou imao David Luiz. U tom 63. minutu Brazilac je imao pomračenje uma. Prvo je na centru lošim dodavanjem otvorio kapiju i pružio mogućnost Bornmutu da kontrom reši pitanje pobednika. Tako je i bilo. Trčao je David Luiz nazad da ispravi sopstvenu grešku. Nije vredelo. Bruks ga je izlomio i udvostručio prednost domaćina.

I posle toga je odbrana Čelsija bila totalno dekoncentrisana. Nisu imali rešenje Plavci za utrčavanje iz drugog plana igrača Bornmuta. Tako je pao i treći gol , ponovo u režiji Kinga za totalni potop gostiju. Poniženje je potvrdio Danijels u četvrtom minutu sudijske nadokande.

U drugom meču od 20.45 Sautempton i Kristal Palas postigli su po gol i podelili bodove.

Palas je poveo u 41. minutu preko najboljeg ofanzivnog igrača ekipe Vilfrida Zahe. Gosti su čuvali prednost sve do 77. minuta, kada je na scenu stupio Džejms Vord-Praus i izjednačio na 1:1, te postavio i, ispostaviće se, konačan rezultat.

Zaha je stavio "mrlju" na dobru partiju, jer je u 87. minutu dobio dva žuta kartona zaredom, te završio meč pre vremena i najverovatnije zaradio suspenziju.

Srpski vezista Luka Milivojević za goste je proveo svih 90 minuta na terenu, "odradio posao" koji zahteva njegova pozicija, dobio žuti karton, ali nije imao značajniji učinak.

U 24. kolu Premijer lige trenutno lider na tabeli nije uspeo da savlada "lisice" na Enfildu, iako je imao prednost od samog početka utakmice.

Ovaj rezultat sa dosta radosti prihvatiće drugi glavni kandidat za titulu Mančester siti, koji je dan ranije izgubio od Njukasla, pa je posle ovog meča razlika između prvoplasiranog i drugoplasiranog "samo" pet bodova.

"Redsi" su poveli već u 3. minutu kada je Sadio Mane iskoristio loptu koja je uz dosta sreće došla do njega, posle centaršuta Endrjua Robertsona. Liverpul je dobro kontrolisao meč, ali je pomenuti Robertson napravio nesmotren faul, i posle toga je Lester došao do gola u nadoknadi prvog poluvremena golom štopera Harija Megvajera.

U drugom poluvremenu Lester je krenuo da igra jako dobro ponesen uspešnim završetkom prvog dela igre. Prilike su propustili Megvajer i Medison, a Liverpul je tek u trećoj četvrtini meča uspeo da dođe do inicijative. Najbolju priliku je imao Roberto Firmino, koji je 15 minuta pre kraja došao do dobre pozicije, ali je nije iskoristio.

Pretilo je opasno da već večeras vidimo faktički kraj šampionske trke u Premijer ligi, da se Liverpul otcepio na velikih sedam bodova prednosti, ali je Lester udahnuo život Mančester Sitiju i ostavio u životu ekipu Pepa Gvardiole.

Ima još dosta do kraja sezone, čak 14 utakmica, a remi na Enfildu (1:1) koji su Lisice izborile učiniće da i dalje svakog vikenda s pažnjom pratimo utakmice Crvenih i Građana.

Ništa nije nagoveštavalo ovakav ishod u prvih desetak minuta. Domaćin, osokoljen kiksom Sitija sinoć u Njukaslu krenuo je munjevito ka golu Kaspera Šmajhela, a posle samo tri minuta Sadio Mane je pronašao put do mreže i doneo brzo vođstvo lideru. Početak iz snova.

Verovatno bi sve bilo gotovo na ovom meču da u šestom minutu Kasper Šmajhel nije sprečio Roberta Firmina da iz blizine poveća prednost na 2:0.

Lester se potom oslobodio početnog pritiska, a sredinom prvog poluvremena imao je i prvu izglednu šansu preko Medisona koji je očajno šutirao glavom iz blizine. U tom trenutku pokazali su gosti da se neće lako predati, a Liverpul kao da je prestao da igra ozbiljan fudbal.

Utihnuli su napadi domaćina, dosta se komplikovalo i preterivalo s pasovima, a Lesterova kompaktna formacija oterala je pulene Jirgena Klopa daleko od gola Kaspera Šmajhela. Do izjednačenja gosti su stigli u nadokandi prvog dela, posle gužve i smušene reakcije domaće odbrane Čilvel je glavom proigraoHarija Megvajera, a ovaj tuširao hladnom vodom navijače Crvenih, tu baš ispred njihovog čuvenog Kopa.  

Dosta je i sreće imao Liverpul večeras što je na kraju završio meč sa jednom bodom. Neverovatni Alisonuspeo je čudesno da spreči Medisona da donese vođstvo gostima početkom drugog dela. Odmah posle njega i Megvajer je mogao da donese vođstvo lukavim Lisicama, ali je izblokiran. Bili su trenuci nemoći Liverpula koji je teško dolazio do gola i uspevao da stvori šanse.

Dva su razloga za to. Prvi Džordan Henderson je užasno rešenje kao prinudni desni bek, a drugiMohamed Salah nije ni došao večeras na utakmicu. U takvoj situaciji i ne čudi što su u drugom poluvremenu domaćini imali samo jednu šansu i to preko Firmina u 75. minutu kada je Šmajhel odbranio.

Tako su Crveni propustili veliku priliku da se odlepe na fantastičnu razliku (+7) pogotovo što za dva kola ide teži raspored i derbi sa Mančester Junajtedom na Old Trafordu.

U poteri za prvom titulom prvaka Engleske od 1990. godine, fudbaleri Liverpula dobili su poklon od svog legendarnog menadžera Rafaela Beniteza koji je u utorak uveče vođstvo šampiona u 24. sekundi, nekako, pretvorio u poraz Mančester sitija i potencijalnih "sedam razlike" za svoj bivši klub.

Nekih 24 sata kasnije, po susnežici na "Enfildu", pokazalo se koliko će psihološka barijera biti najozbiljniji protivnik najboljem sastavu Premijer lige u poslednjih godinu i po dana.

Iz sebi znanih razloga, prvi prihvaćeni menadžer "redsa" od Benitezovog odlaska, Jirgen Klop, izveo je večeras pretumbanu postavu u formaciji 3-4-3, koja je povela u 3. minutu preko Sadija Manea i potom, u stilu ekipe Pepa Gvardiole, sve prosula u nastavku.

Dobro, ne sve, ostao je bod: Liverpul - Lester siti 1:1 (1:1).

Štoper "lisica" Hari Megvajer poslao je loptu ispod Alisona Bekera posle povratne koju mu je sa ivice šesnaesterca glavom poslao Bendžamin Čilvel. Bilo je to u poslednjim sekundama pred odlazak u svlačionicu, iz koje se na teren nije vratio razgoropađeni Liverpul – naprotiv!

Bliži golu u nastavku bili su gosti sa "King Power" stadiona, čiji se menadžer Klod Puel obrukao pred početak meča tako što je čačkao mobilni telefon tokom minuta ćutanja zbog sada već izvesne tragične smrti argentinskog fudbalera, Emilijana Sale.

POBEDILI SAMO ARSENAL I TOTENHEM

U istom terminu, pred oko 25.000 navijača na "Vembilju", povredama iskasapljeni Totenhem napravio je čudesan preokret u finišu i golovima Hjung-min Sona u 80. i Fernanda Ljorentea u 87. minutu postao tek drugi tim iz "velike šestorke" koji je zabeležio pobedu u ovom vanrednom i teško dokučivom, 24. kolu Premijer lige.

Završeno je Totenhem - Votford 2:1 (0:1), tako da su "pevci" prišli Mančester sitiju na dva boda zaostatka i, iako bez Dele Alija, Harija Kejna i Bena Dejvisa, postali kandidati za titulu prvaka pravo ni od kud.

Do pre nekoliko dana raspravljalo se o tome kako će Maurisio Poketino bez Kejna odbiti nalet zahuktalih Arsenala i Mančester junajteda…

Eto i to je Premijer liga.

U poslednjem meču kola Totenhem, koji je oslabljen neigranjem Harija Kejna i Delea Alija, uspeo je da preokrene na Velmbliju i savlada Votford sa 2:1.

Votford, koji je u prvom delu sezone savladao "pevce", poveo je golom Krega Ketharta u 38. minutu.

Gosti su se dobro držali, branili su se svim silama i Totenhem je propustio neke velike prilike. Ipak, Votford nije uspeo da izdrži do kraja. Posle propuštene šanse Saksesa Spursi su došli do gola povratnika u tim Hjeon-Mina Sona u 80. minutu, da bi samo sedam minuta kasnije došli i do preokreta pogotkom Fernanda Ljorentea.

Totenhem se do kraja meča povukao i sačuvao prednost, te upisao drugu pobedu zaredom.

Rezultati 24. kola:

sreda

Bornmut - Čelsi 4:0 (0:0)
/King 47, 74, Bruks 63, Danijels 90+4/

Sautempton - Kristal Palas 1:1 (0:1)
/Vard-Prouz 77 - Zaha 41/

Liverpul - Lester 1:1 (1:0)
/Mane 3 - Megvajer 45+2/

Totenhem - Votford 2:1 (0:1)
/Son 80, Ljorente 87 - Ketkart 38/

utorak

Arsenal - Kardif 2:1 (0:0)
/Obamejang pen 66, Lakazet 83 - Mendez-Leng 90+3/

Fulam - Brajton 4:2 (0:2)
/Čejmbers 47, Mitrović 58, 73, Vijeto 79 - Marej 3, 17/

Hadersfild - Everton 0:1 (0:1)
/Rišarlison 3/

Vulverhempton - Vest Hem 3:0 (0:0)
/Sais 66, Himenez 80, 86/

Mančester junajted - Barnli 2:2 (0:0)
/Pogba pen 87, Lindelof 90+2 - Barns 51, Vud 81/

Njukasl - Mančester siti 2:1 (0:1)
/Rondon 66, Riči pen 80 - Aguero 1/

Tabela: Liverpul 61, Mančester siti 56, Totenhem 54, Arsenal 47, Čelsi 47, Mančester junajted 45, Vulverhempton 35, Everton 33, Votford 33, Bornmut 33, Lester 32, Vest Hem 31, Brajton 26, Njukasl 24, Kristal Palas 23, Sautempton 23, Barnli 23, Kardif 19, Fulam 17, Hadersfild 11.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar