Параховски утишао "Пионир"! И Партизан испао из Еврокупа!

Кошаркаши Партизана поражени су од литванског Ритаса резултатом 78:77 кошем у последњим секундама у петом колу Топ 16 фазе Еврокупа.  Партизанова драма без срећног краја! Црно-бели у крцатом "Пиониру" били надомак важне победе, али им је кош Параховског 0,2 секунде пре краја однео сваку наду у четвртфинале Еврокупа. . .  Партизанов трагичан крај: Параховски у последњој секунди охладио Пионир! Црно-бели поражени са 78:77.

Кошарка 30.01.2019 | 22:10
Параховски утишао "Пионир"! И Партизан испао из Еврокупа!
Партизан је поразом завршио овогодишње такмичење у Еврокупу коло пре краја друге фазе.

Разлог испадања црно-белих је гори међусобни скор и од Монака и од Ритаса, тако да ни победом над Албом у последњем колу неће моћи до пролаза даље, иако би у том случају имали исти скор као или Французи или Литванци.

Црно-бели су у првом полувремену претежно играли лоше. Ритас, а поготово Артсиом Параховски, је доминирао у скоку, док је Бенџиус погодио четири тројке пре краја првог полувремена.

Ствари су ишле лоше по изабранике Андрее Тринкијерија, али Литванци нису изгледали непобедиво и постојала је нада. Публика у "Пиониру" била је ту у вероватно највећем броју од почетка сезоне и покушавала да своје миљенике врати у меч.

Највећу предност Ритас је имао крајем треће деонице, када су ишли и до +11, а почетком четврте четвртине гости су имали такође двоцифрену предност. Партизану је лоше шутира, пре свега Алекс Ренфро, који је ипак доприносио изнуђеним фауловима, асистенцијама и добром организацијом напада.

Црно-бели су средином последње деонице кренули у последњи напад и били више него успешни. Погодио је Ренфро, битну тројку је "убацио" Банџа Си, па су црно-бели на два и по минута до краја пришли на поен заостатка.

Једанаестим поеном Вање Маринковића и првим поготком за два поена српски представник је дошао до вођства, на 1:17 до краја, први пут још од старта друге четвртине. Ритас је вратио предност, имали су прилику да преко Параховског дођу и до веће предности, али онда је Лендејл вратио црно-беле у игру. "Залепио" је Белоруса, а потом искористио сјајну асистенцију Ренфроа и донео свом тиму предност на 10 секунди до краја.

Ритас је позвао тајм-аут, али је Партизан одиграо одличну одбрану. Лопта је отишла у аут на 2,7 секунди и изгледало је да гости немају опција, али је на сцену ступио незаустављиви Параховски који је погодио шут са полудистанце и утишао препуни "Пионир", чиме је свој тим оставио у игри за Топ 8 Еврокупа, а црно-беле избацио из истог.

Партизан је изгубио што није смео. Ритас га је шокирао у Пиониру резултатом 78:77 и одржао шансе за пласман у ТОП 8, док црно-бели више немају наде. Шут за победу постигао је Арстјом Параховски секунд пре краја меча.

Сада Ритас, Монако и Партизан имају скор 2-3. Партизан чак и да добије Албу у Берлину у последњем  колу имаће 3-3, а ко год да слави у сусрету Ритаса и Монака у последњем колу имао би исти скор (3-3), али и бољи међусобни скор од црно-белих. Јер и Ритас и Монако имају бољи међусобни скор од Партизана. Тако да, наде Партизана за ову годину Еврокупа су - угашене.

Имали су црно-бели шансу да победама у овом мечу и у Берлину изборе и прво место у групи, међутим, Ритас их је шокирао и избацио из даљих комбинација.

Партизан је од самог почетка притискао погрешне дугмиће на џојстику, лоше је започео утакмицу у одбрани и скоку, а Литванци су на овој утакмици оправдали реноме сјајних тројкаша и шутера. Током треће и четврте деонице гости су имали и двоцифрену предност, а у последњих 10 минута су одиграли зрелије, мирније и паметније.

Партизан се овога пута није снашао, иако је пробао у последњој деоници и био јако близу.

Партизан је у трећој деоници губио и двоцифреном разликом, али је са две тројке Маринковића и поенаЛендејла на ниском посту домаћи тим ушао у егал. Међутим, Ритас је у последњих 10 минута ушао с 64:57. Морало је да дође до преокрета у последњих 10 минута да би Партизан славио. Ритас је и ту стекао двоцифрену предност, а онда је  Партизан имао последњи налет кошевима Лендеја  и Сија.

На све или ништа. Све  се ломило у последња два минута када је Партизан стигао до изједначења.Маринковић је дао врло важне поене на минут и 15 до краја, али је Пејџ промашио на пола минута до краја. Уследила  је блокада  Лендејла, па  кош. Партизан је повео с 77:76 на 10 секунди до краја. Ритас је имао последњи напад и шутем на истеку утакмице, а Параховски је погодио с полудистанце.

Штета…

У препуном Пиониру Партизан је морао да добије  Ритас да би остао у трци за ТОП 8, па се видело и да је постојао притисак на домаћим играчима који су почели мало стегнуто. Ђорђе Гагић је почео агресивно испод коша и до неке веома битне поене на старту меча.

Бендзијус је одлично почео меч са шутем споља, а добро  су му одговарали Загорац и Ренфро. Све је прштало на паркету у тим моментима, а за то су биле “засужне” и слабе  одбране два тима на старту утакмице.

Партизан је сјајно играо у рекету, преко Гагића, Загорца и Сија је нападао испод коша, док су Литванци, а како другачије до тројкама правили велике  проблеме црно-белима. Бендзијус је само у првој четвртини убацио  15 поена. Ритас је у том периоду гађао за три поена 6/8.

Не само да је Ритас скоро “све” погађао, него и дефанзивни скок није био на свом месту што је додатно правило приличне проблеме екипи Андрее Тринкијерија. Поред тога је Ренфро имао промашајеу шуту за три поена, па је све  то довело до чињеница да је Ритас отишао на одмор с предношћу од 44:40. Није то био толико лош резултат с обзиром на лошу одбрану и пре свега скок у првих 20 минута игре.

Параховски је правио  проблем Партизану својим габаритом, а Пејџ је на отварању треће деонице погодио врло важну тројку. Ипак, упали су црно-бели у контраритам па је с новом тројком Бендзијуса Ритас стигао до предности од 52:44. Баш тада је Си дао тројку и мало пробудио навијаче.

Генерално је Партизан покушавао да се  врати у игру тројкама, међутим то му није  успевало, па су се ређали промашаји  ван линије 6,75.

Мирисало је на завршницу утакмице против Монака, само што су се овога пута навијачи надали другачијем  исходу.

И Партизан је елиминисан. Србија ће бити без представника у четвртфиналу Еврокупа.

Црно-бели су после тешке утакмице, у којој су губили преко 95 одсто времена, на крају имали све у својим рукама и све испустили.

Партизан - Ритас 77:78 (28:30, 12:14, 17:20, 20:14)!

Два тима су заједно са Монаком поравнати на табели, имају скор 2-3, али црно-бели имају лошији међусобни скор од оба ривала, па му ни победа над Албом у Берлину ништа неће значити.

Даље ће отићи бољи из окршаја Ритаса и Монака у Вилнусу, а преосталих седам четвртфиналиста већ је познато.

Како је одлучен меч пред 7.000 људи у дворани "Александар Николић", укључујући мноштво легенди Партизана и српске кошарке?

Џок Лендејл у последњих шест минута је постигао осам од својих 14 поена. Након што је под кошем блокирао Артсиома Параховског при резултату 75:76 и потом 10 секунди пре краја погодио за минимално вођство, Аустралијанац је био надомак "МВП" титуле за овај меч.

Гости су у свом последњем нападу промашили први шут, али су имали среће да и после тога буде аут за њих. Лопта је дошла до Параховског, који се кошем са полудистанце искупио и за примљену "банану" и за промашена два слободна бацања нешто раније - 77:78.

Вања Маринковић, који је преузео одговорност када је Ритас у 27. минуту отишао на максималних 49:60 и поново учинио утакмицу неизвесном.

Пробао је млади бек да у стилу Душана Кецмана донесе тријумф дубоко са своје половине, али лопта је ударила само обруч... (уз дилему да ли би кош уопште био признат, јер су црно-бели имали само 0,2 секунде).

Партизан - Ритас 77:78 (28:30, 12:14, 17:20, 20:14)

Дворана Александар Николић
Гледалаца: око 7 000
Судије: Христодулу, Халико, Гелер

ПАРТИЗАН: Н. Јанковић, Пејџ 6, Си 13, Маринковић 11, Величковић, Пецарски, Загорац 5, Ренфро 11 (11 асистенција), С. Јанковић 7, Лендејл 14, Гагић 8, Николић 2. 

РИТАС: Сирвидис 3, Крамер 10,Стипчевић 12, Параховски 22, Пилаускас, Сили 7, Нормантас, Еходас 3, Гирдзијунас, Бендзијус 21, Блажевић, Буткевичијус

РЕЗУЛТАТИ 5. КОЛА - ГРУПА Е

Партизан - Ритас 77:78

одиграно у уторак:

Монако - Алба 61:75

ТАБЕЛА: Алба* 4-1, Партизан 2-3, Монако 2-3, Ритас 2-3.

ПАРОВИ ПОСЛЕДЊЕГ КОЛА: Алба - Партизан (5. фебруара), Ритас - Монако (6. фебруара).

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар