Parahovski utišao "Pionir"! I Partizan ispao iz Evrokupa!

Košarkaši Partizana poraženi su od litvanskog Ritasa rezultatom 78:77 košem u poslednjim sekundama u petom kolu Top 16 faze Evrokupa.  Partizanova drama bez srećnog kraja! Crno-beli u krcatom "Pioniru" bili nadomak važne pobede, ali im je koš Parahovskog 0,2 sekunde pre kraja odneo svaku nadu u četvrtfinale Evrokupa. . .  Partizanov tragičan kraj: Parahovski u poslednjoj sekundi ohladio Pionir! Crno-beli poraženi sa 78:77.

Košarka 30.01.2019 | 22:10
Parahovski utišao "Pionir"! I Partizan ispao iz Evrokupa!
Partizan je porazom završio ovogodišnje takmičenje u Evrokupu kolo pre kraja druge faze.

Razlog ispadanja crno-belih je gori međusobni skor i od Monaka i od Ritasa, tako da ni pobedom nad Albom u poslednjem kolu neće moći do prolaza dalje, iako bi u tom slučaju imali isti skor kao ili Francuzi ili Litvanci.

Crno-beli su u prvom poluvremenu pretežno igrali loše. Ritas, a pogotovo Artsiom Parahovski, je dominirao u skoku, dok je Bendžius pogodio četiri trojke pre kraja prvog poluvremena.

Stvari su išle loše po izabranike Andree Trinkijerija, ali Litvanci nisu izgledali nepobedivo i postojala je nada. Publika u "Pioniru" bila je tu u verovatno najvećem broju od početka sezone i pokušavala da svoje miljenike vrati u meč.

Najveću prednost Ritas je imao krajem treće deonice, kada su išli i do +11, a početkom četvrte četvrtine gosti su imali takođe dvocifrenu prednost. Partizanu je loše šutira, pre svega Aleks Renfro, koji je ipak doprinosio iznuđenim faulovima, asistencijama i dobrom organizacijom napada.

Crno-beli su sredinom poslednje deonice krenuli u poslednji napad i bili više nego uspešni. Pogodio je Renfro, bitnu trojku je "ubacio" Bandža Si, pa su crno-beli na dva i po minuta do kraja prišli na poen zaostatka.

Jedanaestim poenom Vanje Marinkovića i prvim pogotkom za dva poena srpski predstavnik je došao do vođstva, na 1:17 do kraja, prvi put još od starta druge četvrtine. Ritas je vratio prednost, imali su priliku da preko Parahovskog dođu i do veće prednosti, ali onda je Lendejl vratio crno-bele u igru. "Zalepio" je Belorusa, a potom iskoristio sjajnu asistenciju Renfroa i doneo svom timu prednost na 10 sekundi do kraja.

Ritas je pozvao tajm-aut, ali je Partizan odigrao odličnu odbranu. Lopta je otišla u aut na 2,7 sekundi i izgledalo je da gosti nemaju opcija, ali je na scenu stupio nezaustavljivi Parahovski koji je pogodio šut sa poludistance i utišao prepuni "Pionir", čime je svoj tim ostavio u igri za Top 8 Evrokupa, a crno-bele izbacio iz istog.

Partizan je izgubio što nije smeo. Ritas ga je šokirao u Pioniru rezultatom 78:77 i održao šanse za plasman u TOP 8, dok crno-beli više nemaju nade. Šut za pobedu postigao je Arstjom Parahovski sekund pre kraja meča.

Sada Ritas, Monako i Partizan imaju skor 2-3. Partizan čak i da dobije Albu u Berlinu u poslednjem  kolu imaće 3-3, a ko god da slavi u susretu Ritasa i Monaka u poslednjem kolu imao bi isti skor (3-3), ali i bolji međusobni skor od crno-belih. Jer i Ritas i Monako imaju bolji međusobni skor od Partizana. Tako da, nade Partizana za ovu godinu Evrokupa su - ugašene.

Imali su crno-beli šansu da pobedama u ovom meču i u Berlinu izbore i prvo mesto u grupi, međutim, Ritas ih je šokirao i izbacio iz daljih kombinacija.

Partizan je od samog početka pritiskao pogrešne dugmiće na džojstiku, loše je započeo utakmicu u odbrani i skoku, a Litvanci su na ovoj utakmici opravdali renome sjajnih trojkaša i šutera. Tokom treće i četvrte deonice gosti su imali i dvocifrenu prednost, a u poslednjih 10 minuta su odigrali zrelije, mirnije i pametnije.

Partizan se ovoga puta nije snašao, iako je probao u poslednjoj deonici i bio jako blizu.

Partizan je u trećoj deonici gubio i dvocifrenom razlikom, ali je sa dve trojke Marinkovića i poenaLendejla na niskom postu domaći tim ušao u egal. Međutim, Ritas je u poslednjih 10 minuta ušao s 64:57. Moralo je da dođe do preokreta u poslednjih 10 minuta da bi Partizan slavio. Ritas je i tu stekao dvocifrenu prednost, a onda je  Partizan imao poslednji nalet koševima Lendeja  i Sija.

Na sve ili ništa. Sve  se lomilo u poslednja dva minuta kada je Partizan stigao do izjednačenja.Marinković je dao vrlo važne poene na minut i 15 do kraja, ali je Pejdž promašio na pola minuta do kraja. Usledila  je blokada  Lendejla, pa  koš. Partizan je poveo s 77:76 na 10 sekundi do kraja. Ritas je imao poslednji napad i šutem na isteku utakmice, a Parahovski je pogodio s poludistance.

Šteta…

U prepunom Pioniru Partizan je morao da dobije  Ritas da bi ostao u trci za TOP 8, pa se videlo i da je postojao pritisak na domaćim igračima koji su počeli malo stegnuto. Đorđe Gagić je počeo agresivno ispod koša i do neke veoma bitne poene na startu meča.

Bendzijus je odlično počeo meč sa šutem spolja, a dobro  su mu odgovarali Zagorac i Renfro. Sve je prštalo na parketu u tim momentima, a za to su bile “zasužne” i slabe  odbrane dva tima na startu utakmice.

Partizan je sjajno igrao u reketu, preko Gagića, Zagorca i Sija je napadao ispod koša, dok su Litvanci, a kako drugačije do trojkama pravili velike  probleme crno-belima. Bendzijus je samo u prvoj četvrtini ubacio  15 poena. Ritas je u tom periodu gađao za tri poena 6/8.

Ne samo da je Ritas skoro “sve” pogađao, nego i defanzivni skok nije bio na svom mestu što je dodatno pravilo prilične probleme ekipi Andree Trinkijerija. Pored toga je Renfro imao promašajeu šutu za tri poena, pa je sve  to dovelo do činjenica da je Ritas otišao na odmor s prednošću od 44:40. Nije to bio toliko loš rezultat s obzirom na lošu odbranu i pre svega skok u prvih 20 minuta igre.

Parahovski je pravio  problem Partizanu svojim gabaritom, a Pejdž je na otvaranju treće deonice pogodio vrlo važnu trojku. Ipak, upali su crno-beli u kontraritam pa je s novom trojkom Bendzijusa Ritas stigao do prednosti od 52:44. Baš tada je Si dao trojku i malo probudio navijače.

Generalno je Partizan pokušavao da se  vrati u igru trojkama, međutim to mu nije  uspevalo, pa su se ređali promašaji  van linije 6,75.

Mirisalo je na završnicu utakmice protiv Monaka, samo što su se ovoga puta navijači nadali drugačijem  ishodu.

I Partizan je eliminisan. Srbija će biti bez predstavnika u četvrtfinalu Evrokupa.

Crno-beli su posle teške utakmice, u kojoj su gubili preko 95 odsto vremena, na kraju imali sve u svojim rukama i sve ispustili.

Partizan - Ritas 77:78 (28:30, 12:14, 17:20, 20:14)!

Dva tima su zajedno sa Monakom poravnati na tabeli, imaju skor 2-3, ali crno-beli imaju lošiji međusobni skor od oba rivala, pa mu ni pobeda nad Albom u Berlinu ništa neće značiti.

Dalje će otići bolji iz okršaja Ritasa i Monaka u Vilnusu, a preostalih sedam četvrtfinalista već je poznato.

Kako je odlučen meč pred 7.000 ljudi u dvorani "Aleksandar Nikolić", uključujući mnoštvo legendi Partizana i srpske košarke?

Džok Lendejl u poslednjih šest minuta je postigao osam od svojih 14 poena. Nakon što je pod košem blokirao Artsioma Parahovskog pri rezultatu 75:76 i potom 10 sekundi pre kraja pogodio za minimalno vođstvo, Australijanac je bio nadomak "MVP" titule za ovaj meč.

Gosti su u svom poslednjem napadu promašili prvi šut, ali su imali sreće da i posle toga bude aut za njih. Lopta je došla do Parahovskog, koji se košem sa poludistance iskupio i za primljenu "bananu" i za promašena dva slobodna bacanja nešto ranije - 77:78.

Vanja Marinković, koji je preuzeo odgovornost kada je Ritas u 27. minutu otišao na maksimalnih 49:60 i ponovo učinio utakmicu neizvesnom.

Probao je mladi bek da u stilu Dušana Kecmana donese trijumf duboko sa svoje polovine, ali lopta je udarila samo obruč... (uz dilemu da li bi koš uopšte bio priznat, jer su crno-beli imali samo 0,2 sekunde).

Partizan - Ritas 77:78 (28:30, 12:14, 17:20, 20:14)

Dvorana Aleksandar Nikolić
Gledalaca: oko 7 000
Sudije: Hristodulu, Haliko, Geler

PARTIZAN: N. Janković, Pejdž 6, Si 13, Marinković 11, Veličković, Pecarski, Zagorac 5, Renfro 11 (11 asistencija), S. Janković 7, Lendejl 14, Gagić 8, Nikolić 2. 

RITAS: Sirvidis 3, Kramer 10,Stipčević 12, Parahovski 22, Pilauskas, Sili 7, Normantas, Ehodas 3, Girdzijunas, Bendzijus 21, Blažević, Butkevičijus

REZULTATI 5. KOLA - GRUPA E

Partizan - Ritas 77:78

odigrano u utorak:

Monako - Alba 61:75

TABELA: Alba* 4-1, Partizan 2-3, Monako 2-3, Ritas 2-3.

PAROVI POSLEDNJEG KOLA: Alba - Partizan (5. februara), Ritas - Monako (6. februara).

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar