ИТА - Куп: Кјеза уништио Рому, Виола као Јунајтед, Бајерн...

Сјајна Фјорентина играће у полуфиналу Купа Италије, након убједљивог тријумфа против Роме 7:1 (3:1) на свом "Артемио Франкију".  МАГИЈА, МАГИЈА: Кјеза изуједао Вучицу, историјска брука Роме! Фјорентина до ногу потукла Римљане у четвртфиналу Купа Италије – 7:1! Голчина Коларова, али је Рома примила СЕДАМ?! "Вучица" је на "Франкију" поновила најмрачнији резултат у историји клуба.

Фудбал 30.01.2019 | 20:50
ИТА - Куп: Кјеза уништио Рому, Виола као Јунајтед, Бајерн...
Дебакл је блага реч.

Два пута у историји, 1932. од Јувентуса у гостима и 1947. од Торина код куће, Рома је губила резултатом 1:7. Деловало је да тако нешто не може да се догоди поносу престонице Италије, али…

Када је ове среде увече на "Артемио Франкију" у Фиренци означен почетак меча четвртфинала Купа Италије, ствари су од срамног понашања резервисте Едина Џека почеле да измичу контроли. Било је 3:1 када је Еузебио ди Франческо на полувремену увео Џека место Хавијера Пастореа, а 4:1 када се нападач из Босне и Херцеговине унео у лице судији Ђанлуки Мањанелу и натерао га вероватно сочном увредом да му покаже црвени картон…

Завршено је: Фјорентина – Рома 7:1 (3:1) у ноћи коју Романисти никада неће моћи да избришу ни из сећања, ни из своје историје.

* Рома је у Лиги шампиона такође два пута губила 7:1 - 2007. на "Олд трафорду" од Манчестер јунајтеда и 2014. на "Олимпику" од Бајерн Минхена *

Капитен репрезентације Србије, Александар Коларов, постигао је голчину после соло продора у 28. минуту и преполовио вођство Виоле стечено раним головима Федерика Кијезе на асистенције Кевина Мираласа, али то није ни успорило мотивисани састав тренера Стефана Пиолија.

Луис Муријел потврдио је врхунску форму и до полувремена повећао на 3:1, а када се учинило да ће се гости тргнути променама које је одлазећи Ди Франческо направио у свлачионици – догодило се супротно.

Марко Бенаси пробушио је Робина Олсена ударцем кроз ноге за 4:1, Џеко пожурио на туширање и оставио већ разбијен тим са играчем мање у пољу, а све што је Фјорентина потом требало да уради је да искористи "ливаду" пред шведским чуваром мреже и до ногу потуче ривала са југа.

Пиоли је "морао" да изведе Кијезу из игре после његовог трећег гола, а седмог у последње четири утакмице у првенству и Купу, међутим испоставило се да је Ђовани Симеоне само наставио где је његов колега стао – уласком у игру, син тренера Атлетико Мадрида за кратко време постигао је још два гола и изједначио два најтежа пораза у историји троструког шампиона Италије (последња титула 2001. године) и деветоструког освајача Купа (последњи трофеј 2008. године).

Никола Миленковић одиграо је одлично свих 90 и кусур минута на позицији десног бека.

Фјорентина је у потпуности надиграла Рому, декласирала је 7:1 (3:1), уз сјајну партију троструког стријелца Федерика Кјезе, па ће у полуфиналу Купа Италије играти против бољег из вечерашњег дуела Аталанте и Јувентуса (20.45).

"Виола" је доминирала свих 90 минута, одиграла један од најбољих мечева у посљедње вријеме и сасвим заслужено поразила грогираног ривала.

Сјајан меч одиграо је Никола Миленковић, који је заустављао све потенцијалне опасности по гол домаћина, док су његове колеге из напада "решетале" на другој страни.

Брзоноги Кјеза и Луис Муријел правили су велике проблеме исувише тромој и спорој одбрани Роме. Млади Италијан уписао је хет-трик, Муријел додао један, док су Марко Бенаси и двоструки стријелац Ђовани Симеоне комплетирали "седмицу" у мрежи Робина Олсена.

1961. - Рома је први пут послије 1961. године у италијанском купу примила шест голова. Занимљиво, и тада је ривал Римљанима била Фјорентина.

Једини погодак за Рому постигао је Александар Коларов, док је исфрустрирани Един Џеко, који је шансу добио на старту другог полувремена, искључен већ у 72. минуту, због жестоких приговора арбитру Ђанлуки Мангањелу, који није желио да досуди очигледан прекршај над Лоренцом Пелегринијем.

С друге стране, Рома је доживјела праву катастрофу, идентичну оним у Лиги шампиона, када су Римљане, такође резултатом 7:1, декласирали Манчестер јунајтед и Бајерн из Минхена.

Магија, одушевљење, сећање на славне дане  из ере Габријела Батистуте. Баш тако су се осећали навијачи Фјорентине док су гледали издање вољеног клуба у куп дуелу са Ромом – 7:1.

Историјска брука Роме потписана је играчким краснописом Федерика Кјезе. Син славног Енрика показао је да поседује истанчан голгетерски њух и срушио још једну баријеру ка коначној афримацији и светлима највећих европских клубова. Он се просто нашалио Маноласом и Фациом, штоперима Роме...

Јесте Кјеза искочио, али је Фјорентина одиграла једну од најбољих утакмица у новијој историји. Праву фудбалску магију пустили су играчи Фјорентине, и поновили достигнуће Манчестер Јунајтеда из 2007. године. И Ђаволи су Роми „стрпали“ седам комада.

Да се Рома неће добро провести било је јасно већ после 18. минута. На семафору је стајало 2:0. Оба гола постигао је Кјеза и оба пута је био прецизан после врхунских доавања Мираљаша.

Александар Коларов је вратио наду Римљанима, али Рома је вечерас била распуштена банда. Партија из Фиренце могла би да уздрма позиције Еузебија Ди Франческа. Посебно је била лоша одбрана Вучице. Ништа нису Римљани могли да похватају дефанзиви.

Фјорентина их је разваљивала дубинским пасовима, ломила их пок рилу... Кјеза је био само јагода на том љубичастом шлагу.

На крају је Кијеза постигао хет-трик, два гола постигао је Симеоне,уписивали су се Бенаси и Муриел.

Фјорентина: Лафонт – Миленковић, Пецеља, Уго (Лаурини), Бираги – Бенаси, Верету, Фернандез – Кијеза (Жерсон), Муријел, Миралас.

Рома: Олсен – Флоренци, Манолас, Фацио, Коларов – Кристанте, Нзонзи (Пелегрини) – Заниоло, Пасторе (Џеко), Ел Шарави (Де Роси) – Шик.

КУП ИТАЛИЈЕ - ЧЕТВРТФИНАЛЕ:

Фјорентина - Рома 7:1 (3:1)
/Кјеза 7, 18, 74, Муријел 33, Бенаси 66, Симеоне 79, 89 - Коларов 28/

Аталанта - Јувентус (20.45)

Одиграно у уторак:

Милан - Наполи 2:0 (2:0)
/Пјонтек 11, 27/

У четвртак:

Интер - Лацио (21.00)

Извор: мондо.ба/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар