ITA - Kup: Kjeza uništio Romu, Viola kao Junajted, Bajern...

Sjajna Fjorentina igraće u polufinalu Kupa Italije, nakon ubjedljivog trijumfa protiv Rome 7:1 (3:1) na svom "Artemio Frankiju".  MAGIJA, MAGIJA: Kjeza izujedao Vučicu, istorijska bruka Rome! Fjorentina do nogu potukla Rimljane u četvrtfinalu Kupa Italije – 7:1! Golčina Kolarova, ali je Roma primila SEDAM?! "Vučica" je na "Frankiju" ponovila najmračniji rezultat u istoriji kluba.

Fudbal 30.01.2019 | 20:50
ITA - Kup: Kjeza uništio Romu, Viola kao Junajted, Bajern...
Debakl je blaga reč.

Dva puta u istoriji, 1932. od Juventusa u gostima i 1947. od Torina kod kuće, Roma je gubila rezultatom 1:7. Delovalo je da tako nešto ne može da se dogodi ponosu prestonice Italije, ali…

Kada je ove srede uveče na "Artemio Frankiju" u Firenci označen početak meča četvrtfinala Kupa Italije, stvari su od sramnog ponašanja rezerviste Edina Džeka počele da izmiču kontroli. Bilo je 3:1 kada je Euzebio di Frančesko na poluvremenu uveo Džeka mesto Havijera Pastorea, a 4:1 kada se napadač iz Bosne i Hercegovine uneo u lice sudiji Đanluki Manjanelu i naterao ga verovatno sočnom uvredom da mu pokaže crveni karton…

Završeno je: Fjorentina – Roma 7:1 (3:1) u noći koju Romanisti nikada neće moći da izbrišu ni iz sećanja, ni iz svoje istorije.

* Roma je u Ligi šampiona takođe dva puta gubila 7:1 - 2007. na "Old trafordu" od Mančester junajteda i 2014. na "Olimpiku" od Bajern Minhena *

Kapiten reprezentacije Srbije, Aleksandar Kolarov, postigao je golčinu posle solo prodora u 28. minutu i prepolovio vođstvo Viole stečeno ranim golovima Federika Kijeze na asistencije Kevina Miralasa, ali to nije ni usporilo motivisani sastav trenera Stefana Piolija.

Luis Murijel potvrdio je vrhunsku formu i do poluvremena povećao na 3:1, a kada se učinilo da će se gosti trgnuti promenama koje je odlazeći Di Frančesko napravio u svlačionici – dogodilo se suprotno.

Marko Benasi probušio je Robina Olsena udarcem kroz noge za 4:1, Džeko požurio na tuširanje i ostavio već razbijen tim sa igračem manje u polju, a sve što je Fjorentina potom trebalo da uradi je da iskoristi "livadu" pred švedskim čuvarom mreže i do nogu potuče rivala sa juga.

Pioli je "morao" da izvede Kijezu iz igre posle njegovog trećeg gola, a sedmog u poslednje četiri utakmice u prvenstvu i Kupu, međutim ispostavilo se da je Đovani Simeone samo nastavio gde je njegov kolega stao – ulaskom u igru, sin trenera Atletiko Madrida za kratko vreme postigao je još dva gola i izjednačio dva najteža poraza u istoriji trostrukog šampiona Italije (poslednja titula 2001. godine) i devetostrukog osvajača Kupa (poslednji trofej 2008. godine).

Nikola Milenković odigrao je odlično svih 90 i kusur minuta na poziciji desnog beka.

Fjorentina je u potpunosti nadigrala Romu, deklasirala je 7:1 (3:1), uz sjajnu partiju trostrukog strijelca Federika Kjeze, pa će u polufinalu Kupa Italije igrati protiv boljeg iz večerašnjeg duela Atalante i Juventusa (20.45).

"Viola" je dominirala svih 90 minuta, odigrala jedan od najboljih mečeva u posljednje vrijeme i sasvim zasluženo porazila grogiranog rivala.

Sjajan meč odigrao je Nikola Milenković, koji je zaustavljao sve potencijalne opasnosti po gol domaćina, dok su njegove kolege iz napada "rešetale" na drugoj strani.

Brzonogi Kjeza i Luis Murijel pravili su velike probleme isuviše tromoj i sporoj odbrani Rome. Mladi Italijan upisao je het-trik, Murijel dodao jedan, dok su Marko Benasi i dvostruki strijelac Đovani Simeone kompletirali "sedmicu" u mreži Robina Olsena.

1961. - Roma je prvi put poslije 1961. godine u italijanskom kupu primila šest golova. Zanimljivo, i tada je rival Rimljanima bila Fjorentina.

Jedini pogodak za Romu postigao je Aleksandar Kolarov, dok je isfrustrirani Edin Džeko, koji je šansu dobio na startu drugog poluvremena, isključen već u 72. minutu, zbog žestokih prigovora arbitru Đanluki Manganjelu, koji nije želio da dosudi očigledan prekršaj nad Lorencom Pelegrinijem.

S druge strane, Roma je doživjela pravu katastrofu, identičnu onim u Ligi šampiona, kada su Rimljane, takođe rezultatom 7:1, deklasirali Mančester junajted i Bajern iz Minhena.

Magija, oduševljenje, sećanje na slavne dane  iz ere Gabrijela Batistute. Baš tako su se osećali navijači Fjorentine dok su gledali izdanje voljenog kluba u kup duelu sa Romom – 7:1.

Istorijska bruka Rome potpisana je igračkim krasnopisom Federika Kjeze. Sin slavnog Enrika pokazao je da poseduje istančan golgeterski njuh i srušio još jednu barijeru ka konačnoj afrimaciji i svetlima najvećih evropskih klubova. On se prosto našalio Manolasom i Faciom, štoperima Rome...

Jeste Kjeza iskočio, ali je Fjorentina odigrala jednu od najboljih utakmica u novijoj istoriji. Pravu fudbalsku magiju pustili su igrači Fjorentine, i ponovili dostignuće Mančester Junajteda iz 2007. godine. I Đavoli su Romi „strpali“ sedam komada.

Da se Roma neće dobro provesti bilo je jasno već posle 18. minuta. Na semaforu je stajalo 2:0. Oba gola postigao je Kjeza i oba puta je bio precizan posle vrhunskih doavanja Miraljaša.

Aleksandar Kolarov je vratio nadu Rimljanima, ali Roma je večeras bila raspuštena banda. Partija iz Firence mogla bi da uzdrma pozicije Euzebija Di Frančeska. Posebno je bila loša odbrana Vučice. Ništa nisu Rimljani mogli da pohvataju defanzivi.

Fjorentina ih je razvaljivala dubinskim pasovima, lomila ih pok rilu... Kjeza je bio samo jagoda na tom ljubičastom šlagu.

Na kraju je Kijeza postigao het-trik, dva gola postigao je Simeone,upisivali su se Benasi i Muriel.

Fjorentina: Lafont – Milenković, Pecelja, Ugo (Laurini), Biragi – Benasi, Veretu, Fernandez – Kijeza (Žerson), Murijel, Miralas.

Roma: Olsen – Florenci, Manolas, Facio, Kolarov – Kristante, Nzonzi (Pelegrini) – Zaniolo, Pastore (Džeko), El Šaravi (De Rosi) – Šik.

KUP ITALIJE - ČETVRTFINALE:

Fjorentina - Roma 7:1 (3:1)
/Kjeza 7, 18, 74, Murijel 33, Benasi 66, Simeone 79, 89 - Kolarov 28/

Atalanta - Juventus (20.45)

Odigrano u utorak:

Milan - Napoli 2:0 (2:0)
/Pjontek 11, 27/

U četvrtak:

Inter - Lacio (21.00)

Izvor: mondo.ba/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar