Зашто је пропала продаја „Љубије“?

На Бањалучкој берзи данас је одржана лицитација на којој је требало да дође до продаје 65 одсто државног капитала у РЖР „Љубија“, по почетној цијени од 69 милиона КМ. Продаја је, међутим, поново пропала.

Република Српска 30.01.2019 | 19:32
Зашто је пропала продаја „Љубије“?
Још један покушај продаје Рудника „Љубија“ је пропао. Како нам је потврђено из Бањалучке берзе, фирма „Арселор Митал“, која је била једини потенцијални купац, није се појавила на аукцији у берзанском систему. Из Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, која је задужена за процес продаје, кажу да се за куповину акција пријавила „Арселор Митал група“, преко своја два правна субјекта: „Арселор Митал Луксембург“ и „Арселор Митал холдинг“ из Швајцарске, али да су они потврду за учешће издали једној фирми.

„Након анализе и проведеног поступка, издата је потврда за учешће на аукцији правном лицу 'Арселор Митал Луксембург', које је једино задовољило квалификационе критеријуме за учешће на аукцији за пакет акција РЖР 'Љубија' АД Приједор“, саопштено је из ИРБ-а.

Из компаније „Арселор Митал“ стиже оштра реакција у којој ИРБ оптужују за пропалу лицитацију акција „Љубије“. Тврде да су разочарани ставом ИРБ-а да не прихвати „Арселор митал холдинг“ из Швајцарске као квалификованог купца, иако је доставио сву потребну документацију и доказе.

„Тиме је онемогућено учествовање на аукцији која је била заказана за данас. ИРБ није дала никакво образложење, нити разлоге за неприхватање наведене компаније као купца. У исто вријеме, ИРБ је 'Арселор Митал групи' издао потврду о испуњености услова, што је у супротности са захтјевом и намјером групације да куповину реализује номинована компанија“, наведено је у саопштењу „Арселор Митала“.

Економисти објашњавају да је ИРБ дала дозволу за учешће у куповини, а онемугућила холдинг који је власник цијелог система „Арселор Митал“, што је, како тврде, неуобичајен потез. Струка се пита да ли је на овај начин продаја стопирана, како би се дала могућност још неким фирмама да учествују у продаји, међу којима је „Израел инвестмент група“.

Посљедњи покушај продаје „Љубије“ у мају 2017. године, изазвао је жестоке трзавице између коалиционих партнера СНСД-а и ДНС-а. Тада је Влада Републике Српске акције “Љубије“ хтјела да прода „Израел инвестмент групи“, међутим, та намјера у Народној скупшитни није добила подршку довољног броја народних посланика. Након тога је РЖР „Љубија“ избачен са листе стратешких предузећа, чиме је омогућена приватизација без сагласности Народне скупштине Републике Српске.



БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мирослав

30.01.2019 18:46

Само је у питању нераспоређена добит, тражи се погодан човјек и вријеме , кад се то створи биће продано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

30.01.2019 18:47

Има ли било ста да се мозе без лоповлука,крадје,афере,преваре урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

30.01.2019 22:56

не мозе. Нити би народ пристао на другација правила.

Name

ПА

30.01.2019 18:47

Јасно је да владајуца мафија поново "лови у мутном". Осим тога власт која распродаје дрзавне ресурсе, јасно показује да није у стању да влада,али то је наса стара бољка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Поло

30.01.2019 19:26

Маркане, остави нам бар јос један мурал у Приједору за успомену на љубијске прегаоце, али оне Титине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

каква продаја, каква приватизација

31.01.2019 05:46

Гледам синоћ емисију Рачуница на РТРС о преварама преко интернета како се ништа не смије наручити јер од такве куповине нема ништа - превара. Мислим у себи исто важи и за приватизацију и откуп наших државних предузећа. Које год предузеће је отишло у стечај свако је затворено а сви радници остали без посла. Око наше привреде су сви наши политичари и народи сви до једног испали будалетине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

31.01.2019 07:11

Маму им ....... Свима.Све сто су наси оцеви дједе претци правили стројили стварали дјубрас све продаде а ниста нису направили.СВЕ СУ УПРОПАСТИЛИ УМЈЕСТО ДА ОХ СМЛАРИМО. ИСРАНИМ МОТКАМА МИ ИХ НИРАМО И. ГЛЕДАМО КАКО УЗИВАЈУ ДОК НАМ ДЈЕЦА ОДЛАЗЕ ПЕНЗИОНЕРИ РОВЕ ПО КОНТЕЈНЕРИМА.ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ