Zašto je propala prodaja „Ljubije“?

Na Banjalučkoj berzi danas je održana licitacija na kojoj je trebalo da dođe do prodaje 65 odsto državnog kapitala u RŽR „Ljubija“, po početnoj cijeni od 69 miliona KM. Prodaja je, međutim, ponovo propala.

Republika Srpska 30.01.2019 | 19:32
Zašto je propala prodaja „Ljubije“?
Još jedan pokušaj prodaje Rudnika „Ljubija“ je propao. Kako nam je potvrđeno iz Banjalučke berze, firma „Arselor Mital“, koja je bila jedini potencijalni kupac, nije se pojavila na aukciji u berzanskom sistemu. Iz Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, koja je zadužena za proces prodaje, kažu da se za kupovinu akcija prijavila „Arselor Mital grupa“, preko svoja dva pravna subjekta: „Arselor Mital Luksemburg“ i „Arselor Mital holding“ iz Švajcarske, ali da su oni potvrdu za učešće izdali jednoj firmi.

„Nakon analize i provedenog postupka, izdata je potvrda za učešće na aukciji pravnom licu 'Arselor Mital Luksemburg', koje je jedino zadovoljilo kvalifikacione kriterijume za učešće na aukciji za paket akcija RŽR 'Ljubija' AD Prijedor“, saopšteno je iz IRB-a.

Iz kompanije „Arselor Mital“ stiže oštra reakcija u kojoj IRB optužuju za propalu licitaciju akcija „Ljubije“. Tvrde da su razočarani stavom IRB-a da ne prihvati „Arselor mital holding“ iz Švajcarske kao kvalifikovanog kupca, iako je dostavio svu potrebnu dokumentaciju i dokaze.

„Time je onemogućeno učestvovanje na aukciji koja je bila zakazana za danas. IRB nije dala nikakvo obrazloženje, niti razloge za neprihvatanje navedene kompanije kao kupca. U isto vrijeme, IRB je 'Arselor Mital grupi' izdao potvrdu o ispunjenosti uslova, što je u suprotnosti sa zahtjevom i namjerom grupacije da kupovinu realizuje nominovana kompanija“, navedeno je u saopštenju „Arselor Mitala“.

Ekonomisti objašnjavaju da je IRB dala dozvolu za učešće u kupovini, a onemugućila holding koji je vlasnik cijelog sistema „Arselor Mital“, što je, kako tvrde, neuobičajen potez. Struka se pita da li je na ovaj način prodaja stopirana, kako bi se dala mogućnost još nekim firmama da učestvuju u prodaji, među kojima je „Izrael investment grupa“.

Posljednji pokušaj prodaje „Ljubije“ u maju 2017. godine, izazvao je žestoke trzavice između koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a. Tada je Vlada Republike Srpske akcije “Ljubije“ htjela da proda „Izrael investment grupi“, međutim, ta namjera u Narodnoj skupšitni nije dobila podršku dovoljnog broja narodnih poslanika. Nakon toga je RŽR „Ljubija“ izbačen sa liste strateških preduzeća, čime je omogućena privatizacija bez saglasnosti Narodne skupštine Republike Srpske.



BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Мирослав

30.01.2019 18:46

Само је у питању нераспоређена добит, тражи се погодан човјек и вријеме , кад се то створи биће продано.

ODGOVORITE
Name

analiticar

30.01.2019 18:47

Ima li bilo sta da se moze bez lopovluka,kradje,afere,prevare uraditi.

ODGOVORITE
Name

Milko

30.01.2019 22:56

ne moze. Niti bi narod pristao na drugacija pravila.

Name

PA

30.01.2019 18:47

Jasno je da vladajuca mafija ponovo "lovi u mutnom". Osim toga vlast koja rasprodaje drzavne resurse, jasno pokazuje da nije u stanju da vlada,ali to je nasa stara boljka.

ODGOVORITE
Name

Marko Polo

30.01.2019 19:26

Markane, ostavi nam bar jos jedan mural u Prijedoru za uspomenu na ljubijske pregaoce, ali one Titine!

ODGOVORITE
Name

kakva prodaja, kakva privatizacija

31.01.2019 05:46

Gledam sinoć emisiju Računica na RTRS o prevarama preko interneta kako se ništa ne smije naručiti jer od takve kupovine nema ništa - prevara. Mislim u sebi isto važi i za privatizaciju i otkup naših državnih preduzeća. Koje god preduzeće je otišlo u stečaj svako je zatvoreno a svi radnici ostali bez posla. Oko naše privrede su svi naši političari i narodi svi do jednog ispali budaletine.

ODGOVORITE
Name

Q

31.01.2019 07:11

Mamu im ....... Svima.Sve sto su nasi ocevi djede pretci pravili strojili stvarali djubras sve prodade a nista nisu napravili.SVE SU UPROPASTILI UMJESTO DA OH SMLARIMO. ISRANIM MOTKAMA MI IH NIRAMO I. GLEDAMO KAKO UZIVAJU DOK NAM DJECA ODLAZE PENZIONERI ROVE PO KONTEJNERIMA.FUJ.

ODGOVORITE