Алваро Мората и Атлетико - све варијанте...

Како би Дијего Симеоне могао да комбинује тим после доласка дојучерашњег нападача Челсија?

Фудбал 01.02.2019 | 23:27
Алваро Мората и Атлетико - све варијанте...
Повратак Алвара Морате у матични клуб после једанаест и по година дао је Дијегу Симеонеу нову опцију у срцу напада, али и могућност да у наставку сезоне промеша карте и пред фудбалску јавност изнесе можда и неке потпуно нове тактичке принципе.

С обзиром да је Дијего Коста тренутно повређен и да га чека бар још месец дана опоравка због операције стопала Алваро Мората је спреман да одмах ускочи у игру и покаже да је све оно у Челсију само последица лошег склапања коцкица. Односно, да се нашао на погрешном месту, у погрешно време.

Међутим, шта ће бити са екипом када се Дијего Коста опорави, а са њим иСтефан Савић, Филипе Луис, Коке, Витоло... Чоло Симеоне ће се баш наћи на слатким мукама како да састави стартних једанаест. Чоло ће имати могућност да изађе из своје стандардне поставке 4-4-2 и моћи да испроба нешто сасвим другачије. Од трозупца ГКМ (Гризман, Коста, Мората) у формацији 4-3-3, преко потпуне офанзиве - ако за то буде потребе - кроз систем 4-1-3-2, до варијанте са три штопера кроз поставку 3-4-1-2.

Наравно, Симеоне ће пре свега моћи да комбинује доста кроз свој омиљени систем 4-4-2. Једна у којој ће Гризманов партнер бити управо Мората, друга у којој ће се на своје природно место вратити Коста. Осим тога, Симеоне би с опоравком Стефана Савића и Филипеа Луиса добио по једну битну опцију у срцу одбране и на критичном левом боку, где се често принудно крпио. У везном реду, по потреби, може да искомбинује варијанте где би Коке, Витоло или Тома Лемар били на левом боку, зависно од тога колико буде желео да игра офанзивно, али и да централни део везног реда оплемени с Кокеом, Томасом, Саулом и Родригом.Саул је стицајем околности, услед бројних повреда и ове сезоне Чолов џокер. Играч за све варијанте – од левог бека, до обе бочне позиције у везном реду, до централне и нешто дефанзивније позиције у средини, што је и покривао у досадашњих 28 утакмица у свим такмичењима. Зато Саул, несумњиво, представља један од најважнијих шрафова мадридског Атлетика. 

После одласка Желсона Мартинса у Монако, те тешке повреде Витола (прелом потколенице), Саул ће вероватно бити задужен за десни бок, где ће минуте делити са Анхелом Кореом. Опет, зависно од тога какву ће Симеоне имати филозофију - нападачку или нешто умеренију. С повратком Витола, Атлетико ће добити још једног универзалца, пошто је некадашњи играч Севиље и Лас Палмаса подједнако употребљив на оба нападачка бока. Додуше, нешто је мање употребљаван, највише због опасне конкуренције у нападачкој трећини. 

Дијего Симеоне одавно важи за тренера који воли често да ротира стартну поставу, чак и када нема проблема са повредама. Воли играче који могу да одговоре изазовима на више позиција. Тактику гради на темељу тога шта од свог тима жели - да искористи суви индивидуални квалитет Гризмана, Саула, Лемара и Косте, или да користи тимске играче попут Кокеа, Томаса, Корее, Лукаса Ернандеза... Због тога са Моратом у тиму има неколико, врло разноврсних варијанти. Наравно, од њега ће се очекивати голови, оно што Коста ове сезоне не успева да донесе у потребној мери. 

Са формацијом 4-4-2 добија на стабилности у везном реду, могућност да контролише лопту и у сваком тренутку има два шпица у казненом простору. Да ли је трозубац ГКМ Атлетикова могућност у будућности? Теоретски, јесте. Али, није то Дијегов фах... С обзиром да Симеоне не игра тај нападачки, атрактивни фудбал, већ воли да има контролу и енергију на терену из које извлачи голове. Чак и варијанта 4-1-3-2 не делује као нешто чему ће прибећи Симеоне, али ако ситуација то буде захтевала, моћи ће да се окрене чак и овој варијанти. На крају, формацију 3-4-1-2, илити 3-5-2 може да користи уколико буде ишао на варијанту контранапада. Тим системом ове сезоне водио се само у групној фази Лиге шампиона против Клуб Брижа, када је Атлетико славио са 3:1. Филипе Луис можда није најподобнији у тој варијанти, али Лукас Ернандез на левом и Сантијаго Аријас на десној страни свакако јесу. 

На крају, Симеоне може да се окрене и могућности да игра без Морате и Косте у стартној постави, саГризманом као јединим истуреним играчем. Тада би поред стандардне четворке у одбрани Родриго био чистач испред, док би напред. на пример, били Кореа, Саул, Коке и Лемар. Гризман би остао у нападу.

Дакле, Атлетико има доста могућности, што пред сваког такмаца ставља много непознатих и дилема. 

4-3-3: Облак – Аријас, Хименез, Годин, Лукас – Саул, Родриго, Коке – Мората, Гризман, Коста.


4-1-3-2: Облак – Аријас, Хименез, Годин, Лукас – Родриго – Витоло, Гризман, Лемар – Мората, Коста.


4-4-2: Облак – Аријас, Хименез, Годин, Лукас – Саул, Родриго, Томас, Коке – Гризман, Мората.


3-4-1-2: Облак – Хименез, Годин, Лукас – Аријас, Саул, Родриго, Филипе – Гризман – Мората, Коста.



Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар