Alvaro Morata i Atletiko - sve varijante...

Kako bi Dijego Simeone mogao da kombinuje tim posle dolaska dojučerašnjeg napadača Čelsija?

Fudbal 01.02.2019 | 23:27
Alvaro Morata i Atletiko - sve varijante...
Povratak Alvara Morate u matični klub posle jedanaest i po godina dao je Dijegu Simeoneu novu opciju u srcu napada, ali i mogućnost da u nastavku sezone promeša karte i pred fudbalsku javnost iznese možda i neke potpuno nove taktičke principe.

S obzirom da je Dijego Kosta trenutno povređen i da ga čeka bar još mesec dana oporavka zbog operacije stopala Alvaro Morata je spreman da odmah uskoči u igru i pokaže da je sve ono u Čelsiju samo posledica lošeg sklapanja kockica. Odnosno, da se našao na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme.

Međutim, šta će biti sa ekipom kada se Dijego Kosta oporavi, a sa njim iStefan Savić, Filipe Luis, Koke, Vitolo... Čolo Simeone će se baš naći na slatkim mukama kako da sastavi startnih jedanaest. Čolo će imati mogućnost da izađe iz svoje standardne postavke 4-4-2 i moći da isproba nešto sasvim drugačije. Od trozupca GKM (Grizman, Kosta, Morata) u formaciji 4-3-3, preko potpune ofanzive - ako za to bude potrebe - kroz sistem 4-1-3-2, do varijante sa tri štopera kroz postavku 3-4-1-2.

Naravno, Simeone će pre svega moći da kombinuje dosta kroz svoj omiljeni sistem 4-4-2. Jedna u kojoj će Grizmanov partner biti upravo Morata, druga u kojoj će se na svoje prirodno mesto vratiti Kosta. Osim toga, Simeone bi s oporavkom Stefana Savića i Filipea Luisa dobio po jednu bitnu opciju u srcu odbrane i na kritičnom levom boku, gde se često prinudno krpio. U veznom redu, po potrebi, može da iskombinuje varijante gde bi Koke, Vitolo ili Toma Lemar bili na levom boku, zavisno od toga koliko bude želeo da igra ofanzivno, ali i da centralni deo veznog reda oplemeni s Kokeom, Tomasom, Saulom i Rodrigom.Saul je sticajem okolnosti, usled brojnih povreda i ove sezone Čolov džoker. Igrač za sve varijante – od levog beka, do obe bočne pozicije u veznom redu, do centralne i nešto defanzivnije pozicije u sredini, što je i pokrivao u dosadašnjih 28 utakmica u svim takmičenjima. Zato Saul, nesumnjivo, predstavlja jedan od najvažnijih šrafova madridskog Atletika. 

Posle odlaska Želsona Martinsa u Monako, te teške povrede Vitola (prelom potkolenice), Saul će verovatno biti zadužen za desni bok, gde će minute deliti sa Anhelom Koreom. Opet, zavisno od toga kakvu će Simeone imati filozofiju - napadačku ili nešto umereniju. S povratkom Vitola, Atletiko će dobiti još jednog univerzalca, pošto je nekadašnji igrač Sevilje i Las Palmasa podjednako upotrebljiv na oba napadačka boka. Doduše, nešto je manje upotrebljavan, najviše zbog opasne konkurencije u napadačkoj trećini. 

Dijego Simeone odavno važi za trenera koji voli često da rotira startnu postavu, čak i kada nema problema sa povredama. Voli igrače koji mogu da odgovore izazovima na više pozicija. Taktiku gradi na temelju toga šta od svog tima želi - da iskoristi suvi individualni kvalitet Grizmana, Saula, Lemara i Koste, ili da koristi timske igrače poput Kokea, Tomasa, Koree, Lukasa Ernandeza... Zbog toga sa Moratom u timu ima nekoliko, vrlo raznovrsnih varijanti. Naravno, od njega će se očekivati golovi, ono što Kosta ove sezone ne uspeva da donese u potrebnoj meri. 

Sa formacijom 4-4-2 dobija na stabilnosti u veznom redu, mogućnost da kontroliše loptu i u svakom trenutku ima dva špica u kaznenom prostoru. Da li je trozubac GKM Atletikova mogućnost u budućnosti? Teoretski, jeste. Ali, nije to Dijegov fah... S obzirom da Simeone ne igra taj napadački, atraktivni fudbal, već voli da ima kontrolu i energiju na terenu iz koje izvlači golove. Čak i varijanta 4-1-3-2 ne deluje kao nešto čemu će pribeći Simeone, ali ako situacija to bude zahtevala, moći će da se okrene čak i ovoj varijanti. Na kraju, formaciju 3-4-1-2, iliti 3-5-2 može da koristi ukoliko bude išao na varijantu kontranapada. Tim sistemom ove sezone vodio se samo u grupnoj fazi Lige šampiona protiv Klub Briža, kada je Atletiko slavio sa 3:1. Filipe Luis možda nije najpodobniji u toj varijanti, ali Lukas Ernandez na levom i Santijago Arijas na desnoj strani svakako jesu. 

Na kraju, Simeone može da se okrene i mogućnosti da igra bez Morate i Koste u startnoj postavi, saGrizmanom kao jedinim isturenim igračem. Tada bi pored standardne četvorke u odbrani Rodrigo bio čistač ispred, dok bi napred. na primer, bili Korea, Saul, Koke i Lemar. Grizman bi ostao u napadu.

Dakle, Atletiko ima dosta mogućnosti, što pred svakog takmaca stavlja mnogo nepoznatih i dilema. 

4-3-3: Oblak – Arijas, Himenez, Godin, Lukas – Saul, Rodrigo, Koke – Morata, Grizman, Kosta.


4-1-3-2: Oblak – Arijas, Himenez, Godin, Lukas – Rodrigo – Vitolo, Grizman, Lemar – Morata, Kosta.


4-4-2: Oblak – Arijas, Himenez, Godin, Lukas – Saul, Rodrigo, Tomas, Koke – Grizman, Morata.


3-4-1-2: Oblak – Himenez, Godin, Lukas – Arijas, Saul, Rodrigo, Filipe – Grizman – Morata, Kosta.



Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar