Европа прати шта се дешава у БиХ

Комесар Хан је у том смислу истакао и легитимну забринутост грађана, укључујући и оне који су изашли на улице Бања Луке. Он је нагласио да ЕУ, као и међународна заједница, очекују да се ови случајеви уредно прате у складу са међународним стандардима.

Босна и Херцеговина 30.01.2019 | 14:50
Европа прати шта се дешава у БиХ
Комесар за европску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер састали су се данас са члановима Предсједништва Босне и Херцеговине, предсједавајућим Милорадом Додиком, и члановима Предсједништва Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем.

Комесар је поздравио заједнички договор чланова Предсједништва да унаприједе ЕУ перспективу Босне и Херцеговине као стратешки циљ земље, у складу са тежњама грађана Босне и Херцеговине. У том погледу, позвао их је да искористе овај конзенсус као политичку основу за убрзање провођења потребних мјера и реформи.  

Хан је нагласио да земљи у овом тренутку требају конкретне и опипљиве реформе. Реторика подјела или било какве иницијативе које ометају пут земље ка ЕУ морају се избјегавати. У овом контексту, кључно је формирање свих нивоа власти  на основу  избора у октобру 2018. године.

Састанак је такође представљао и прилику да се разговара о мишљењу Европске комисије  које се тиче Босне и Херцеговине. Комесар је позвао Предсједништво БиХ да се што прије доставе усклађени и интерно усаглашени одговори на 656 додатних питања. 

Међутим, просљеђивање ових одговора ЕУ неће значити и аутоматско додјељивање статуса кандидата Босни и Херцеговини. Мишљење Комисије ће служити као свеобухватна мапа пута за опсежне реформе које треба хитно усвојити и проводити, посебно у областима владавине права и основних права гдје постоје јасни недостаци на свим нивоима. Комесар Хан је у том смислу истакао и легитимну забринутост грађана, укључујући и оне који су изашли на улице Бања Луке. Он је нагласио да ЕУ, као и међународна заједница, очекују да се ови случајеви уредно прате у складу са међународним стандардима. 

Комесар остаје чврсто опредијељен да настави помагати Босни и Херцеговини на њеном путу ка ЕУ у корист свих својих грађана, саопштено је из Европске комисије.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Од срца

30.01.2019 14:04

Гледам слику, а на њој нигдје заставе. Повезам мало, а знацка на предсједниковом реверу се указа. Добро је, помислим, застава је вјероватно остала сакривена негдје иза сједиста у авиону, да је ова друга двојица цланова не мазну! Салу на страну, несто се к'о фол десава, а могло је и раније, по мени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ретард

30.01.2019 14:54

Морас бити ретардиран да тако несто казес, дрзавна заједница има неку заставу и док јос постоји она је представља а ако хоцес видјети српску тробојку видјецес је цим предјес границу Републике Српске а ту вјестацку нецес и то је највазније.

Name

РеРетард

30.01.2019 15:35

Бас као сто се назва Ретард то ти и прилици! БИХ није никаква дрзавна заједница, види Дејтон гдје је БиХ независна,суверена дрзава која се састоји од 2 ентитета!

Name

Миха

30.01.2019 16:00

Овај први са лијеве стране је гарант неки дрвосјеца ,или је побјегао из екипе.

Name

Од срца

30.01.2019 16:22

Браво "Ретарде", нека си ми спустио, мада не разумијем о цему си писао. Ја сам се у рату застава нагледао и вјеруј ми све су то безвриједне крпе у односу на изгубљене зивоте мојих врсњака. Споменуо сам заставе јер су ова тројица потросила прва два мјесеца својих мандата расправљајуци о заставама. Ја на свом послу не изгубим ни минуте, инаце обија се од плате, а ови су уредно били плацени за та два мјесеца. Мој коментар се односио искљуциво на мали помак у преговорима са ЕУ, који су ова тројица направили до сада. Хвала.

Name

Јос

30.01.2019 14:05

Увјек спокојан и опустен остаје гос. Комсиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

006

30.01.2019 14:10

Ови у Бриселу су имали 25 година да су хтјели несто направити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХМ

30.01.2019 14:36

Исто колико и ми ,само 25 годиница .

Name

Бајабаја

30.01.2019 15:39

Јао Баје ко у рингу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

30.01.2019 21:37

Отисли да се поклоне и добију упутства како да наставе манипулацију над својим гласацима то јест народом. У Бриселу се састају диктатор. Фуј ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

31.01.2019 13:04

Сви они комплет раде за исти центар моћи!

ОДГОВОРИТЕ