Evropa prati šta se dešava u BiH

Komesar Han je u tom smislu istakao i legitimnu zabrinutost građana, uključujući i one koji su izašli na ulice Banja Luke. On je naglasio da EU, kao i međunarodna zajednica, očekuju da se ovi slučajevi uredno prate u skladu sa međunarodnim standardima.

Bosna i Hercegovina 30.01.2019 | 14:50
Evropa prati šta se dešava u BiH
Komesar za evropsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker sastali su se danas sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućim Miloradom Dodikom, i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Komesar je pozdravio zajednički dogovor članova Predsjedništva da unaprijede EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao strateški cilj zemlje, u skladu sa težnjama građana Bosne i Hercegovine. U tom pogledu, pozvao ih je da iskoriste ovaj konzensus kao političku osnovu za ubrzanje provođenja potrebnih mjera i reformi.  

Han je naglasio da zemlji u ovom trenutku trebaju konkretne i opipljive reforme. Retorika podjela ili bilo kakve inicijative koje ometaju put zemlje ka EU moraju se izbjegavati. U ovom kontekstu, ključno je formiranje svih nivoa vlasti  na osnovu  izbora u oktobru 2018. godine.

Sastanak je takođe predstavljao i priliku da se razgovara o mišljenju Evropske komisije  koje se tiče Bosne i Hercegovine. Komesar je pozvao Predsjedništvo BiH da se što prije dostave usklađeni i interno usaglašeni odgovori na 656 dodatnih pitanja. 

Međutim, prosljeđivanje ovih odgovora EU neće značiti i automatsko dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini. Mišljenje Komisije će služiti kao sveobuhvatna mapa puta za opsežne reforme koje treba hitno usvojiti i provoditi, posebno u oblastima vladavine prava i osnovnih prava gdje postoje jasni nedostaci na svim nivoima. Komesar Han je u tom smislu istakao i legitimnu zabrinutost građana, uključujući i one koji su izašli na ulice Banja Luke. On je naglasio da EU, kao i međunarodna zajednica, očekuju da se ovi slučajevi uredno prate u skladu sa međunarodnim standardima. 

Komesar ostaje čvrsto opredijeljen da nastavi pomagati Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU u korist svih svojih građana, saopšteno je iz Evropske komisije.

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Od srca

30.01.2019 14:04

Gledam sliku, a na njoj nigdje zastave. Povezam malo, a znacka na predsjednikovom reveru se ukaza. Dobro je, pomislim, zastava je vjerovatno ostala sakrivena negdje iza sjedista u avionu, da je ova druga dvojica clanova ne maznu! Salu na stranu, nesto se k'o fol desava, a moglo je i ranije, po meni.

ODGOVORITE
Name

Retard

30.01.2019 14:54

Moras biti retardiran da tako nesto kazes, drzavna zajednica ima neku zastavu i dok jos postoji ona je predstavlja a ako hoces vidjeti srpsku trobojku vidjeces je cim predjes granicu Republike Srpske a tu vjestacku neces i to je najvaznije.

Name

ReRetard

30.01.2019 15:35

Bas kao sto se nazva Retard to ti i prilici! BIH nije nikakva drzavna zajednica, vidi Dejton gdje je BiH nezavisna,suverena drzava koja se sastoji od 2 entiteta!

Name

Miha

30.01.2019 16:00

Ovaj prvi sa lijeve strane je garant neki drvosjeca ,ili je pobjegao iz ekipe.

Name

Od srca

30.01.2019 16:22

Bravo "Retarde", neka si mi spustio, mada ne razumijem o cemu si pisao. Ja sam se u ratu zastava nagledao i vjeruj mi sve su to bezvrijedne krpe u odnosu na izgubljene zivote mojih vrsnjaka. Spomenuo sam zastave jer su ova trojica potrosila prva dva mjeseca svojih mandata raspravljajuci o zastavama. Ja na svom poslu ne izgubim ni minute, inace obija se od plate, a ovi su uredno bili placeni za ta dva mjeseca. Moj komentar se odnosio iskljucivo na mali pomak u pregovorima sa EU, koji su ova trojica napravili do sada. Hvala.

Name

Jos

30.01.2019 14:05

Uvjek spokojan i opusten ostaje gos. Komsic.

ODGOVORITE
Name

006

30.01.2019 14:10

Ovi u Briselu su imali 25 godina da su htjeli nesto napraviti.

ODGOVORITE
Name

HM

30.01.2019 14:36

Isto koliko i mi ,samo 25 godinica .

Name

Bajabaja

30.01.2019 15:39

Jao Baje ko u ringu!

ODGOVORITE
Name

Mm

30.01.2019 21:37

Otisli da se poklone i dobiju uputstva kako da nastave manipulaciju nad svojim glasacima to jest narodom. U Briselu se sastaju diktator. Fuj EU.

ODGOVORITE
Name

Ана

31.01.2019 13:04

Сви они комплет раде за исти центар моћи!

ODGOVORITE