Посланици данас о платама у култури

Народна скупштина Републике Српске данас је нешто послије 10 часова наставила сједницу разматрањем Приједлога закона о платама запослених у области културе Републике Српске, и то по хитном поступку.

Република Српска 30.01.2019 | 08:33
Посланици данас о платама у култури
Биће разматрани и нацрти закона о социјалном становању Републике Српске, о заштити од нејонизујућих зрачења, као и Нацрт закона о граду Градишка и Нацрт закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Народна скупштина синоћ је размотрила Приједлог закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, по хитном поступку.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић је, у завршној ријечи у Народној скупштини о овом приједлогу закона, изразио наду да ће бити простора да у сљедећим годинама буду повећани платни коефицијенти и запосленима у области високог образовања који нису били обухваћени овим актом.

Потпредсједник Владе Антон Касиповић рекао је раније, током посланичке расправе, да је доношење закона о повећању плата у просвјети чекало 21.000 запослених у образовању и култури.

"Захвалио бих просвјетним радницима што за то вријеме никад нису довели у питање свој рад јер су им плате биле ниже него неке друге. Драго ми је што су Влада Радована Вишковића и ресорно министарство створили услове да на овај начин почну своје мандате", рекао је Касиповић.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

30.01.2019 08:29

То је нашин да се ставе под контролу, јер зна се да незадовољства и бубтови у вјек крећу од академске заједнице. Незнам како ће умирити једног дана младе, јер они немају радна мјеста, па им неће бити могуће повећати плате. Прнзионери ће један по један умријети. Оно привреде што је остало препуштено је власницима и незајажљивим менаџерима у јавним предузећима. Резултат такве политике биће република Српска без народа, а са огромним задужењем. Прво је требало расправљати о квалитету образовања, па онда о платама. Садашњи квакитет образовања није заслужио ни постојеће плате. Ова власт зна сам неком узети, а неком дати. Ускоро ће се све то звати прелијевање из празног у шупље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дује

30.01.2019 09:26

Зна ли ико размисља ли ико о платама осталих радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако изгледа тренутно култура у Српској

30.01.2019 10:19

хттпс://yоуту.бе/ФиГ0фк0ЕФк4

ОДГОВОРИТЕ
Name

Викторија

30.01.2019 13:52

Најниза плата у РС би требала бити 1500 км ако посматрамо потросацку корпу. Сви радници који зиве од свог постеног рада зиве на рубу егзистенције. о пензионерима да не дискутујемо. Пензије нису ни на нивоу социјалне помоци у нормалним земљама. Питање је како и на који нацин се расипају будзетска средства? Да нам отворе границе овдје нико радно способан не би остао. Сит гладном не вјерује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

30.01.2019 15:11

Гдје је плата за неке институције културе? Јел то донијет закон за недобијање плата? ШТА радите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

проф

30.01.2019 17:06

У сколама влада мук на најаву повецања плата. Гдје је еуфорија, радост? Нема. Зашто? Зато што је ова власт, кад је досла, укинула топли оброк, регрес и све то упаковала у коефицијент. Неко ће рећи сто да не. А засто се тако несто није са свима урадило, и са државним службеницима? Није зато што ускрацује могућност за разне новцане надокнаде. Засто они и даље имају топли оброк, регрес, новац за зимницу, огрев? Шпирић истиче да то не постоји у ЕУ, тацно. Али је цудно да се то примјењује у сколама , а не у осталим институцијама. Молила бих Драшка или Вукана да објаве колико заради један службеник са ССС, који ради у влади, општини и сл. а колико један професор или др опште праксе. Али да се прикажу сва давања до користења телефона у канцеларијама па да се утврди стварна разлика. Чистачица са свим примањима у министарствима има вецу плату од професора. Засто ви имате ресторане у којима можете да једете за врло мале паре, тако да вам и остане новца од тог топлог оброка, а ми немамо уопште топли оброк. Што се тиче радника у реалном сектору, наравно да тамо прије свега треба подици плату, нико не смије примати испод 700 марака. Ми, радеци са дјецом, знамо одлицно како живе наша дјеца и њихови родитељи и нипошто не желимо да се на нас гледа другацијим оцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзавни слузбеник

30.01.2019 21:26

Ако несто не знате немојте да коментарисете. Дрзавни слузбеници у РС имају плату и то је то. У њој је и регрес и огрев и зимнице..... Ниста осим плате. За 12 година стаза нисам цуо за регрес!

Name

ре Државни службеник

30.01.2019 22:13

Баш вам хвала на јављању. Само нам још реците, молим вас, колика вам је плата за оне са факултетом , а колика за оне са средњом школом. И, имате ли ресторан? Ако може усликајте цјеновник. Може ли се ту нешто купити и кући понијети? Смијете ли телефонирати са службених телефона? Добијате ли допуне за телефон. Је ли вам и ово све непознато?

Name

Сваста

01.02.2019 06:43

Који ресторан? Какве допуне? Руководиоци да али не и обицни слузбеници. Али и директори у области културе и просвјете не оскудјевају. Не мјесајмо бабе и забе

Name

апсолутна 5

30.01.2019 17:10

Како су алергични на Вукановица и Драшка. То говори да су у праву. Ова госпођа данас је превише изиритирана, каже не смије се причати о локалним проблемима. Значи, иди у локалну власт и ради шта хоћес, нико те неће споменут ни на НС. Браво двојац!!!! Знајте да вас сви, али бас сви слушају. Да се оваплоћење правде у људском лику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУКА

30.01.2019 21:35

КАДА ЋЕ СЕ ПРОВЈЕРИТИ КОЛИКО РАДНИКА У ИНСТИТУЦИЈАМА СЕ ВОДИ ДА РАДИ ПРИМАЈУ ПЛАТУ,А НИКАКО СЕ НЕ ПОЈАВЉУЈУ НА РАДНОМ МЈЕСТУ.

ОДГОВОРИТЕ