Poslanici danas o platama u kulturi

Narodna skupština Republike Srpske danas je nešto poslije 10 časova nastavila sjednicu razmatranjem Prijedloga zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, i to po hitnom postupku.

Republika Srpska 30.01.2019 | 08:33
Poslanici danas o platama u kulturi
Biće razmatrani i nacrti zakona o socijalnom stanovanju Republike Srpske, o zaštiti od nejonizujućih zračenja, kao i Nacrt zakona o gradu Gradiška i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Narodna skupština sinoć je razmotrila Prijedlog zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, po hitnom postupku.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je, u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom prijedlogu zakona, izrazio nadu da će biti prostora da u sljedećim godinama budu povećani platni koeficijenti i zaposlenima u oblasti visokog obrazovanja koji nisu bili obuhvaćeni ovim aktom.

Potpredsjednik Vlade Anton Кasipović rekao je ranije, tokom poslaničke rasprave, da je donošenje zakona o povećanju plata u prosvjeti čekalo 21.000 zaposlenih u obrazovanju i kulturi.

"Zahvalio bih prosvjetnim radnicima što za to vrijeme nikad nisu doveli u pitanje svoj rad jer su im plate bile niže nego neke druge. Drago mi je što su Vlada Radovana Viškovića i resorno ministarstvo stvorili uslove da na ovaj način počnu svoje mandate", rekao je Кasipović.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

ZNANJE

30.01.2019 08:29

To je našin da se stave pod kontrolu, jer zna se da nezadovoljstva i bubtovi u vjek kreću od akademske zajednice. Neznam kako će umiriti jednog dana mlade, jer oni nemaju radna mjesta, pa im neće biti moguće povećati plate. Prnzioneri će jedan po jedan umrijeti. Ono privrede što je ostalo prepušteno je vlasnicima i nezajažljivim menadžerima u javnim preduzećima. Rezultat takve politike biće republika Srpska bez naroda, a sa ogromnim zaduženjem. Prvo je trebalo raspravljati o kvalitetu obrazovanja, pa onda o platama. Sadašnji kvakitet obrazovanja nije zaslužio ni postojeće plate. Ova vlast zna sam nekom uzeti, a nekom dati. Uskoro će se sve to zvati prelijevanje iz praznog u šuplje.

ODGOVORITE
Name

Duje

30.01.2019 09:26

Zna li iko razmislja li iko o platama ostalih radnika

ODGOVORITE
Name

Ovako izgleda trenutno kultura u Srpskoj

30.01.2019 10:19

https://youtu.be/FiG0fk0EFk4

ODGOVORITE
Name

Viktorija

30.01.2019 13:52

Najniza plata u RS bi trebala biti 1500 km ako posmatramo potrosacku korpu. Svi radnici koji zive od svog postenog rada zive na rubu egzistencije. o penzionerima da ne diskutujemo. Penzije nisu ni na nivou socijalne pomoci u normalnim zemljama. Pitanje je kako i na koji nacin se rasipaju budzetska sredstva? Da nam otvore granice ovdje niko radno sposoban ne bi ostao. Sit gladnom ne vjeruje!

ODGOVORITE
Name

?

30.01.2019 15:11

Gdje je plata za neke institucije kulture? Jel to donijet zakon za nedobijanje plata? ŠTA radite?

ODGOVORITE
Name

prof

30.01.2019 17:06

U skolama vlada muk na najavu povecanja plata. Gdje je euforija, radost? Nema. Zašto? Zato što je ova vlast, kad je dosla, ukinula topli obrok, regres i sve to upakovala u koeficijent. Neko će reći sto da ne. A zasto se tako nesto nije sa svima uradilo, i sa državnim službenicima? Nije zato što uskracuje mogućnost za razne novcane nadoknade. Zasto oni i dalje imaju topli obrok, regres, novac za zimnicu, ogrev? Špirić ističe da to ne postoji u EU, tacno. Ali je cudno da se to primjenjuje u skolama , a ne u ostalim institucijama. Molila bih Draška ili Vukana da objave koliko zaradi jedan službenik sa SSS, koji radi u vladi, opštini i sl. a koliko jedan profesor ili dr opšte prakse. Ali da se prikažu sva davanja do koristenja telefona u kancelarijama pa da se utvrdi stvarna razlika. Čistačica sa svim primanjima u ministarstvima ima vecu platu od profesora. Zasto vi imate restorane u kojima možete da jedete za vrlo male pare, tako da vam i ostane novca od tog toplog obroka, a mi nemamo uopšte topli obrok. Što se tiče radnika u realnom sektoru, naravno da tamo prije svega treba podici platu, niko ne smije primati ispod 700 maraka. Mi, radeci sa djecom, znamo odlicno kako žive naša djeca i njihovi roditelji i nipošto ne želimo da se na nas gleda drugacijim ocima.

ODGOVORITE
Name

Drzavni sluzbenik

30.01.2019 21:26

Ako nesto ne znate nemojte da komentarisete. Drzavni sluzbenici u RS imaju platu i to je to. U njoj je i regres i ogrev i zimnice..... Nista osim plate. Za 12 godina staza nisam cuo za regres!

Name

re Državni službenik

30.01.2019 22:13

Baš vam hvala na javljanju. Samo nam još recite, molim vas, kolika vam je plata za one sa fakultetom , a kolika za one sa srednjom školom. I, imate li restoran? Ako može uslikajte cjenovnik. Može li se tu nešto kupiti i kući ponijeti? Smijete li telefonirati sa službenih telefona? Dobijate li dopune za telefon. Je li vam i ovo sve nepoznato?

Name

Svasta

01.02.2019 06:43

Koji restoran? Kakve dopune? Rukovodioci da ali ne i obicni sluzbenici. Ali i direktori u oblasti kulture i prosvjete ne oskudjevaju. Ne mjesajmo babe i zabe

Name

apsolutna 5

30.01.2019 17:10

Kako su alergični na Vukanovica i Draška. To govori da su u pravu. Ova gospođa danas je previše iziritirana, kaže ne smije se pričati o lokalnim problemima. Znači, idi u lokalnu vlast i radi šta hoćes, niko te neće spomenut ni na NS. Bravo dvojac!!!! Znajte da vas svi, ali bas svi slušaju. Da se ovaploćenje pravde u ljudskom liku.

ODGOVORITE
Name

LUKA

30.01.2019 21:35

KADA ĆE SE PROVJERITI KOLIKO RADNIKA U INSTITUCIJAMA SE VODI DA RADI PRIMAJU PLATU,A NIKAKO SE NE POJAVLJUJU NA RADNOM MJESTU.

ODGOVORITE