У БиХ на сцени 'хибридни режим'

Према индексу перцепције корупције „Транспаренси Интернешнела“, БиХ се налази на 89. мјесту од 180 земаља свијета. На скали од један до сто, БиХ је добила оцјену 38, што је сврстава у групу земаља са тзв. „хибридним режимом“.

Босна и Херцеговина 29.01.2019 | 22:32
У БиХ на сцени 'хибридни режим'
БиХ са индексом 38 дијели 89. позицију са Индонезијом, Шри Ланком и Свазилендом.

Налази се у друштву земља са тзв. „хибридним режимом“, које показују елементе аутократског система, а у којима се редовно догађају изборне неправилности, политички притисци, висок степен корупције, притисци на медије и готово непостојећа владавина права. Према тим параметрима, БиХ је земља заробљена у приватним интересима највиших носилаца власти.

Према истраживањима „Транспаренси интернешнела“, у БиХ је све веће незадовољство грађана, али држава на протесте одговара репресијом јер им, тврде у „Транспаренсију“, одговара систем у којем нема процесуирања корупције и у којем је немогуће утврдити одговорност носилаца власти за корупцију.

То значи да је основни проблем у правосуђу, које није у стању да се бори против корупције ни у сопственим редовима. За ослобађање земље од корупције, сматрају у „Транспаренсију“, кључна је илустрација правосуђа, односно, провјера свих носилаца правосудних функција.

Утјешно је једино то да је цијели регион западног Балкана оцијењен као други најгори регион у свијету по питању корупције. Лошије рангирани од БиХ су самопроглашено Косово, Македонија и Албанија. Нешто боље оцјене имају Србија, Црна Гора и Хрватска, али су и оне далеко од категорије земаља развијених демократија.

Забрињава и то што БиХ, али и остале земље региона, из године у годину биљеже све слабије резултате у борби против корупције.

(БН телевизија)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

@Роки

30.01.2019 06:08

Све речено народ зна. А како да се спасимо? Одласком за увјек са ових простора? Ако ништа друго бар предизборну кампању и изборе учините легалним .ДАЈТЕ НАМ ПОШТЕН ИЗБОРНИ ЗАКОН. Ѕа најоштријим санкцијама ко га прекрши. Па и забрана бављења политиком на одређени број година а за велике преваре доживотно. Са овим стањем ја сам доживотно одустао да излазим на изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.01.2019 06:54

Тачно тако. Свака част за коментар.

Name

разумио

30.01.2019 06:19

Корупција је основни концепт друства који омогуцава да олигархија влада и истовремено се све висе богати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

30.01.2019 06:37

Ниста нек сједне сваки фанатик и љубитељ диктатора и лопова пљацкаса националиста у ауто па нек подзе од дзевдзелије до јесеница и нека упре прстом које и која је република боља од које све пропале зува биједа нико неподрзава цовјека радника пољопривредника а како да подрзава кадсу сви цитаву индустрију бивсе лијепе југе ставили на бубањ и сад производе мрзњу измедзу народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тотал Дамаге

30.01.2019 06:58

Подјелите народу дипломе, али да их све Мрцко потписе. Али ни то висе не би повецало запосленост. Тотал дамаге тек слиједи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упм

30.01.2019 07:14

О проблему о коме читамо свакодневно и длушамо знамо све и осјећамо на властитој кожи.Све што радимо по том питању је писање по порталу.Бисерку,бурле и лукача баш брига за то.Они све раде само за себе и своје.До када више.Пејона унука да нас извуче из проблема,то никад сигурно.

ОДГОВОРИТЕ