U BiH na sceni 'hibridni režim'

Prema indeksu percepcije korupcije „Transparensi Internešnela“, BiH se nalazi na 89. mjestu od 180 zemalja svijeta. Na skali od jedan do sto, BiH je dobila ocjenu 38, što je svrstava u grupu zemalja sa tzv. „hibridnim režimom“.

Bosna i Hercegovina 29.01.2019 | 22:32
U BiH na sceni 'hibridni režim'
BiH sa indeksom 38 dijeli 89. poziciju sa Indonezijom, Šri Lankom i Svazilendom.

Nalazi se u društvu zemlja sa tzv. „hibridnim režimom“, koje pokazuju elemente autokratskog sistema, a u kojima se redovno događaju izborne nepravilnosti, politički pritisci, visok stepen korupcije, pritisci na medije i gotovo nepostojeća vladavina prava. Prema tim parametrima, BiH je zemlja zarobljena u privatnim interesima najviših nosilaca vlasti.

Prema istraživanjima „Transparensi internešnela“, u BiH je sve veće nezadovoljstvo građana, ali država na proteste odgovara represijom jer im, tvrde u „Transparensiju“, odgovara sistem u kojem nema procesuiranja korupcije i u kojem je nemoguće utvrditi odgovornost nosilaca vlasti za korupciju.

To znači da je osnovni problem u pravosuđu, koje nije u stanju da se bori protiv korupcije ni u sopstvenim redovima. Za oslobađanje zemlje od korupcije, smatraju u „Transparensiju“, ključna je ilustracija pravosuđa, odnosno, provjera svih nosilaca pravosudnih funkcija.

Utješno je jedino to da je cijeli region zapadnog Balkana ocijenjen kao drugi najgori region u svijetu po pitanju korupcije. Lošije rangirani od BiH su samoproglašeno Kosovo, Makedonija i Albanija. Nešto bolje ocjene imaju Srbija, Crna Gora i Hrvatska, ali su i one daleko od kategorije zemalja razvijenih demokratija.

Zabrinjava i to što BiH, ali i ostale zemlje regiona, iz godine u godinu bilježe sve slabije rezultate u borbi protiv korupcije.

(BN televizija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

@Роки

30.01.2019 06:08

Све речено народ зна. А како да се спасимо? Одласком за увјек са ових простора? Ако ништа друго бар предизборну кампању и изборе учините легалним .ДАЈТЕ НАМ ПОШТЕН ИЗБОРНИ ЗАКОН. Ѕа најоштријим санкцијама ко га прекрши. Па и забрана бављења политиком на одређени број година а за велике преваре доживотно. Са овим стањем ја сам доживотно одустао да излазим на изборе.

ODGOVORITE
Name

Re

30.01.2019 06:54

Tačno tako. Svaka čast za komentar.

Name

razumio

30.01.2019 06:19

Korupcija je osnovni koncept drustva koji omogucava da oligarhija vlada i istovremeno se sve vise bogati!

ODGOVORITE
Name

Austrija

30.01.2019 06:37

Nista nek sjedne svaki fanatik i ljubitelj diktatora i lopova pljackasa nacionalista u auto pa nek podze od dzevdzelije do jesenica i neka upre prstom koje i koja je republika bolja od koje sve propale zuva bijeda niko nepodrzava covjeka radnika poljoprivrednika a kako da podrzava kadsu svi citavu industriju bivse lijepe juge stavili na bubanj i sad proizvode mrznju izmedzu naroda

ODGOVORITE
Name

Total Damage

30.01.2019 06:58

Podjelite narodu diplome, ali da ih sve Mrcko potpise. Ali ni to vise ne bi povecalo zaposlenost. Total damage tek slijedi..

ODGOVORITE
Name

Упм

30.01.2019 07:14

О проблему о коме читамо свакодневно и длушамо знамо све и осјећамо на властитој кожи.Све што радимо по том питању је писање по порталу.Бисерку,бурле и лукача баш брига за то.Они све раде само за себе и своје.До када више.Пејона унука да нас извуче из проблема,то никад сигурно.

ODGOVORITE