Ако је у Жељи било 18+11, колико може Закарић у Партизану?

Посебно после припремног периода. . .

Фудбал 01.02.2019 | 23:00
Ако је у Жељи било 18+11, колико може Закарић у Партизану?
У његовим ногама чак 29 голова у дресу Жељезничара. Што датих, што намештених. Да је у Премијер лиги, јединој правој, ковали би га у звезде, међутим, учинак на теренима Босне и Херцеговине другачије се вредније услед сазнања да је тамошња лига слабашна, па је оправдано било многих који су се запитали може ли Горан Закарић да буде продуктиван и у Партизану.

Кад би се гледале секвенце јесење сезоне делује да бивши првотимац сарајевског клуба има шта да понуди и на новој адреси. Погодак већ на дебију на гостовању данском Нордсјиланду, као и неколико партија с краја јесени и почетком јесени показале су да би Зоран Мирковић могао да добије ослонца по десној страни офанзивног дела тима. Био је то период кад је 26-годишњи крилни везиста из Босанске Градишке наговестио могућности и чинило се да ће учинак са Грбавице преписати на Топчидерском брду, али је адреналин, на који је одиграо почетних месец и по дана, нестао у финишу првог дела сезоне.

Вероватно као последица чињенице да је пре доласка у Београд скоро месец и по дана паузирао.

"Све због тога што нисам успевао да договорим раскид сарадње са Жељезничаром, суспендовали су ме, пребацили да тренирам са омладинцима, али смо се на крају растали на леп начин. Дао ми је Жељо много, верујем да сам партијама вратио и више од тога", присећа се Закарић дана кад је, после 18 погодака и 11 асистенција, био једна од централних тема спортске јавности у Сарајеву.

Кад је дошао у Београд показао је одмах да "зна лопте", а после четири поготка и пет асистенција свестан је да има огроман простор за напредак и да ће, под условом да "напуни плућа у Анталији" имати подлогу какву није летос. Биће физички спремнији.

"Надам се да ће моје игре бити на вишем нивоу. Некад ће приказ на терену изгледати добро, некад не, међутим, обећавам да ћу пружити максимим сваки пут, јер сам тип играча који даје целог себе. Таквим односом сигуран сам да ћу побољшати колоне, головима и асистенцијама помоћи Партизану да бележи успехе, јер смо се уверили да јесенас није довољно само ако један од нас чешће тресе мреже (најчешће Рикаро, оп. ау), морамо као колектив будемо складни. Од нас у офанзиви се очекује тако нешто, а мени ће бити далеко лакше пошто ћу проћи прве припреме са екипом".

Тренери воле да кажу како се о појачањима после шест месеци разговара, а годину дана од потписа одлучује. Закарић је ударио фин темељ, мада су и у клубу и у стручном штабу свесни да би, као квасац, тек требало да "надође". Посебно што левом ногом уме да запрети из прекида, намести шансу саиграчима, па чак и сам погоди, као после минијатуре целе екипе против Вождовца.

"Сви се питају могу ли број голова и асистенција из Жеље да поновим у Партизану, а кажем им да сам тип фудбалера који не бира да ли ће да пошаље лопту у мрежу или проигра саиграча, већ мора да прети из свих позиција: корнера, слободних удараца, после центаршутева. Нас офанзивце једино бројке чувају у екипи".

А може ли Партизан да сачува пехар Купа Србије, кад већ Звезду, на лидерској позицији, тешко може да угрози?

"Одбрана Купа је приоритет. Знамо да нас очекује велика борба у првенству, црвено-бели су одмакли, али нећемо се предавати".

ЖАО МИ ЈЕ ЗБОГ ДИНАМА...

Као што се ни сам Горан Закарић није предавао кад га је као талентованог тинејџера, јула 2011, од Широког Бријега купио загребачки Динамо, али га све време трајања уговора слао на позајмице Широком, Локомотиви, Зрињском и Славену.

"Било ми је само 17 лета кад сам потписао са Динамо на седам година. Никад нисам имао прилику да одем у Загреб, прођем са Модрима припреме, искрено ми је жао што нисам добио шансу макар шест месеци да се покажем тамо. Криво ми је што нисам фактички био део Динама, али далеко од тога да сам те године изгубио. Напротив, схватио сам да и из мање средине може да се направи пробој ка врху".

Конкретно:

"Моји пријатељи из Динама, такође су слати у Локомотиву, а касније преко Максимира отишли у велике клубове, попут Марцела Брозовића, Андреја Крамарића, Домагоја Антолића... У сезони 2012/13 делили смо свлачионицу и схватили шта значи играти кад имаш утакмице у ногама".

Ако су поменути догурали до статуса хрватских репрезентативаца и правили уносне трансфере, верује и Горан Закарић да преко Партизана може да направи пробој у Европу, поготово што има доста примера да су играчи преко Партизана одлазили у континенталне великане.

"Истим путем могу и ја. Верујем да ћу из Партизана направити добар посао, кад за то дође време. Репутација какву Динамо и Партизан уживају у балканском фудбалу, важе за извознике на десетина квалитетних играча, доказаних на репрезентативном и клупском нивоу, ствара добру подлогу за трансфер. Кад за то дође време. Засад, не журим", стрпљив је Закарић, кога уговор са црно-белима веже до јуна 2021.

ЧИМ ЈЕ КОМНЕН АНДРИЋ ПРВИ СТРЕЛАЦ ЛИГЕ...

Прати Горан Закарић дешавања у регионалном фудбалу, радује и њега што је Комнен Андрић срушио баријеру и постао први Србин после рата који је заиграо за Динамо.

"Не знам лично момка, али чим је први стрелац хрватске лиге значи да вреди. Динамо граби квалитет, не пропушта шансе кад осети могућност да неког доведе. Скренуо је Андрић пажњу на себе и желим му сву срећу".

СА РОБИЈЕМ НА ЕУРО

Дебитовао је код Сафета Сушића у априлу 2014, да би скоро четири године чекао на наредни позив у репрезентацију Босне и Херцеговине, у коју га је вратио Роберт Просинечки почетком прошле годиине, после чега је неизоставни део на списковима.

"Од дуела са Американцима, који није био у ФИФА термину, кад су прилику добили само фудбалери из Премијер лиге БиХ имам сјајан однос са Просинечким. У Лиги нација сам био актер свих мечева, прешли смо у дивизију више, а надамо се да ћемо изборити пласман на ЕП", каже Закарић који има десет утакмица за Змајеве.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар