Може ли Ђоковић до 200 милиона $?!

Наш ас је освајањем Аустралијан опена поново "оробио касу" и повећао светски рекорд на скоро 129 милиона долара прихода од турнирских награда,а пред њим је још сигурно пет година врхунског тениса.

Тенис 05.02.2019 | 22:45
Може ли Ђоковић до 200 милиона $?!
Трофеји, честитке, похвале, тапшање по рамену, пажња медија, АТП поени.... Све је то лепо, али од тога не може да се живи. Зарада и само зарада је оно што је у фокусу модерног спорта и модерних спортиста, тенисера. Па тако и нас, медија и навијача. Једноставно, таква су времена. 

Током тениске сезоне преко наградних фондова свих могућих такмичења, а посебно оних највећих, пре свих гренд слемова и мастреса у свет белог спорта слије се на десетине, стотине милиона долара. О додатним приходима не треба превише ни трошити речи, а ту пре свих спадају спонзорства, те разни хонорари. Да ли од организатора мањих турнира који "великим" именима привлаче пажњу јавности, да ли за појављивања на неким промотивним активностима локалних привредника, чак и за давање интервјуа посебно неомиљеним медијима. Али, све је то углавном иза кулиса, па су и чувене Форбсове листе углавном састављане на основу нагађања и процена, те самим тим нису ни 100 посто прецизне.

Количина лове која се обрне у свету тениса може да се поредити са многим озбиљним светских компанијама. А приходи и награде стално расту из сезоне у сезону између 10 и 15 процената. Раст на каквом могу да им позавиде најјаче економије. Како сада ствари стоје тај тренд ће се наставити барем још наредну деценију док е-спортови не почну да преузимају примат од ових "нормалних" или пак "традиционалних", а самим тим и лову.

А светски рекордер у белом спорту, барем по количини новца освојеног на турнирским наградама је Новак Ђоковић. А та цифра је егзактна пошто се дорбо зна колико који турнир дели, те нема разлога да нагађамо. Српки ас је у недељу по седми пут покорио Аустралију и поред трофеја Норма Брукса понео и чек од око 2,5 милиона евра. Без пореза, наравно. Са том цифром он је повећао невероватни конто на тачно 128.804.799 $! Цифра да се смрзнеш. Одмах испод њега су остала два припадника "велике тројке", Роџер Федерер са 120.702.428 и Рафел Надал који је сакупио 104.730.435. И само њих тројица су пребацили 100 милиона долара у историји тениса, а од активних играча најближи су им Енди Мари са 61.109.225, Стен Вавринкакоји је сакупио 31.777.205 и Хуан Мартин дел Порто са 25.359.003 $. Од младих нада најбоље за сада стоји Алексанадер Зверев са већ импресивних 15.935.440 $.

Код девојака без премца је Серена Вилијамс са 88,6 милиона, следи њена рођена сестра Венус са више од дупло мање - 41 милион, па Марија Шарапова 38.500.000, Каролина Вознијацки 33.600.00...

Ђоковић у мају пуни 32 године, али с обзиром на физичко стање његовог тела могао би још сигурно пет година да пружа врхунске партије, пре него што уђе у "Федерерове године". А то  значи да свој импресивни конто може значајно да повећа. Али до које цифре?

Ако се гледа то да Новак игра углавном само гренд слемове и мастерсе, уз тек понеки АТП 500 турнир, у Дубаију или Пекингу, лако је срачунати потенцијални годишњи приход. За сада, његова финансијски најуспешњимна сезона је 2015. када је сакупио чак 18.267.125 долара.  Такође светски рекорд. Тада је узео титуле на Аустралијан опену, у Индијан Велсу, Мајамију, Монте Карлу, Риму, изгубио је у финалу Ролан Гароса од Вавринке, али је славио на Вимблдону, УС опену, у Пекингу, Шангају, Паризу и завршном мастерсу у Лондону. Импресивно, како год да се постави, да ли из перспективе трофеја или зараде.

Његова два најближа пратиоца, иако имају дуже профи каријере, у овом сегменту не могу да се пореде са њим, те је тако најбоља Рафина сезона 2013. у којој је сакупио 12.060.917 долара од турнирских награда, док је Федекс највише профитирао у 2017, години Нолетовог суноврата, са 11.754.077.

Српски тенисер дакле држи два светска рекода, барем што се тиче овог аспекта - највећи годишњи приход и највише пара укупно. А када се ствари тако поставе, јасно је да би, ако све буде како треба и ако турнирске награде наставе да се повећавају до краја каријере мгао да пробије и други "плафон", то јест 200 милиона долара. И да тако стави тачку на каријеру која би у том случају већ била највећа икада.

Потера је почела, и за гернд слем трофејима и за зарадом, и то одлипчно пошто је у тек почетој 2019. стигао већ сад, у јануару до три милиона долара. И трофеја Норма Брукса, наравно.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс/Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар