Može li Đoković do 200 miliona $?!

Naš as je osvajanjem Australijan opena ponovo "orobio kasu" i povećao svetski rekord na skoro 129 miliona dolara prihoda od turnirskih nagrada,a pred njim je još sigurno pet godina vrhunskog tenisa.

Tenis 05.02.2019 | 22:45
Može li Đoković do 200 miliona $?!
Trofeji, čestitke, pohvale, tapšanje po ramenu, pažnja medija, ATP poeni.... Sve je to lepo, ali od toga ne može da se živi. Zarada i samo zarada je ono što je u fokusu modernog sporta i modernih sportista, tenisera. Pa tako i nas, medija i navijača. Jednostavno, takva su vremena. 

Tokom teniske sezone preko nagradnih fondova svih mogućih takmičenja, a posebno onih najvećih, pre svih grend slemova i mastresa u svet belog sporta slije se na desetine, stotine miliona dolara. O dodatnim prihodima ne treba previše ni trošiti reči, a tu pre svih spadaju sponzorstva, te razni honorari. Da li od organizatora manjih turnira koji "velikim" imenima privlače pažnju javnosti, da li za pojavljivanja na nekim promotivnim aktivnostima lokalnih privrednika, čak i za davanje intervjua posebno neomiljenim medijima. Ali, sve je to uglavnom iza kulisa, pa su i čuvene Forbsove liste uglavnom sastavljane na osnovu nagađanja i procena, te samim tim nisu ni 100 posto precizne.

Količina love koja se obrne u svetu tenisa može da se porediti sa mnogim ozbiljnim svetskih kompanijama. A prihodi i nagrade stalno rastu iz sezone u sezonu između 10 i 15 procenata. Rast na kakvom mogu da im pozavide najjače ekonomije. Kako sada stvari stoje taj trend će se nastaviti barem još narednu deceniju dok e-sportovi ne počnu da preuzimaju primat od ovih "normalnih" ili pak "tradicionalnih", a samim tim i lovu.

A svetski rekorder u belom sportu, barem po količini novca osvojenog na turnirskim nagradama je Novak Đoković. A ta cifra je egzaktna pošto se dorbo zna koliko koji turnir deli, te nema razloga da nagađamo. Srpki as je u nedelju po sedmi put pokorio Australiju i pored trofeja Norma Bruksa poneo i ček od oko 2,5 miliona evra. Bez poreza, naravno. Sa tom cifrom on je povećao neverovatni konto na tačno 128.804.799 $! Cifra da se smrzneš. Odmah ispod njega su ostala dva pripadnika "velike trojke", Rodžer Federer sa 120.702.428 i Rafel Nadal koji je sakupio 104.730.435. I samo njih trojica su prebacili 100 miliona dolara u istoriji tenisa, a od aktivnih igrača najbliži su im Endi Mari sa 61.109.225, Sten Vavrinkakoji je sakupio 31.777.205 i Huan Martin del Porto sa 25.359.003 $. Od mladih nada najbolje za sada stoji Aleksanader Zverev sa već impresivnih 15.935.440 $.

Kod devojaka bez premca je Serena Vilijams sa 88,6 miliona, sledi njena rođena sestra Venus sa više od duplo manje - 41 milion, pa Marija Šarapova 38.500.000, Karolina Voznijacki 33.600.00...

Đoković u maju puni 32 godine, ali s obzirom na fizičko stanje njegovog tela mogao bi još sigurno pet godina da pruža vrhunske partije, pre nego što uđe u "Federerove godine". A to  znači da svoj impresivni konto može značajno da poveća. Ali do koje cifre?

Ako se gleda to da Novak igra uglavnom samo grend slemove i masterse, uz tek poneki ATP 500 turnir, u Dubaiju ili Pekingu, lako je sračunati potencijalni godišnji prihod. Za sada, njegova finansijski najuspešnjimna sezona je 2015. kada je sakupio čak 18.267.125 dolara.  Takođe svetski rekord. Tada je uzeo titule na Australijan openu, u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu, Rimu, izgubio je u finalu Rolan Garosa od Vavrinke, ali je slavio na Vimbldonu, US openu, u Pekingu, Šangaju, Parizu i završnom mastersu u Londonu. Impresivno, kako god da se postavi, da li iz perspektive trofeja ili zarade.

Njegova dva najbliža pratioca, iako imaju duže profi karijere, u ovom segmentu ne mogu da se porede sa njim, te je tako najbolja Rafina sezona 2013. u kojoj je sakupio 12.060.917 dolara od turnirskih nagrada, dok je Fedeks najviše profitirao u 2017, godini Noletovog sunovrata, sa 11.754.077.

Srpski teniser dakle drži dva svetska rekoda, barem što se tiče ovog aspekta - najveći godišnji prihod i najviše para ukupno. A kada se stvari tako postave, jasno je da bi, ako sve bude kako treba i ako turnirske nagrade nastave da se povećavaju do kraja karijere mgao da probije i drugi "plafon", to jest 200 miliona dolara. I da tako stavi tačku na karijeru koja bi u tom slučaju već bila najveća ikada.

Potera je počela, i za gernd slem trofejima i za zaradom, i to odlipčno pošto je u tek početoj 2019. stigao već sad, u januaru do tri miliona dolara. I trofeja Norma Bruksa, naravno.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters/Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar