Шта се дешава са акцијама ЕРС?

Акције предузећа из система холдинга “Електропривреде РС” у посљедњих неколико дана вртоглаво расту.

Република Српска 29.01.2019 | 14:01
Шта се дешава са акцијама ЕРС?
Вриједност акција десет зависних предузећа ЕРС од 25. јануара порасла је за више од 19 одсто, што је изазвало праву пометњу на тржишту капитала Републике Српске. Будући да акције ЕРС већ дуже вријеме “падају”, да је ЕРС 2017. годину завршио у рекордном губитку, а још није познато пословање за претходну годину,  и да у посљедње вријеме није било инвестиција у овом сектору, упућени претпостављају да је разлог у изјавама надлежних ЕРС и Министарства енергетике.

Наиме, у ЕРС, у којем је руководство промјењено, имају неколик идеја око реорганизације предузећа и инвестиција. Једна од тих идеја, дакле није ријеч ни о каквој одлуци, јесте истискивање малих акционара. Та идеја је објелодањена, а потврдио ју је и сам министар енергетике. 

Зато се претпоставља да су ове идеје одређени схватили као одличну прилику за зараду и да сада купе акције по нижим цијенама а да их продају ЕРС по знатно вишим цијенама, што није недозвољено.

Како Српскаинфо сазнаје, Комисија за хартије од вриједности РС и Бањалучка берза тражили су од руководства Електропривреде РС да се изјасни о свему.

Држава у ЕРС има 65 одсто власништва, плус 15 одсто посредством Фонда за реституцију (ИРБРС) и Пензијског резервног фонда, пренио је портал Српскаинфо.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ботицели

29.01.2019 13:10

РС и трзисте капитала,акције.дај људи будите паметни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да казем!

29.01.2019 14:03

Данас је на Скупстини Српске посланица Тривиц поставила питање о дипломама и радницима који не долазе на посао, а добијају плату. Такав слуцај је Мирослав Вукосављевиц Пиго, први Додиков кум, који се са средњом струцном спремом води управо у Електропривреди и за ста мјесецно добија око 1500 КМ, а само се једанпут седмицно појави у предузецу. Сада нека остали наводе друге примјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одборници

29.01.2019 17:26

У Херцеговини се одборницки мандати у градским скупстинама откупљују пословима у ХЕТ-у и Електропривреди. То овдје није тајна. Ово се овдје ради јавно. Гдје це са одборницима када се приватизује Електропривреда??? Пожељни су неписмени одборници. Они добијају мање плаћене послове. Самим тим се смањују троскови предузећа. Конкурс за трансфер одборника је трајно отворен.

Name

ре

29.01.2019 17:31

Па на ТЕ Гацко таквих је стотинама.