Šta se dešava sa akcijama ERS?

Akcije preduzeća iz sistema holdinga “Elektroprivrede RS” u posljednjih nekoliko dana vrtoglavo rastu.

Republika Srpska 29.01.2019 | 14:01
Šta se dešava sa akcijama ERS?
Vrijednost akcija deset zavisnih preduzeća ERS od 25. januara porasla je za više od 19 odsto, što je izazvalo pravu pometnju na tržištu kapitala Republike Srpske. Budući da akcije ERS već duže vrijeme “padaju”, da je ERS 2017. godinu završio u rekordnom gubitku, a još nije poznato poslovanje za prethodnu godinu,  i da u posljednje vrijeme nije bilo investicija u ovom sektoru, upućeni pretpostavljaju da je razlog u izjavama nadležnih ERS i Ministarstva energetike.

Naime, u ERS, u kojem je rukovodstvo promjenjeno, imaju nekolik ideja oko reorganizacije preduzeća i investicija. Jedna od tih ideja, dakle nije riječ ni o kakvoj odluci, jeste istiskivanje malih akcionara. Ta ideja je objelodanjena, a potvrdio ju je i sam ministar energetike. 

Zato se pretpostavlja da su ove ideje određeni shvatili kao odličnu priliku za zaradu i da sada kupe akcije po nižim cijenama a da ih prodaju ERS po znatno višim cijenama, što nije nedozvoljeno.

Kako Srpskainfo saznaje, Komisija za hartije od vrijednosti RS i Banjalučka berza tražili su od rukovodstva Elektroprivrede RS da se izjasni o svemu.

Država u ERS ima 65 odsto vlasništva, plus 15 odsto posredstvom Fonda za restituciju (IRBRS) i Penzijskog rezervnog fonda, prenio je portal Srpskainfo.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

boticeli

29.01.2019 13:10

RS i trziste kapitala,akcije.daj ljudi budite pametni.

ODGOVORITE
Name

Samo da kazem!

29.01.2019 14:03

Danas je na Skupstini Srpske poslanica Trivic postavila pitanje o diplomama i radnicima koji ne dolaze na posao, a dobijaju platu. Takav slucaj je Miroslav Vukosavljevic Pigo, prvi Dodikov kum, koji se sa srednjom strucnom spremom vodi upravo u Elektroprivredi i za sta mjesecno dobija oko 1500 KM, a samo se jedanput sedmicno pojavi u preduzecu. Sada neka ostali navode druge primjere.

ODGOVORITE
Name

odbornici

29.01.2019 17:26

U Hercegovini se odbornicki mandati u gradskim skupstinama otkupljuju poslovima u HET-u i Elektroprivredi. To ovdje nije tajna. Ovo se ovdje radi javno. Gdje ce sa odbornicima kada se privatizuje Elektroprivreda??? Poželjni su nepismeni odbornici. Oni dobijaju manje plaćene poslove. Samim tim se smanjuju troskovi preduzeća. Konkurs za transfer odbornika je trajno otvoren.

Name

re

29.01.2019 17:31

Pa na TE Gacko takvih je stotinama.