АБА: Будућност опет испред Партизана!

Будућност се победом против "фењераша" вратила испред Партизана.  Кошаркаши Будућности забележили су 12. овосезонску победу у АБА лиги тријумфом над љубљанском Олимпијом у арени Стожице.  Будућност неће на Звезду, Џексон и хладнокрвни Коти Кларк утишали Љубљану! Подгоричани славили у Лљубљани.  Олимпија ознојила Будућност, али првак држи треће место.  У дворани Тиволи одигран занимљив меч, у којем домаћин ипак није успео да изненади браниоца титуле.

Кошарка 28.01.2019 | 23:17
АБА: Будућност опет испред Партизана!
Будућност је тријумфовала резултатом 77:72.

Подгоричани су били неумољиви на старту, у другом кварталу су постигли чак 30 поена, те су на полувреме отишли са великих 15 поена предности.

Олимпија је много боље заиграла у наставку и трећу деоницу добили са осам поена разлике. Распуцан је био искусни Домен Лорбек који водио Олимпију до пристојног резултатског минуса, а у финишу је Олимпија могла и до драматичне завршнице. 

После Лобрекове тројке и једне добре одбране Олимпија је дошла до -4 на минут до краја, имала је и напад да уведе меч у евентуални пенал завршницу, али је изгубљеном лоптом "решила" утакмицу. 

Будућност се победом вратила на трећу позицију, чиме је престигла Партизан и изједначила се са Цедевитом по броју победа. 

Најбољи код Подгоричана био је Едвин Џексон са 18 поена. Пратили су га Норис Кол, Гога Битадзе и Петар Поповић са по десет поена, док је Кол имао и по седам асистенција и скокова. 

Поменути Лорбек меч је завршио са 19 поена (5/9 за три), Миха Лапорник имао је 13, а Јан Шпан 12 поена. 

Будућност у наредном колу, 4. фебруара, дочекује Морнар, док Олимпија два дана раније гостује Црвеној звезди.

Партизан остаје на месту број четири, Будућност никако не жели да себи живог загорча сударима са Црвеном звездом већ у полуфиналу Јадранске лиге. Олимпија је дала све од себе, али после 53 примљена поена у првом полувремену није могла више од часног пораза у Љубаљани – 77:71 за актуелног шампиона Јадрана у 17. колу АБА лиге.

Статистички гледано Едвин Џексон са 18 поена и Норис Кол са осам – али и по седам скокова и асистенција – били су најзаслужнији за нову победу Подгоричана, мада не би требало заборавити ни Котија Кларка који је био смирене руке у два наврата када је Олимпија у последњој четвртини прилазила на само четири заостатка. Баш је Коти Кларк у тада убацио седам везаних поена за Будућност и одвео их на безбедну удаљеност, посебно због тога што је Олимпија у самом финишу превише журила и помало силовала шут за три поена.

Ипак, ако Словенци желе да потраже узрок пораза он није у нападу, већ у очајној одбрани у првом полувремену, пре свега у другој деоници када је Будућност стрпала Олимпији чак 30 поена. За прво полувреме чак 53 за плус 15 на паузи и грч у рукама домаћих у наставку меча.

У таквом мечу одскочио је Домен Лорбек са 19 поена, али сам није могао против евролигашке екипе Будућности.

Евролигашки наступ у другој четвртини ипак није био довољан да Будућност мирно победи у главном граду Словеније.

У дворани "Тиволи", пред око 500 гледалаца, екипа српског тренера Саше Никитовића нашла је начин да се врати из заостатка од 15 поена, да "закува" пред финиш, али не и да комплетира изненађење.

Олимпија - Будућност 72:77 (23:23, 15:30, 19:11, 15:13)

Када је у 34. минуту домаћин ушао у прву шансу да се примакне на "минус 2", Јан Шпан није успео да поентира из два покушаја, а Подгоричани су реаговали серијом поена којом је Гога Битадзе поставио 64:73.

Будућност је тада на моменат опет стекла мирну предност, али се Олимпија није предавала, па је тројком ефикасног Домена Лорбека "отворила" завршницу (69:75), примакла се потом и на "минус 4" (71:75) и дочекала последњи минут са живом надом.

Међутим, у најважнијем нападу, бек Љубљанчана Миха Лапорник је 17 секунди пре краја предао лопту фавориту и Норис Кол је тај поклон претворио у дефинитивну победу, којом је регионални евролигаш остао трећи, са победом више од Партизана, а иза Цедевите, која има исти број тријумфа, али бољи међусобни скор у том односу.

Француз Едвин Џексон истакао се међу Подгоричанима са 17 поена, уз њега, "двоцифрени" су били и Гога Битадзе, Петар Поповић и Кол. Сви су постигли по 19 поена, с тим да је амерички плејмејкер остварио и по седам асистенција и скокова.

Међу домаћина је најбољи стрелац био бивши репрезентативац Словеније Лорбек,са 19 поена, Лапорник је постигао 13, а Шпан 12.

Будућност ће после овог гостовања путовати у Москву, на утакмицу против ЦСКА, а Олимпија ће се са деобе последњег места гостовати Црвеној звезди мтс у суботу. У међувремену ће играти у Немачкој против Бајројта, утакмицу ФИБА Лиге шампиона.

АБА ЛИГА - 17. КОЛО:

Субота

Цедевита - Црвена звезда 84:68
/Пулен 15 - Добрић 17/

Партизан - Мега Бемакс 98:86
/Николић 20 - Мишковић 30/

ФМП - Игокеа 87:78
/Ребец 16 - Лешић 22/

Недеља

Задар - Крка 64:72
/Литл 13 - Мавра 18/

Понедељак

Морнар - Цибона 91:78
/Врањеш 23, 7ас, 5ск, Луковић 12, 8ск, 3бл – Маркота 14, Љубичић 13, 6ск, 6ас/

Олимпија - Будућност 72:77
/Лорбек 19 – Џексон 18/

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар