ABA: Budućnost opet ispred Partizana!

Budućnost se pobedom protiv "fenjeraša" vratila ispred Partizana.  Košarkaši Budućnosti zabeležili su 12. ovosezonsku pobedu u ABA ligi trijumfom nad ljubljanskom Olimpijom u areni Stožice.  Budućnost neće na Zvezdu, Džekson i hladnokrvni Koti Klark utišali Ljubljanu! Podgoričani slavili u Lljubljani.  Olimpija oznojila Budućnost, ali prvak drži treće mesto.  U dvorani Tivoli odigran zanimljiv meč, u kojem domaćin ipak nije uspeo da iznenadi branioca titule.

Košarka 28.01.2019 | 23:17
ABA: Budućnost opet ispred Partizana!
Budućnost je trijumfovala rezultatom 77:72.

Podgoričani su bili neumoljivi na startu, u drugom kvartalu su postigli čak 30 poena, te su na poluvreme otišli sa velikih 15 poena prednosti.

Olimpija je mnogo bolje zaigrala u nastavku i treću deonicu dobili sa osam poena razlike. Raspucan je bio iskusni Domen Lorbek koji vodio Olimpiju do pristojnog rezultatskog minusa, a u finišu je Olimpija mogla i do dramatične završnice. 

Posle Lobrekove trojke i jedne dobre odbrane Olimpija je došla do -4 na minut do kraja, imala je i napad da uvede meč u eventualni penal završnicu, ali je izgubljenom loptom "rešila" utakmicu. 

Budućnost se pobedom vratila na treću poziciju, čime je prestigla Partizan i izjednačila se sa Cedevitom po broju pobeda. 

Najbolji kod Podgoričana bio je Edvin Džekson sa 18 poena. Pratili su ga Noris Kol, Goga Bitadze i Petar Popović sa po deset poena, dok je Kol imao i po sedam asistencija i skokova. 

Pomenuti Lorbek meč je završio sa 19 poena (5/9 za tri), Miha Lapornik imao je 13, a Jan Špan 12 poena. 

Budućnost u narednom kolu, 4. februara, dočekuje Mornar, dok Olimpija dva dana ranije gostuje Crvenoj zvezdi.

Partizan ostaje na mestu broj četiri, Budućnost nikako ne želi da sebi živog zagorča sudarima sa Crvenom zvezdom već u polufinalu Jadranske lige. Olimpija je dala sve od sebe, ali posle 53 primljena poena u prvom poluvremenu nije mogla više od časnog poraza u Ljubaljani – 77:71 za aktuelnog šampiona Jadrana u 17. kolu ABA lige.

Statistički gledano Edvin Džekson sa 18 poena i Noris Kol sa osam – ali i po sedam skokova i asistencija – bili su najzaslužniji za novu pobedu Podgoričana, mada ne bi trebalo zaboraviti ni Kotija Klarka koji je bio smirene ruke u dva navrata kada je Olimpija u poslednjoj četvrtini prilazila na samo četiri zaostatka. Baš je Koti Klark u tada ubacio sedam vezanih poena za Budućnost i odveo ih na bezbednu udaljenost, posebno zbog toga što je Olimpija u samom finišu previše žurila i pomalo silovala šut za tri poena.

Ipak, ako Slovenci žele da potraže uzrok poraza on nije u napadu, već u očajnoj odbrani u prvom poluvremenu, pre svega u drugoj deonici kada je Budućnost strpala Olimpiji čak 30 poena. Za prvo poluvreme čak 53 za plus 15 na pauzi i grč u rukama domaćih u nastavku meča.

U takvom meču odskočio je Domen Lorbek sa 19 poena, ali sam nije mogao protiv evroligaške ekipe Budućnosti.

Evroligaški nastup u drugoj četvrtini ipak nije bio dovoljan da Budućnost mirno pobedi u glavnom gradu Slovenije.

U dvorani "Tivoli", pred oko 500 gledalaca, ekipa srpskog trenera Saše Nikitovića našla je način da se vrati iz zaostatka od 15 poena, da "zakuva" pred finiš, ali ne i da kompletira iznenađenje.

Olimpija - Budućnost 72:77 (23:23, 15:30, 19:11, 15:13)

Kada je u 34. minutu domaćin ušao u prvu šansu da se primakne na "minus 2", Jan Špan nije uspeo da poentira iz dva pokušaja, a Podgoričani su reagovali serijom poena kojom je Goga Bitadze postavio 64:73.

Budućnost je tada na momenat opet stekla mirnu prednost, ali se Olimpija nije predavala, pa je trojkom efikasnog Domena Lorbeka "otvorila" završnicu (69:75), primakla se potom i na "minus 4" (71:75) i dočekala poslednji minut sa živom nadom.

Međutim, u najvažnijem napadu, bek Ljubljančana Miha Lapornik je 17 sekundi pre kraja predao loptu favoritu i Noris Kol je taj poklon pretvorio u definitivnu pobedu, kojom je regionalni evroligaš ostao treći, sa pobedom više od Partizana, a iza Cedevite, koja ima isti broj trijumfa, ali bolji međusobni skor u tom odnosu.

Francuz Edvin Džekson istakao se među Podgoričanima sa 17 poena, uz njega, "dvocifreni" su bili i Goga Bitadze, Petar Popović i Kol. Svi su postigli po 19 poena, s tim da je američki plejmejker ostvario i po sedam asistencija i skokova.

Među domaćina je najbolji strelac bio bivši reprezentativac Slovenije Lorbek,sa 19 poena, Lapornik je postigao 13, a Špan 12.

Budućnost će posle ovog gostovanja putovati u Moskvu, na utakmicu protiv CSKA, a Olimpija će se sa deobe poslednjeg mesta gostovati Crvenoj zvezdi mts u subotu. U međuvremenu će igrati u Nemačkoj protiv Bajrojta, utakmicu FIBA Lige šampiona.

ABA LIGA - 17. KOLO:

Subota

Cedevita - Crvena zvezda 84:68
/Pulen 15 - Dobrić 17/

Partizan - Mega Bemaks 98:86
/Nikolić 20 - Mišković 30/

FMP - Igokea 87:78
/Rebec 16 - Lešić 22/

Nedelja

Zadar - Krka 64:72
/Litl 13 - Mavra 18/

Ponedeljak

Mornar - Cibona 91:78
/Vranješ 23, 7as, 5sk, Luković 12, 8sk, 3bl – Markota 14, Ljubičić 13, 6sk, 6as/

Olimpija - Budućnost 72:77
/Lorbek 19 – Džekson 18/

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar