Рамуш Харадинај поново условљава

Премијер Косова Рамуш Харадинај је укидање стопроцентних царинских стопа на робу из централне Србије и БиХ условио одржавањем међународне конференције на којој би био постигнут споразум Београда и Приштине, који би, између осталог, подразумијевао узајамно признање.

Регион 28.01.2019 | 20:44
Рамуш Харадинај поново условљава
Харадинај, у писму амбасадорима Квинте и шефу Канцеларије ЕУ у Приштини Наталији Апостоловој, позива ЕУ и САД да организују конференцију, која би трајала не дуже од 14 дана, а не би се бавила било каквим промјенама постојећих граница, подјелом Косова или територијалном размјеном било које врсте.

Он тражи да на конференцији не буде давања извршних овлаштења у било ком облику Заједници српских општина на Косову или било ком другом споразуму који је у супротности са Уставом Косова.

Харадинај у писиму, које је објавио портал "Албеу", тражи гаранције да се конференција неће бавити било којим питањима заснованим на концесијама од прије 17. фебруара 2008. године, када је Приштина једнострано прогласила косовску независност.

Он тражи да ЕУ одобри безвизни режим за Косово прије почетка конференције, затим да Србија уклони све царинске баријере за робу и људе са Косова и забрану свих акција предсједника, премијера или министра спољних послова Србије против Приштине.

Харадинај упозорава да ће поново активирати одлуку о царинским стопама на робу из централне Србије и БиХ уколико предложена конференција не заврши свеобухватним споразумом, признавањем Косова и његовим чланством у УН.

Ђурић: Онај ко условљава не жели компромис

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је, поводом нових условљавања Рамуша Харадинаја, да онај ко поставља услове не жели компромис.

Поводом нових Харадинајевих условљавања укидања приштинских царина одржавањем међународне конференције на којој би био постигнут споразум Београда и Приштине, Ђурић је нагласио да су таксе антицивилизацијске и противправне, те да Приштина мора одмах да их укине ако жели наставак разговора и конструктивно рјешење.

"Бојим се, да, нажалост они то не желе", рекао је Ђурић за "РТС".

Он је додао да се сада показује колико је тежак пут када је ријеч о постизању било каквог конструктивног рјешења.

"Озбиљне илузије гаје сви они који мисле да могу да натерају притисцима Србију да учини уступке и да одустане од онога што је заштита њених државних и националних интереса", закључио је Ђурић.

ЕУ је поново позвала власти Косова да укину царине од сто одсто на робу из централне Србије.

"Брисел очекује да Косово укине царине. Позивамо и Београд и Приштину да наставе дијалог", саопштила је портпарол Европске комисије Маја Коцијанчич.

Државни секретар САД Мајкл Помпео позвао је 27. новембра предсједника Косова Хашима Тачија да укине повећане царине на робу из централне Србије и БиХ.

Институције Косова увеле су 21. новембра царине од сто одсто на робу из централне Србије и БиХ. Ова одлука се односи чак и на робу страних брендова која се производи у ове двије земље.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јоја

28.01.2019 20:41

Мозес јос једну годину таласати , плоца се мијења ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види

29.01.2019 09:49

му дебилске фаце ,злочинац ,криминалац...

Name

сугави пијун

28.01.2019 20:46

Бице смијењен у року 30 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајмо Овако

28.01.2019 22:29

Бас му се зури.Треба то искористити.Скyпстина Србије да надје неке будале Типа Сесеља и да као сакупе вецину да се изгласа замрзнут конфликт и прогласи привремено окупирана територија друга би прица била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

29.01.2019 07:20

Које злочинца поставијо на власт и оње злочинац, Злочинац незна ништа друго него чинити зло.