Ramuš Haradinaj ponovo uslovljava

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je ukidanje stoprocentnih carinskih stopa na robu iz centralne Srbije i BiH uslovio održavanjem međunarodne konferencije na kojoj bi bio postignut sporazum Beograda i Prištine, koji bi, između ostalog, podrazumijevao uzajamno priznanje.

Region 28.01.2019 | 20:44
Ramuš Haradinaj ponovo uslovljava
Haradinaj, u pismu ambasadorima Kvinte i šefu Kancelarije EU u Prištini Nataliji Apostolovoj, poziva EU i SAD da organizuju konferenciju, koja bi trajala ne duže od 14 dana, a ne bi se bavila bilo kakvim promjenama postojećih granica, podjelom Kosova ili teritorijalnom razmjenom bilo koje vrste.

On traži da na konferenciji ne bude davanja izvršnih ovlaštenja u bilo kom obliku Zajednici srpskih opština na Kosovu ili bilo kom drugom sporazumu koji je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Haradinaj u pisimu, koje je objavio portal "Albeu", traži garancije da se konferencija neće baviti bilo kojim pitanjima zasnovanim na koncesijama od prije 17. februara 2008. godine, kada je Priština jednostrano proglasila kosovsku nezavisnost.

On traži da EU odobri bezvizni režim za Kosovo prije početka konferencije, zatim da Srbija ukloni sve carinske barijere za robu i ljude sa Kosova i zabranu svih akcija predsjednika, premijera ili ministra spoljnih poslova Srbije protiv Prištine.

Haradinaj upozorava da će ponovo aktivirati odluku o carinskim stopama na robu iz centralne Srbije i BiH ukoliko predložena konferencija ne završi sveobuhvatnim sporazumom, priznavanjem Kosova i njegovim članstvom u UN.

Đurić: Onaj ko uslovljava ne želi kompromis

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je, povodom novih uslovljavanja Ramuša Haradinaja, da onaj ko postavlja uslove ne želi kompromis.

Povodom novih Haradinajevih uslovljavanja ukidanja prištinskih carina održavanjem međunarodne konferencije na kojoj bi bio postignut sporazum Beograda i Prištine, Đurić je naglasio da su takse anticivilizacijske i protivpravne, te da Priština mora odmah da ih ukine ako želi nastavak razgovora i konstruktivno rješenje.

"Bojim se, da, nažalost oni to ne žele", rekao je Đurić za "RTS".

On je dodao da se sada pokazuje koliko je težak put kada je riječ o postizanju bilo kakvog konstruktivnog rješenja.

"Ozbiljne iluzije gaje svi oni koji misle da mogu da nateraju pritiscima Srbiju da učini ustupke i da odustane od onoga što je zaštita njenih državnih i nacionalnih interesa", zaključio je Đurić.

EU je ponovo pozvala vlasti Kosova da ukinu carine od sto odsto na robu iz centralne Srbije.

"Brisel očekuje da Kosovo ukine carine. Pozivamo i Beograd i Prištinu da nastave dijalog", saopštila je portparol Evropske komisije Maja Kocijančič.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo pozvao je 27. novembra predsjednika Kosova Hašima Tačija da ukine povećane carine na robu iz centralne Srbije i BiH.

Institucije Kosova uvele su 21. novembra carine od sto odsto na robu iz centralne Srbije i BiH. Ova odluka se odnosi čak i na robu stranih brendova koja se proizvodi u ove dvije zemlje.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Joja

28.01.2019 20:41

Mozes jos jednu godinu talasati , ploca se mijenja ....

ODGOVORITE
Name

Vidi

29.01.2019 09:49

mu debilske face ,zločinac ,kriminalac...

Name

sugavi pijun

28.01.2019 20:46

Bice smijenjen u roku 30 dana.

ODGOVORITE
Name

Ajmo Ovako

28.01.2019 22:29

Bas mu se zuri.Treba to iskoristiti.Skypstina Srbije da nadje neke budale Tipa Seselja i da kao sakupe vecinu da se izglasa zamrznut konflikt i proglasi privremeno okupirana teritorija druga bi prica bila.

ODGOVORITE
Name

Dora.

29.01.2019 07:20

Koje zločinca postavijo na vlast i onje zločinac, Zločinac nezna ništa drugo nego činiti zlo.