Новак: Имам шансу против било ког, било кад и било гдје!

Савршеном игром Новак Ђоковић је у Мелбурну стигао до своје седме титуле на Аустралијан Опену, 15. Гренд слема у каријери.

Тенис 29.01.2019 | 21:30
Новак: Имам шансу против било ког, било кад и било гдје!
На обраћању медијима, нешто касније, први тенисер света је блистао од среће због величанствене победе над највећим ривалом, Рафаелом Надалом у једном од мечева за које је и сам Новак признао да су му међу најбољим у каријери.

"Било је и боље него 2016. године! Морам да признам. Пријатно сам изненадио и самог себе нивоом тениса који сам играо, поготово у последња два меча на Аустралијан Опену. Малопре сам рекао да је кључ победе била та дозирана агресивност и просто мењање ритма у тој мери да му не дозволим да се осећа комфорно на терену. Морао сам да играм брзо, равно, да га просто избацим из ритма, то ми је био циљ и вероватно најбитнији је био тај почетак који је био круцијалан за развој меча, јер сви врло добро знамо колико енергије, снаге и динамике он уноси у сваки свој поен и ударац. И просто, он тако покушава да на неки начин наметне своје присуство, да се зна ко је на терену, а с друге стране сам то и очекивао. Напротив, и у играчком смислу,мислим да је тај почетак и пресудио, био одскочна даска за даље", признао је Ђоковић.

На питање, како визуализује сопствену будућност, Новак је рекао да верује у сопствене снаге и да је то најважније.

"То је саставни део моје припреме. Ево, сад кад причамо отворено о томе, а спомињао сам то и раније, то је највероватнији најважнији део моје менталне припреме, не само за тенис него уопште и живот. Верујем у сопствену снагу коју сви имамо унутра и верујем у закон привлачности, да, уколико се мисли и енергија усмере на одређену фреквенцију, та фреквенција ће се и остварити. Да ли успева увек? Можда не, али у већини случајева да. Све зависи од тога и у којем сте стању ума, како балансирате у свом животу, како подносите притисак и просто да ли учите из животних лекција. Све се некако лепо скоцкало за мене“.

После Новакове победе над Рафом, у Мелбурн парку је било весело, на десетине српских навијача је било у сјајном расположењу, играло се коло, а кад се Новак попео на терасу одакле је давао интервјуе за телевизије, настале су праве овације. Ноле им је чак запевао и химну "Боже правде“.

"Српска заједница у Мелбурну је велика и ја сам им бескрајно захвалан на огромној енергији и подршци коју су ми пружали свих ових година, али ове године су ме надмашили и поготово та група која је ту била овде на главном тргу на Аустралијан Опену, била је толико гласна да сам их чуо на терену у последња два гема. Мало су прерано славили, али дефинитвно ми јако много значи њихова подршка као и свих наших људи у Србији и широм света. Наравно да ћу укоро тамо да дођем да прославимо овај успех", поручио је Новак.

Док је излазио са централног стадиона, наишао је и на легенде аустралијског тениса, Рода Лејвера и Роја Емерсона, било је занимљиво чути како су реаговали на његов велики успех.

"Лејвер је одреаговао одлично, Рој Емерсон је рекао да је љут на мене што сам му оборио рекорд, али то је била једна дивна фотографија и свакако успомена коју ћу носити са собом читавог живота“, додао је седмоструки шампион Мелбурна.

Овим тријумфом, Новак је на вечној листи Гренд слем шампиона иза себе оставио свог идола из дечачких дана, Пита Сампраса. Питали смо га да ли ће се и Пит можда наљутити што га је престигао, а Новак се само насмејао.

"Неће (смех). Пит је сјајан човек, у контакту смо и он ми увек честита за све велике успехе, верујем да ће то и сад бити случај. Радујем се кад год га видим, надам се да ћу имати прилику сад у Лос Анђелесу или Индијан Велсу, пошто он тамо живи. Надам се да ћемо мало да играмо тенис, мало голф, пошто он воли голф и уз то све мало и да попричамо, јер сам имао прилику неколико пута са њим да поразговарам. Ишли смо и на вечере, наравно да је то мени много значило, јер када сам имао њега преко пута себе, враћао сам филм на оног малог дечака који га је гледао као великог идола и као велику инспирацију за тенис“.

У Паризу му се пружа историјска прилика, али питање је колико је тамо тешко победити Надала.

"Узимајући у обзир тренутну форму иако се не игра на шљаци, форма је изванредна, тако да имам шансе против било кога, било где и било кад. Дефинитивно, имам разлог да се радујем“, закључио је најбољи тенисер планете.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар