Novak: Imam šansu protiv bilo kog, bilo kad i bilo gdje!

Savršenom igrom Novak Đoković je u Melburnu stigao do svoje sedme titule na Australijan Openu, 15. Grend slema u karijeri.

Tenis 29.01.2019 | 21:30
Novak: Imam šansu protiv bilo kog, bilo kad i bilo gdje!
Na obraćanju medijima, nešto kasnije, prvi teniser sveta je blistao od sreće zbog veličanstvene pobede nad najvećim rivalom, Rafaelom Nadalom u jednom od mečeva za koje je i sam Novak priznao da su mu među najboljim u karijeri.

"Bilo je i bolje nego 2016. godine! Moram da priznam. Prijatno sam iznenadio i samog sebe nivoom tenisa koji sam igrao, pogotovo u poslednja dva meča na Australijan Openu. Malopre sam rekao da je ključ pobede bila ta dozirana agresivnost i prosto menjanje ritma u toj meri da mu ne dozvolim da se oseća komforno na terenu. Morao sam da igram brzo, ravno, da ga prosto izbacim iz ritma, to mi je bio cilj i verovatno najbitniji je bio taj početak koji je bio krucijalan za razvoj meča, jer svi vrlo dobro znamo koliko energije, snage i dinamike on unosi u svaki svoj poen i udarac. I prosto, on tako pokušava da na neki način nametne svoje prisustvo, da se zna ko je na terenu, a s druge strane sam to i očekivao. Naprotiv, i u igračkom smislu,mislim da je taj početak i presudio, bio odskočna daska za dalje", priznao je Đoković.

Na pitanje, kako vizualizuje sopstvenu budućnost, Novak je rekao da veruje u sopstvene snage i da je to najvažnije.

"To je sastavni deo moje pripreme. Evo, sad kad pričamo otvoreno o tome, a spominjao sam to i ranije, to je najverovatniji najvažniji deo moje mentalne pripreme, ne samo za tenis nego uopšte i život. Verujem u sopstvenu snagu koju svi imamo unutra i verujem u zakon privlačnosti, da, ukoliko se misli i energija usmere na određenu frekvenciju, ta frekvencija će se i ostvariti. Da li uspeva uvek? Možda ne, ali u većini slučajeva da. Sve zavisi od toga i u kojem ste stanju uma, kako balansirate u svom životu, kako podnosite pritisak i prosto da li učite iz životnih lekcija. Sve se nekako lepo skockalo za mene“.

Posle Novakove pobede nad Rafom, u Melburn parku je bilo veselo, na desetine srpskih navijača je bilo u sjajnom raspoloženju, igralo se kolo, a kad se Novak popeo na terasu odakle je davao intervjue za televizije, nastale su prave ovacije. Nole im je čak zapevao i himnu "Bože pravde“.

"Srpska zajednica u Melburnu je velika i ja sam im beskrajno zahvalan na ogromnoj energiji i podršci koju su mi pružali svih ovih godina, ali ove godine su me nadmašili i pogotovo ta grupa koja je tu bila ovde na glavnom trgu na Australijan Openu, bila je toliko glasna da sam ih čuo na terenu u poslednja dva gema. Malo su prerano slavili, ali definitvno mi jako mnogo znači njihova podrška kao i svih naših ljudi u Srbiji i širom sveta. Naravno da ću ukoro tamo da dođem da proslavimo ovaj uspeh", poručio je Novak.

Dok je izlazio sa centralnog stadiona, naišao je i na legende australijskog tenisa, Roda Lejvera i Roja Emersona, bilo je zanimljivo čuti kako su reagovali na njegov veliki uspeh.

"Lejver je odreagovao odlično, Roj Emerson je rekao da je ljut na mene što sam mu oborio rekord, ali to je bila jedna divna fotografija i svakako uspomena koju ću nositi sa sobom čitavog života“, dodao je sedmostruki šampion Melburna.

Ovim trijumfom, Novak je na večnoj listi Grend slem šampiona iza sebe ostavio svog idola iz dečačkih dana, Pita Samprasa. Pitali smo ga da li će se i Pit možda naljutiti što ga je prestigao, a Novak se samo nasmejao.

"Neće (smeh). Pit je sjajan čovek, u kontaktu smo i on mi uvek čestita za sve velike uspehe, verujem da će to i sad biti slučaj. Radujem se kad god ga vidim, nadam se da ću imati priliku sad u Los Anđelesu ili Indijan Velsu, pošto on tamo živi. Nadam se da ćemo malo da igramo tenis, malo golf, pošto on voli golf i uz to sve malo i da popričamo, jer sam imao priliku nekoliko puta sa njim da porazgovaram. Išli smo i na večere, naravno da je to meni mnogo značilo, jer kada sam imao njega preko puta sebe, vraćao sam film na onog malog dečaka koji ga je gledao kao velikog idola i kao veliku inspiraciju za tenis“.

U Parizu mu se pruža istorijska prilika, ali pitanje je koliko je tamo teško pobediti Nadala.

"Uzimajući u obzir trenutnu formu iako se ne igra na šljaci, forma je izvanredna, tako da imam šanse protiv bilo koga, bilo gde i bilo kad. Definitivno, imam razlog da se radujem“, zaključio je najbolji teniser planete.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar